Mănăstirea Comana, unde se zice că ar fi îngropat Vlad Ţepeş, restaurată după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Răzvan Murgeanu şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, au semnat astăzi contractul de finanţare a lucrărilor.

Semnarea contractului de finanţare a proiectului în valoare de 7 milioane de euro, a avut loc la ora 15.00, la Mănăstirea Comana. Stareţul lăcaşului de cult, preot Mihail Muscariu, a declarat că acest eveniment are loc în aceeaşi zi cu cea în care se presupune că ar fi fost murit Vlad Ţepeş. „ În aceeaşi zi, în 1476, se presupune că ar fi murit aici domnitorul, în zona Comana. Această Mănăstire a fost de-a lungul vremii incendiată, atacată, dar niciodată nu a fost închisă”, a spus preotul Muscariu.

La rândul său, secretarul de stat Răzvan Murgeanu a declarat azi la Comana, că lăcaşul de cult este de altfel cel mai vechi aflat în preajma Bucureştiului. Oficialul a mărturisit că a mai fost la Comana şi, a spus el, chiar în urmă cu un an se punea problema găsirii unor soluţii pentru restaurarea mănăstirii„ Sper ca îndeletnicirea noastră de astăzi să fie doar începutul pentru dezvoltarea zonei, un important punct de atracţie turistică”, a spus Murgeanu.

Proiectul privind restaurarea Mănăstirii Comana a fost câştigat de Consiliul Judeţean.  Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională pentru Axa prioritară 5 care desemnează dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.

Valoarea totală a proiectului este de 30,4 milioane de lei, contribuţia Consiliului Judeţean Giurgiu fiind de aproximativ 1,3 milioane de lei (2% din valoarea cheltuielilor eligibile precum şi cheltuielile neeligibile). Lucrarea este una de mare amploare, având drept termen de finalizare anul 2014.

După ce vor fi parcurşi toţi paşii necesari unui proiect (studii de fezabilitate, primirea avizelor şi organizarea procedurilor de achiziţie publică şi a lucrărilor de construcţie) vor avea loc activităţile de investiţie, urmând să fie restaurată o suprafaţă de aproape 8.500 de metri pătraţi.
Vor avea loc lucrări la toate corpurile de clădire din ansamblul Mănăstirii Comana, vor fi puse în valoare clădirile, ruinele şi zidurile din incintă. De asemenea întregul sistem sanitar, de instalaţii electrice şi ventilaţie va fi înlocuit, în lucrare fiind cuprinse şi lucrări de amenajări exterioare.

Ultima oară, lucrări de restaurare a Mănăstirii Comana au fost efectuate în 1970. Lăcaşul de cult are o vechime de sute de ani, atestarea sa documentară fiind de acum 550 de ani.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite