GIURGIU / Am ajuns să cumpărăm peşte de la bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giurgiuvenii se caută serios în portofel pentru a-şi cumpăra un kilogram de peşte
Giurgiuvenii se caută serios în portofel pentru a-şi cumpăra un kilogram de peşte

Peştele proaspăt a ajuns să coste o mică avere în Giurgiu deşi ne lăudăm cu titulatura de oraş dunărean. Altădată recunoscut pentru peştele ieftin şi variat, municipiul Giurgiu a început să îşi piardă din calitatea iniţială.

Preţurile practicate în Giurgiu pentru peştele proaspăt sunt mai mari decât în alte oraşe aflate în apropierea Dunării, iar acesta este adus din Bulgaria sau din crescătorii.

Dacă la Călăraşi sau Drobeta Turnu Severin, reşedinţe ale unor judeţe dunărene preţul unui kilogram de caras este de aproximativ 5 lei, la Giurgiu acesta ajunge la 8 lei.

Şi novacul este mai ieftin la Călăraşi (6 lei faţă de 7 pentru un kilogram la Giurgiu). Nici la răpitor nu stăm mai bine. Somnul proaspăt se găseşte în Piaţa Centrală din municipiu la 18 lei kilogramul, în timp ce la Drobeta Turnu Severin, acesta costă în jur de 15 lei.

„Din mâncarea săracului a ajuns ceva de lux. Dar şi aşa nu eşti sigur pe ce cumperi. Am luat doi crapi frumoşi acum două săptămâni. Erau plini de lapţi, însă carnea avea un gust ca de sulf” spune Stelica Marinescu, o pensionară giurgiuveană care astăzi inspecta preţurile şi peşti din Piaţa Centrală.

Delicatesele sunt şi mai scumpe
Icrele de ştiucă sunt actualmente cele mai scumpe delicatese din peşte de pe piaţa giurgiuveană. Pentru 100 de grame de icre trebuie să scoţi din buzunar 30 de lei.

Cei cu bani puţini se pot orienta către icrele de crap care costă 6 lei pentru 100 de grame. Fileurile de novac ajung la 14 lei, în timp ce delicatesele din carne de somn costă 20 de lei.

„Mă uit la preţuri şi mi se face rău. Pentru 100 de grame de icre de ştiucă să dau 30 de lei?! Dar ce, sunt icre negre?” afirmă hâtru Ilie Bunea care se îndură până la urmă şi îşi cumpără câţiva caraşi. „Am luat şi eu ce e mai ieftin. Atât îmi permit”.

Pentru cei care poftesc la peşte dar nu îşi permit să îi cumpere întregi, există varianta de avarie: căpăţânile de novac. Căutate în special de gospodine pentru ciorbă sau borş, căpăţânile costă între 3 şi 5 lei pe kilogram.

„Când eram tânăr şi mergeam la peşte nu îmi imaginam că o să ajungă atât de scump. Acum nici nu mai ai pe unde să pescuieşti că s-au făcut toţi stăpâni. La ce venituri avem, cred că nici căpăţânile nu ne vom mai permite să le cumpărăm. Poate cel mult o coadă de peşte” afirmă şi Nicu Răceanu.

Preţuri ridicate din cauza pescarilor
Patronii de restaurante confirmă preţurile ridicate practicate într-un oraş dunărean. Aceştia nu dau însă vina pe comercianţi, ci pe faptul că Giurgiu a rămas nu numai fără marinari ci şi fără pescari.

„Nu mai avem pescari domnule. De ani de zile în Giurgiu peştele costă mai mult decât în alte zone deşi noi suntem la Dunăre. Tot ce vedeţi pe piaţă este peşte bulgăresc sau din crescătorii. Din partea noastră de Dunăre, nu prea” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Ion Măgureanu, patronul restaurantului „Mioriţa”.

Acesta susţine că apelează din ce în ce mai rar la peşte şi numai la ocaziile speciale. „Eu tot de la crescătorii îl iau sau de la bulgari. Oamenii cu un peşte mai mare, un somn spre exemplu, chiar dacă vin mai rar, cer tot ca în piaţă. Vor 18 lei pe un kilogram de somn” a mai spus Ion Măgureanu.

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite