Paradisul verde din apropierea Capitalei. Comana, parcul natural de 25.000 de hectare, loc tihnit de relaxare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia naturală Comana, un colţ de rai FOTO Facebook/Parcul Comana
Rezervaţia naturală Comana, un colţ de rai FOTO Facebook/Parcul Comana

Una dintre cele mai pitoreşti zone din împrejurimile Capitalei, o destinaţie potrivită pentru plimbări în aer liber, dar şi pentru distracţie se află, la Comana, în judeţul Giurgiu.

La mai puţin de 40 de kilometri distanţă de Bucureşti, pe DN5, ruta Bucureşti – Jilava – 1 Decembrie – Adunaţii-Copăceni – Călugăreni se găseşte un paradis verde. Aria naturală se află în sud-estul judeţului Giurgiu, pe teritoriile comunelor Comana, Călugăreni, Colibaşi, Băneasa, Gostinari, Greaca, Mihai Bravu şi Singureni. 

GALERIE FOTO DIN PARCUL COMANA

O vizită în acest parc nu va fi educativă doar pentru cei mici, dar şi pentru cei mari. Este una dintre cele mai diverse zone pe care le poţi găsi în apropierea Bucureştiului. Şi dacă tot ai ajuns aici, nu poţi rata un traseu în Parcul de Aventura, care îţi va pune adrenalina în mişcare sau o sesiune de pescuit şi relaxare.

Parcul Natural Comana se întinde pe aproximativ 25.000 de hectare şi este o arie protejată de interes naţional care adăposteşte peste 1.000 de specii de plante, 212 specii de păsări, 37 specii de mamifere, 30 de specii de peşti, 10 specii de reptile, 141 specii de nevertebrate şi 8 specii de amfibieni. 

Acesta este parte a reţelei europene de arii  Natura 2000 şi sit Ramsar care adăposteşte o biodiversitate remarcabilă. Peste 8.000 de hectare sunt acoperite cu păduri în care predomină stejarul, teiul, salcâmul  şi ulmul  cu o faună variată din care nu lipsesc fazanii, căprioarele, mistreţii, iepurii şi vulpile. Parcul are trei arii protejate: Rezervaţia Ştiinţifică de Ghimpe (Ruscus aculeatus), Rezervaţia Ştiinţifică de Bujor (Paeonia peregrina) şi Balta Comana (Delta Neajlovului). 

giurgiu comana

Păsări rare pot fi observate în apropiere de Giurgiu FOTO Facebook/Parcul Comana

În Parcul Natural Comana se pot face drumeţii, plimbări cu barca şi cu atelaje sau plimbări cu bicicleta. În apropiere se poate vizita Mănăstirea Comana, lăcaş de cult ctitorit de Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, în anul 1461, cu rol de mănăstire-cetate. 

Rezervaţii de bujor, mărgăritar şi ghimpe

Parcul Natural Comana, la fel ca şi mănăstirea Comana sunt situate pe Valea Neajlovului. Parcul reprezintă cea mai mare arie protejată din Câmpia Română, in incinta lui fiind şi rezervaţii precum cea de mărgăritar ori de bujor şi ghimpe. Dupa Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei, Balta Comana este a treia zonă umedă a României şi a doua ca biodiversitate după Deltă, găzduind peste 140 de specii de păsări. 

image

Peisaje de basm la Comana FOTO Facebook/Parcul Comana

Înfiinţat în anul 2004, Parcul Naţional Comana cuprinde o zona comparabila cu Delta Dunării dar şi cea mai curată, pitorească şi puţin aglomerată pădure din apropierea Capitalei. La Comana focul este interzis, ţinând departe amatorii de grătare şi muzică tare astfel încât turiştii să se poată relaxa în voie.

Rezervatia de bujori, zona superbă din pădure

Aflată pe un traseu de 8,3 kilometri ce trece prin cele mai superbe zone din pădure, Rezervaţia de bujori merită plimbarea primăvara mai ales dacă aparatul de fotografiat nu este uitat. 

giurgiu comana

Rezervaţia de bujori de la Comana FOTO Facebook/Parcul Comana

Este interzisă ruperea florilor însă simpla admirare a acestora este modul perfect de a încheia o zi superba în Comana. Pentru cei ce aleg cazare la Casa Comana, ziua poate fi plănuită direct din spaţiul de cazare, hotelul punând la dispoziţie numeroase activităţi pentru oaspeţi. 

giurgiu comana

O plimbare cu barca vă asigură porţia de relaxare FOTO Facebook/Parcul Comana 

Parcul de Aventură Comana

După o primă zi de plimbări liniştite, Parcul de Aventură Comana este perfect pentru a condimenta uşor mini-vacanta. Cu trasee atât pentru copii cât şi pentru adulţi, împărţite în funcţie de gradul de dificultate, condiţia fizică nu este o scuză pentru a sta deoparte de la acest tip de activitate.

Parcul de Aventură cuprinde 6 trasee pentru copii, 3 trasee pentru adulti de dificultate progresivă (uşor, mediu şi dificil), o tiroliană peste lac şi o cascadă de tiroliene. Parcul include o serie de elemente suspendate la diferite înălţimi, elemente care se parcurg folosind echipamentul corespunzător, prin traversare sau căţărare. 

giurgiu comana

Plimbări cu bicicleta la Comana FOTO Facebook/Parcul Comana

De asemenea, Casa Comana şi Administraţia Parcului Natural Comana oferă plimbări cu barca pe Delta Neajlovului. Turiştii pot închiria bărci cu motor sau caiace pentru a se simţi exact ca în Delta Dunării fără a face drumul costisitor până acolo. 

Alte activităţi care se pot practica sunt: tir cu arcul – 10 lei/ 5 săgeţi / 30 minute (pierderea/distrugerea săgeţilor: 30 lei/săgeata), închirire biciclete – 50 lei/zi(8 ore) sau 15 lei/ ora, barcă cu vâsle – 35 lei/ora, caiac cu 1 loc – 25 lei/ora, caiac cu 2 locuri – 30 lei/ora, caiac cu 3 locuri – 35 lei/ora, pimbare cu trasura – 120 lei/ora, plimbare cu trăsura până la mănătsirea Comana – 50 lei.

Plimbări cu bicicleta şi partide de pescuit

Turiştii care vin cu bicicleta la Comana sau cei care vor să se dedice activităţii fizice pau la dispoziţie piste special amenajate pentru biciclete în parcul Natural Comana. Alternativ, amatorii de pescuit pot alege să îşi petreacă ziua dând la peşte. 

Hotelul Casa Comana are la dispoziţie un lac de 6 hectare care este populat cu caras, ştiucă şi crap. Pentru pescuit organizat este nevoie de grupuri de cel puţin 5 persoane. Tariful pentru 12 ore de pescuit la Comana este de 100 lei de persoană. 

giurgiu comana

Vizită la mănăstirile din împrejurimi FOTO Facebook/Parcul Comana

Începând cu data de 25 iulie 2020, achitarea tarifului de vizitare a Parcului Natural Comana, în cuantum de 5 lei /zi / persoană se va putea face şi în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 09-15.00, la punctul de acces în Pădurea Comana numit „La barieră“, situat în proximitatea Parcului de Aventură. 

În cursul săptămânii, plata se poate efectua, ca şi până acum, la Pavilionul de informare şi monitorizare al Administraţiei Parcului Natural Comana R.A. situat în comuna Comana, DJ411-DJ 412 A, jud. Giurgiu, în timpul programului de lucru cu publicul sau prin internet banking, în contul R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Comana R.A.

În vecinătatea parcului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural şi turistic, locuri care nu merită ratate:

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Adunaţii-Copăceni, construcţie 1875, monument istoric

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Băneasa, construcţie 1908-1910, monument istoric

- Biserica „Sf. Gheorghe” din Brăniştari, construcţie sf. sec. XIX, monument istoric

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Budeni, construcţie 1882, monument istoric

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Nicolae” din Călugăreni, construcţie 1865, monument istoric 

- Biserica „Sf. Nicolae” din Comana, construcţie sec. XVI -XVIII, monument istoric

- Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Dărăşti-Vlaşca, construcţie 1873, monument istoric

- Biserica „Sf. Nicolae” din Dărăşti-Vlaşca, construcţie 1880, monument istoric

- Biserica „Sf. Nicolae” din Frasinu, construcţie 1858, monument istoric

- Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Gostinari, construcţie 1857, monument istoric

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Grădiştea, construcţie 1657, monument istoric

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Pietrele, construcţie 1865, monument istoric

- Conacul Marmorosch – Blank din satul Adunaţii-Copăceni, construcţie 1897, monument istoric

- Situl Ostrovu Lung – Gostinu, arie de protecţie specială avifaunistică 

Vă mai recomandăm şi:

Mica deltă din Bărăgan, locul de basm încă nedescoperit. Cum arată Păcuiul lui Soare

Balta Ialomiţei, paradisul care te scapă de stres. Minunile din inima Bărăganului, la o aruncătură de băţ de haosul cotidian

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite