GIURGIU / Albinele îi ajută să iasă din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irodian (44 de ani) şi soţia sa Aristiţa (44 de ani) au început să se ocupe de albinărit în urmă cu zece ani, din curiozitate. Între timp, cei doi soţi au urmat cursuri de specialitate, şi-au convins cei doi băieţi să îi ajute şi recunosc faptul că apicultura i-a scos din criză.

În zece ani au ajuns la 150 de familii de albine, sunt la curent cu tot ceea ce mişcă în acest domeniu şi vor să îşi extindă afacerea. Pentru a reduce din cheltuieli, familia Zlate a învăţat să se autogospodărească.

Stupina familiei Zlate se regăseşte în trei puncte diferite. Două dintre ele sunt localizate în localităţile Chiriacu şi Dimitrie Cantemir, iar cea de-a treia în pădurea Ruica Bucium. În afacere au intrat şi Bogdan şi Daniel, cei doi fii ai soţilor Zlate, care au primit din partea părinţilor câte 20 de familii de albine de care să aibă grijă.

Dacă doamna Aristiţa este „şefa” pentru că a venit prima cu ideea de a face o afacere din albinărit, Irodian este cel care se ocupă de construirea lăzilor pentru stupi, a ramelor şi a hrănitoarelor care l-au făcut să reducă costurile cu 70%. „Chiar dacă nu am avut o pregătire în domeniu, nevoia şi încăpăţânarea m-au determinat să învăţ să confecţionez singur aceste accesorii” povesteşte Irodian care spune că primul stup confecţionat a fost un fiasco. „Eu credeam că un stup se face aşa, din orice. Am luat o uşă de şifonier şi un sertar de birou. Nu aveam idee nici de cote, nici de dimensiuni. Nici nu arăta ca un stup. L-am denumit prototip” zâmbeşte apicultorul. Acum a devenit specialist. Îşi procură doar cheresteaua, iar din mâinile sale au ieşit până acum sute de „case” pentru albine. „Trebuie să avem şi de rezervă pentru că anul acesta intenţionez să dublez numărul de stupi” subliniază bărbatul.

Preţuri de producător
Pe lângă miere, familia Zlate comercializează şi ceară, propolis, polen şi la cerere chiar familii de albine. „Preţurile sunt unele de producător. Mierea spre exemplu este mai ieftină cu aproape 50% decât în magazine. Preţul unui kilogram de miere din rapiţă, tei sau floarea soarelui costă 12 lei, iar cea din salcâm şi mană ajunge la 15 lei” afirmă Irodian.

În ciuda faptului că nu vinde produsele apicole în piaţă, familia Zlate a devenit destul de cunoscută în oraş. „Publicitatea” şi-au făcut-o la târgurile agricole acolo unde participă an de an. „Cei mai mulţi ne-au descoperit la târguri şi ne-au căutat ulterior acasă. Oricum, cea mai mare parte din producţie, cam 70% merge la punctele de achiziţionare” susţine Irodian, cel care afirmă că producţia de miere din 2010 a fost de aproximativ 3 tone. „Cu banii obţinuţi din produsele apicole, ne-am ţinut copiii în facultate şi trăim decent” susţine Aristiţa Zlate. Aceasta îi sfătuieşte pe giurgiuveni să investească în apicultură, o meserie foarte veche, curată şi nobilă. Pe lângă beneficii materiale, femeia afirmă că această ocupaţie aduce şi sănătate. Singura condiţie este să îi dedici cât mai mult timp şi atenţie.

Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu (DAJ), la nivelul judeţului  sunt înregistraţi 7.250 de apicultori, 2.000 dintre aceştia regăsindu-se în municipiu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite