Seropozitivii giurgiuveni au rămas fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape o săptămână, bolnavii din Giurgiu infectaţi cu virusul Hiv/Sida nu au mai primit medicamente. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu spune că Ministerul Sănătăţii este vinovat de această situaţie.

La Giurgiu, cei 140 de bolnavi HIV/SIDA sunt în pericol. De o săptămână, cea mai mare parte a medicamentelor incluse în schemele de tratament nu se mai găsesc. „ Sunt probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente a bolnavilor infectaţi cu virusul HIV/SIDA. Din schemele de tratament fac parte peste 30 de tipuri de medicamente, o schemă fiind alcătuită din 2,3,4 sau 5 feluri” a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, doctor Paul Marinescu.

Lipsa tratamentului înseamnă genocid

Reprezentanţii Asociaţiei „Viaţă şi Speranţă”, spun că în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu alocă bani, bolnavii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 3.000 de lei şi 20.000 de lei, contravaloarea tratamentului pe o singură lună, ceea ce este imposibil, având în vedere că venitul lunar al unui însoţitor este de 460 lei. În această situaţie critică este şi Marinela Mola, preşedintele Asociaţiei “Viaţă şi Speranţă “ şi totodată mama unui copil seropozitiv. “Copiii noştri nu au înghiţit 20 de ani pastile cu pumnul, au învăţat, s-au integrat în societate trecând peste discriminare, pentru ca acum să moară”. Aceasta consideră că singurii vinovaţi de situaţia creată sunt Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii.

Bugetul CNAS pentru programe naţionale este zero

Fondurile necesare pentru tratamentul antiretroviral sunt alocate de Ministerul Sănătăţii către Casa Judeţeană de Sănătate Giurgiu (CJAS), iar aceasta trimite banii la Spitalul de Boli Infecţioase Singureni. Instituţia sanitară cumpără medicamentele necesare şi le dau Centrului de zi de la Giurgiu, locul de unde bolnavii seropozitivi îşi iau tratamentul. “ De la Ministerul Sănătăţii pentru programele naţionale, în cazul bolnavilor cronici, bugetul Casei de Sănătate este zero. Cu toate că am făcut demersuri la minister pentru ca bolnavii HIV să primească medicamente, răspunsul a fost negativ” ne precizează directorul Spitalului de Boli Infecţioase Singureni, Dragoş Chivu. Aceiaşi explicaţie o dă şi directorul CJAS Giurgiu, Florentina Popescu care susţine că sunt probleme cu medicamentele anti – Hiv, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a deblocat banii pentru aceste categorii de bolnavi, dar că speră ca până la sfârşitul acestei luni situaţia să se clarifice. Numai că mai sunt două zile din luna ianuarie şi rămâne de văzut dacă week-endul va produce minuni pentru bolnavii seropozitivi din Giurgiu. Până la remedierea situaţiei, persoanele seropozitive vor fi nevoite să bată zilnic drumul până la Clinica de zi din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, în speranţa că îşi vor găsi medicamentele.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite