Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, în pericol de a nu primi acreditatarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu / FOTO Bogdan Vladu
Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu / FOTO Bogdan Vladu

Probleme serioase pentru cea mai importantă instituţie medicală din Giurgiu. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) se află în pericol de a nu fi acreditat de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. În acest moment, spitalul din Giurgiu îndeplineşte numai 30% din cerinţe.

Deşi a mai rămas aproximativ un an până la inspecţia finală a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, SJU Giurgiu este departe de cerinţele pentru păstrarea categoriei a IV-a.

În ciuda investiţiilor din ultimii ani, SJU Giurgiu are în continuare mari probleme la capitolul documentaţie (ghiduri, proceduri), personal insuficient sau igienă. Mai mult, pacienţii sunt nemulţumiţi de condiţiile din spital şi de comportamentul medicilor şi asistentelor.

„Avem nevoie de un endoscop, ecografele au căzut, avem aparatură veche de 11 sau 20 de ani în unele secţii” declara în urmă cu trei săptămâni Mihai Petre, managerul SJU Giurgiu.

Multe probleme şi nicio soluţie deocamdată

Grupurile sanitare ale spitalului sunt la pământ, aparatele de aer condiţionat lipsesc din majoritatea saloanelor, la fel şi aparatele pentru odorizarea aerului. Centrala termică e defectă, multe dintre extinctoare lipsesc ori au termenul de valabilitate depăşit, detectoare pentru fum nu există, iar pentru lifturi nu mai vrea să garanteze nimeni.

Deşi ulterior acestei şedinţe Mihai Petre a revenit într-o conferinţă de presă pentru a declara că a fost provocat să vorbească numai de partea goală a paharului, prezentând şi realizările din ultimii ani, problemele spitalului din Giurgiu sunt evidente în ciuda investiţiilor din ultimii ani (cardiologie, interne, ortopedie, bloc operator modern sau laboratorul de imagistică şi radiologie dotat cu RMN şi Computer Tomograf).

Spre exemplu, managerul spitalului se laudă cu faptul că depozitele instituţiei sunt pline cu medicamente, soluţii perfuzabile sau ace, însă medicii şi asistentele îi trimit constant pe pacienţi să-şi procure până şi banalele seringi de la farmaciile aşezate strategic peste drum.

Scandaluri care au zguduit spitalul din Giurgiu

Spitalul din Giurgiu nu a fost ocolit de scandaluri. Cel mai răsunător eveniment a avut loc în dimineaţa zilei de 9 octombrie 2011, atunci când la SJU a fost adus în stare gravă baschetbalistul american Chauncey Hardy după ce acesta fusese bătut în clubul „Emotione”.

Patru ceasuri a fost ţinut Hardy la Giurgiu, iar doi medici şi opt asistente nu au ştiut cum să procedeze pentru a salva viaţa tânărului în condiţiile în care cei de la Ambulanţă susţineau că sportivul se află în comă alcoolică şi nicidecum una provocată de lovituri violente.

Mai mult, în Ambulanţa care a plecat spre Spitalul Bagdasar Arseni, alături de Hardy se afla o singură asistentă, medicul specialist lipsind.

Deşi la SJU a fost deschisă o anchetă, nimeni nu a plătit până acum pentru moartea sportivului american.

O altă întâmplare care a pătat imaginea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu a avut loc în această vară, atunci când vicepreşedintele Colegiului Medicilor Giurgiu şi totodată şeful Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Gelu Popescu, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient.

Conform reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Gelu Popescu ar fi pretins şi primit de la un pacient 200 de lei pentru ca acesta să rămână într-un grad de handicap.

În urma percheziţiei efectuate asupra cabinetului au mai fost găsiţi 780 de lei care nu au putut fi justificaţi. A fost dispusă cercetarea în libertate a medicului care profesează nestingherit în continuare.

Şpagă şi „atenţii”

Din păcate, cazul lui Gelu Popescu nu este unul izolat. Şpăgile şi „atenţiile” sunt la ordinea zilei în spitalul din Giurgiu. O spun chiar pacienţii care au plătit fie pentru că aşa au crezut că este bine pentru a fi operaţi sau îngrijiţi cum trebuie, fie pentru că aşa au fost învăţaţi de pacienţii mai vechi din saloane sau pentru că aşa au dat de înţeles ori au spus-o asistentele sau medicii.

„Eu am dat 200 de lei ca să fiu sigur, să nu mi se întâmple ceva” susţine un pacient al SJU care a suferit o operaţie la picior. Oamenii spun că în funcţie de complexitatea operaţiei dau bani şi la anestezist, iar micile atenţii pentru asistente sunt la ordinea zile: între 5 lei şi 10 lei pentru a fi îngrijiţi cum trebuie, ajutaţi să se schimbe sau „răsfăţaţi” cu lenjerii noi.

Nu degeaba cel mai fierbinte punct care trebuie îndeplinit pentru acreditarea spitalului este gradul de satisfacţie al pacientului.

„Pacientul e mai puţin interesat de cât de deştept e medicul care vine la vizită sau de ce primeşte un medicament şi nu altul. El doreşte un pat curat, mâncare mai bună, să se poarte medicul şi asistentele mai bine, să-i vorbească frumos” declara Mihai Petre în urmă cu o săptămână, acesta susţinând că până la finele anului viitor vor fi găsite soluţii financiare şi umane care să ducă la obţinerea acreditării.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite