Muzeul strămoşilor elefantului

La Muzeul Dacia din Frăteşti se găsesc rămăşiţele strămoşilor îndepărtaţi ai elefantului. Tot aici pot fi văzute arme din perioada lui Mircea cel Bătrân, dar şi câşti ale soldaţilor nemţi din Primul Război Mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Situat la 56 km sud de Bucureşti, Muzeul Dacia cuprinde o colecţie impresionantă de unelte de silex, ceramică din epoca fierului, podoabe din aceeaşi perioadă, toate descoperite prin săpături arheologice efectuate în zona comunei şi în vecinătatea ei, dar şi unelte agricole şi piese de port popular. Colţul de istorie locală şi naţională a fost înfiinţat de profesorul de geografie Dumitru Burlacu în urmă cu 45 de ani, atunci când a venit în localitate. La început a funcţionat într-o clasă a şcolii din localitate, iar în 1972 a fost mutat în clădirea în care există şi astăzi, cea mai veche casă de suprafaţă din Frăteştii de Jos.

Muzeul elevilor

Cele mai multe piese existente în Muzeul Dacia au fost descoperite de elevi, în drumeţiile făcute împreună cu profesorul de geografie sau în cariera de nisip şi pietriş.
Cea mai veche colecţie este cea de minerale şi roci a căror vechime se măsoară în sute şi milioane de ani. Mulţi dintre cei care au vizitat muzeul au fost interesaţi să vadă rămăşiţele strămoşilor îndepărtaţi ai elefanţilor.
“Am găsit în localităţile din jur molari de archidiscodon meridionali nesti, strămoşi ai elefantului. Vechimea lor este de peste două milioane de ani. Molarii, bucăţile de colţi şi restul părţilor au fost descoperite în cariera Frăteşti”, povesteşte profesorul.
În acelaşi muzeu, aşezate într-o ordine cronologică bine stabilită, există şi piese dintr-un important tezaur geto-dacic. O parte dintre obiectele păstrate în muzeu au stârnit interesul specialiştilor. Institutului de Speologie din Bucureşti, i-au fost împrumutate o parte dintre piese dar nu au mai fost înapoiate.
Printre obiectele istorice poate fi găsit şi un iatagan turcesc din 1854 din timpul războiului ruso-turc, lance dar şi alte bucăţi de arme din bătălia lui Mihai Viteazul, dar şi căşti nemţeşti din Primul Război Mondial.

Vizitatori din toată lumea

Muzeul Dacia păstrează şi o colecţie impresionantă de costume populare vechi, specific zonei Vlaşca. Deşi ştie că ar putea primi bani frumoşi pe ele de la colecţionari sau alte muzee din ţară, profesorul Burlacu spune că nu i-a trecut nici măcar o secundă prin cap să le vândă.
Mexic, Canada, Franţa, Marea Britanie sunt doar cîteva dintre ţările de unde muzeul a primit vizitatori care şi-au aşezat găndurile în cartea de onoare.
Muzeul nu a primit niciodată fonduri din partea autorităţilor centrale sau locale, întreţinerea obiectelor istorice, dar şi a clădirii îmbătrânită de trecerea anilor făcându-se din banii proprii ai profesorului pasionat de istorie şi arheologie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: