Sănătatea unei familii giurgiuvene, pusă în pericol de „comoditatea” autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenilor le-au mucegăit şi hainele în şifonier
Oamenilor le-au mucegăit şi hainele în şifonier

Un bătrân de 74 de ani din municipiu, s-a îmbolnăvit de astm din cauza igrasiei şi mucegaiului din apartament. Aerisirile blocului acoperite şi apa din subsol au făcut ca în locuinţa bătrânului să nu se mai poată sta din cauza mirosurilor pestilenţiale.

Gheorghe Popescu(74 de ani), proprietar al unui apartament din blocul 36/335 din cartierul Autogară, a ajuns la capătul puterilor. De luni întregi, este plimbat de la o instituţie la alta, într-o problemă care continuă să îi pună sănătatea în pericol.

În 2006, la blocul în care stă Gheorghe Popescu, au fost amenajate de către Uzina Termoelectrica(CET) două “căsuţe” ce adăpostesc gigacalorimetre. Adăposturile trebuiau construite la o anumită distanţă de imobil, spune Popescu, dar au fost practic lipite de clădire, aerisirile fiind astupate. “ Acum un an am început să simţim efectele. Mirosurile sunt groaznice, tot ce e la subsol se simte în casă. Am făcut igrasie şi mucegai. M-am îmbolnăvit de astm. Am luat bani cu împrumut de la CAR, ca să pun plăci pentru izolaţie”, ne spune Popescu.

N-a fost suficient. În continuare, în apartamentul giurgiuveanului nu se poate sta din cauza mirosului puternic de mucegai. Până şi hainele din şifonier sunt mucegăite. “ Le spăl şi la câteva zile, le găsesc iar mucegăite”, ne spune soţia lui Gheorghe, Lucreţia Popescu.

“CET s-a spălat pe mâini!”

Gheorghe a trimis mai multe adrese către Uzina Termoelectrica(CET) Giurgiu. “Mi-au zis că problema ţine de Primărie. A venit inginerul Guţu de acolo şi ne-a spus că nu poate face nimic”, afirmă Gheorghe.

Contactat telefonic, inginerul Gheorghe Guţu din cadrul Biroului Asociaţiilor de Proprietari al Primăriei Giurgiu, a declarat pentru “ Adevărul de Seară” că municipalitatea nu are niciun drept să intervină. “ CET-ul s-a spălat pe mâni de problemă, trimiţându-l la noi. Este lucrarea lor. Cred că au făcut lucrarea astupând aerisirile din comoditate, ar fi fost mai complicat să le construiască în alt loc, le trebuiau prea multe aprobări”, ne-a spus Guţu.

Inginerul Constantin Ionescu de la CET, cel care l-ar fi trimis pe Popescu la municipalitate, a refuzat să comenteze în acest caz. “ Nu sunt purtătorul de cuvânt al CET-ului, ştiu despre ce este vorba, dar oficial, nu e în dreptul meu să declar ceva”, a spus Constantin Ionescu. În plus, directorul CET Giurgiu, Sorin Cepraga, ne-a spus că nu cunoaşte situaţia.

În tot acest timp, Popescu reclamă şi faptul că subsolul blocului este plin cu apă, o altă cauză a igrasiei, spune el. Administratorul clădirii, Virigil Chiriţă, a recunoscut pentru “ Adevărul de Seară” că, apa din subsol îl priveşte şi a dat asigurări că o va evacua cât mai curând.

Mucegaiul şi igrasia pot avea efecte grave asupra sănătăţii unui om, spune medicul giurgiuvean Cosmin Georgescu. În cel mai rău caz, se poate ajunge până la “macerarea plămânilor”. “Într-adevăr, din cauza mucegaiului poate apărea astmul, dar se poate ajunge la pneumonie fungică”, ne-a spus Georgescu.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite