Paula Ivan, atleta giurgiuveancă al cărei record olimpic rezistă de aproape un sfert de secol

Paula Ivan, atleta giurgiuveancă al cărei record olimpic rezistă de aproape un sfert de secol

Paula Ivan şi-a spulberat adversarele în finala probei 1.500 de metri (Foto: Press Association)

Puţini sunt atleţii români care au reuşit să rămână în istoria Jocurilor Olimpice. Paula Ivan (49 de ani), sportiva născută în localitatea giurgiuveană Herăşti, este fără îndoială una dintre ele. În 1988, la Seul, Paula stabilea un record olimpic în finala probei de 1.500 de metri, record care stă în continuare în picioare.

Nicu Gingă a deschis seria sportivilor giurgiuveni medaliaţi la Jocurile Olimpice (argint în 1976), însă Paula Ivan a desăvârşit-o.

Specialistă a probei de 1.500 de metri, giurgiuveanca a reuşit să câştige într-o manieră entuziasmantă această finală (3:53.96 minute), îmbunătăţind recordul olimpic cu aproape trei secunde.

În afara medaliei de aur, Paula Ivan a câştigat şi o medalie de argint în finala probei de 3.000 de metri.

Cheia succesului: munca susţinută
Aceasta a explicat că prezenţa la Olimpiadă şi cele două medalii au reprezentat încununarea a peste zece ani de muncă susţinută şi că senzaţia încercată în momentul urcării pe podium a fost una aparte.

„Jocurile Olimpice de la Seul au reprezentat încununarea muncii mele de peste zece ani de zile. Emoţiile au fost foarte mari dar au fost emoţii constructive. Ce am simţit atunci când am câştigat? Greu de descris în cuvinte pentru că este un sentiment aparte; mulţi şi-l imaginează însă numai cei care sunt acolo pe podium îl trăiescu cu adevărat” a declarat Paula Ivan.

Ţine pumnii sportivilor români
Sportiva originară din Herăşti a mărturisit că indiferent dacă recordul său olimpic va rămâne în picioare sau va fi bătut va fi bucuroasă.

„Am câştigat la Seul două medalii: aur şi argint. A fost singura mea participare la Olimpiadă. Timpul de la finala de 1.500 de metri a fost unul foarte bun şi rezistă în continuare. Indiferent dacă el va fi sau nu depăşit la Londra eu voi fi bucuroasă”.

Chiar dacă spune că pentru atleţi va fi foarte greu să obţină o medalie la această competiţie, campioana olimpică de la Seul este cu sufletul alături de toţi sportivii români care vor lua startul, indiferent de probe.

24 de ani au trecut de la recordul olimpic stabilit de Paula Ivan la Seul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: