Joc de-a şoarecele şi pisica cu SCUT Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SCUT Giurgiu a acumulat datorii de peste 30 de milioane de euro
SCUT Giurgiu a acumulat datorii de peste 30 de milioane de euro

Consiliul Judeţean (CJ) Giurgiu a plătit 15,2 milioane de lei pentru o parte a SC UzinaTermoelectrica (SCUT), deşi vânduse societatea firmei Global Internaţional 2000 la sfârşitul lunii mai cu suma de 21,7 milioane de lei.

Pe 15 octombrie, Consilul Judeţean s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a aprobat în unanimitate cumpărarea „Centralei Termice Giurgiu”, mai exact a terenurilor şi a clădirilor complet echipate ce produc şi distribuie energie termică.
„Planul iniţial a fost ca firma câştigătoare a licitaţiei să asigure furnizarea de energie termică pentru o perioadă de 10 ani. Ulterior ne-am dat seama că Global Internaţional ar putea să nu respecte această înţelegere, nu din rea voinţă ci din cauza faptului că nu este o firmă foarte mare sau foarte puternică” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Dumitru Beianu, preşedintele CJ Giurgiu. Acesta afirmă că a căzut de acord cu investitorul ca acesta să asigure încălzirea în iarna 2010-2011, urmând ca pentru anii viitori să gândească o strategie împreună cu municipalitatea pentru furnizarea energiei termice către populaţie.

Terenurile nu aparţineau comunităţii
De asemenea, Dumitru Beianu afirmă că a fost nevoit să apeleze la această formă din cauza  unei anomalii care datează din anul 2001 şi a datoriilor uriaşe acumulate de SCUT Giurgiu. „În urma reorganizării din anul 2001, toate bunurile şi terenurile SCUT nu erau intangibile. Ele au rămas în patrimoniul societăţii şi nu al comunităţii putând fi înstrăinate. Prin această formă de vânzare către Global Internaţional şi ulterior cumpărare am rezolvat această problemă. Clădirile, cazanele modernizate şi terenul pe care acestea se află amplasate au revenit comunităţii” a precizat preşedintele CJ Giurgiu. Este vorba de aproximativ 5 hectare de teren, a două cazane modernizate care funcţionează pe gaz metan şi păcură, şi a două cazane de apă fierbinte. Restul de 150 de hectare vor rămâne în posesia Global Internaţional, 50 dintre acestea reprezentând groapa de cenuşă a unităţii.
Referitor la datorii, Dumitru Beianu afirmă că, în nouă ani, SCUT Giurgiu a acumulat datorii de peste 30 de milioane de euro datorită proastei gestiuni. Odată cu privatizarea societăţii, Global Internaţional a preluat şi aceste datorii.

Următorul pas al CJ Giurgiu va fi cedarea Centralei Termice către consiliul local (CL) în şedinţa ordinară de la finele acestei luni. Pentru că municipalitatea nu deţine în acest moment o societate şi nici avize de funcţionare, pentru această iarnă va oferi în folosinţă gratuită societăţii privatizate (SCUT) dreptul de folosinţă gratuită a clădirilor şi cazanelor pentru producerea de agent termic.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite