Cum să-ţi recapeţi energia după Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Discuţia cu un psiholog ori cu un psihoterapeut te poate ajuta să-ţi depăşeşti problemele
Arhivă Discuţia cu un psiholog ori cu un psihoterapeut te poate ajuta să-ţi depăşeşti problemele

Psihologii vă recomandă să gândiţi pozitiv şi să faceţi sport. Startul petrecerilor s-au dat odată cu venirea Crăciunului şi de atunci distracţia s-a ţinut lanţ până în cea de-a doua zi a noului an. Cel mai greu este să vă reîntoarceţi la muncă şi să vă reluaţi sarcinile de serviciu cu acceaşi energie. Specialiştii vă spun câteva trucuri prin care puteţi fenta depresia de după mini-vacanţă.

Obosealea şi tristeţea inexplicabilă, sunt primele stări care apar după Sărbătorile de Iarnă, odată cu reîntoarcerea la locul de muncă iar sentimentele care încearcă pe fiecare sunt diverse, de la bucuruia unui Revelion reuşit până la îngrijorare pentru ce va aduce noul an şi, ce ce nu, regretul că mica vacanţă s-a încheiat. Oamenii reuşesc să-şi reintre greu în ritmul alert de la job şi primele zile se pot transforma într-un adevărat coşmar dacă vă lăsaţi prinşi în ghearele depresiei post-petrecere.

Sunteţi ceea ce gândiţi!

De cele mai multe ori, starea emoţională este complicată şi de simptome fizice, dureri musculare, tulburări digestive şi chiar insomnii iar de folos în acest caz vă pot fi remediile naturiste. Alegeţi fructele şi legumele proaspete în locul celor congelate şi procesate iar la micul dejun încercaţi o porţie de cereale şi lapte. Renunţaţi la carnea de porc, măcar pentru câteva zile, şi construiţi-vă un meniu bazat pe peşte, carne slabă şi lactate dietetice.
Din punct de vedere emoţional, specialiştii recomandă în primul rând să vă faceţi curăţenie în gânduri pentru a o putea lua de la capăt.
„Ca să ne putem readapta relativ repede, trebuie să gândim pozitiv. Este important să ne facem ordine în gânduri şi să le dăm la o parte pe cele care crează disconfort psihic. Ce trebuie să înţeagă fiecare este că modul în care gândim ne influenţează felul în care ne simţim. Dacă mă lamentez că trebuie să merg la serviciu din nou, starea mea va fi una lipsită de interes şi energie. În schimb, dacă pornesc la drum, în noul an, cu ideea că voi încerca să să realizez cât mai multe atunci mă voi mobiliza pentru a face faşă provocărilor ce vor interveni”, a spus pentru Adevărul de Seară, psihoterapeutul Adriana Creţu.

Evitaţi stările conflictuale

Reluarea activităţii la locul de muncă, după mini-vacanţa de Revelion, presupune realizarea unui compromis angajator-angajat, spun psihologii.
„E clar că omul vine mult mai relaxat după scurta vacanţă şi aici e nevoie ca angajatorul să îşi arate înţelegrea pentru această situaţie, nici el nu va avea aceeaşi energie ca în restul anului. Nu-i poţi cere angajatului să dea randament 100% încă din primele zile pentru că este imposbil. Ştiu că în anii trecuţi, se practica sistemul primelor, în sistemul bugetar, după revenirea din concediu, mergând pe ideea că omul este motivat”, a completat Adriana Creţu.
De asemenea, de cele mai multe ori, în primele zile de serviciu după mini-vacanţă, există riscul apariţiei stărilor conflictuale iar psihologii vă recomandă să trageţi aer în piept şi să rupeţi contactul cu cealaltă persoană până când lucrurile se calmează. Mai mult, abonaţi-vă la sălile de fitness, aşa veţi scăpa nu doar de kilogramele în plus, acumulate de sărbători şi mai mult, veţi căpăta optimismul de care aveţi nevoie.


Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite