Cum a apărut focarul de la Cartojani, satul aflat în carantină. „Peste 1.000 de oameni mergeau zilnic la muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Cartojani, judeţul Giurgiu, este de aproape 24 de ore în carantină, fiind prima localitate din România în cazul căreia s-a luat această decizie după intrarea în vigoare a Legii carantinei şi izolării.

Vestea i-a luat prin surprindere pe cei peste 3.500 de locuitori. „Peste 1.000 de oameni din sat mergeau la muncă, majoritatea în Bucureşti. Suntem la 40 şi ceva de kilometri de Capitală. Autobuzele plecau de aici în fiecare dimineaţă. Acum ce facem?”, se întreabă un localnic.

Oamenii spun că măsura este exagerată, că autorităţile puteau adopta alte restricţii, nu carantinarea întregului sat. „Intri în sat, dar nu mai poţi ieşi, nici pe bază de adeverinţă. Nimic”, mai spune localnicul.

Comuna Roata de Jos este la aproximativ 50 de kilometri de Bucureşti. Are în componenţă patru sate: Roata de Jos, satul reşedinţă de comună, Roata Mică, Sadina şi Cartojani. În total, comuna numără peste 9.000 de suflete, Cartojaniul fiind cel mai numeros sat.

Acum, locuitorii comunei se roagă la Dumnezeu ca boala să nu se extindă, la doar 600 de metri de localitatea în carantină începe următorul sat. Distanţa este foarte mică, doar un câmp le desparte.  

În Cartojani, oamenii sunt încă nelămuriţi şi surprinşi de decizia celor de la judeţ. Ştiu doar că nu mai au voie să circule liberi şi se întreabă ce vor face cu serviciul, cei care au un loc de muncă sau ce se întâmplă cu cei care au banii pe card. „Nu toate magazinele din sat acceptă plata cu cardul. Magazinele sunt aprovizionate, că maşinile cu marfă sunt lăsate să intre. Sunt jandarmii şi poliţiştii la intrare şi la ieşire din sat. Intri şi nu ieşi…”, mai spune localnicul.

Deocamdată, oamenii aşteaptă lămuriri, explicaţii şi pentru asta sună la primărie, singura autoritate pe care o au la îndemână. Dar nici de aici nu primesc mai multe informaţii deoarece şi primăria aşteaptă lămuriri de la Prefectură.

„Nu putem risca“  

Aneta Matei, prefectul judeţului Giurgiu, a explicat pentru „Adevărul” situaţia de la Cartojani. „Sunt 32 de cazuri active, toate apărute în mai puţin de 6 zile. Dintre aceştia, doar 8 persoane dintr-o familie sunt la domiciliu, asimptomatici, supravegheaţi, restul sunt internaţi în spital. Este o măsură dură, măsura carantinei, dar nu putem risca atunci când avem 32 de cazuri într-o localitate. Nu putem să-i lăsăm să umble liberi…”

De asemenea, prefectul spune că cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu au mai făcut miercuri 50 de teste unor persoane care au intrat în contact direct cu cei bolnavi. Rezultatul acestor teste urmează să apară.  

În ceea ce-i priveşte pe localnicii angajaţi la diferite firme şi nu pot merge la muncă, Aneta Matei spune că aceştia vor beneficia de concediu medical. „Vor intra în concediu medical în baza Ordinului prin care s-a instituit carantina. Primesc concediu medical toţi cei care sunt salariaţi, nu şi cei care lucrează fără forme legale”.

Cum a apărut focarul de la Cartojani  

Prefectul Judeţului Giurgiu arată că primii doi infectaţi au venit de pe litoral, unde au participat la o petrecere privată. „După ei (soţ şi soţie) au fost pozitivi şi copiii, apoi alţi contacţi ai lor.”

În schimb, localnicii au o altă teorie. Spun că prima persoană infectată s-a simţit brusc rău, a mers la spital şi a aflat că are COVID-19. Apoi, următorul caz este al unui bărbat care participase la „o turtă” la el în familie „acasă, nu la mare cum se spune”, ne asigură oamenii din sat.

După turtă, bărbatul a mers a doua zi pe câmp, iar la prânz, a simţit o durere în gât. A mers la farmacie, iar farmacista i-a spus să ia legătura cu medicul de familie. Aşa s-a ajuns la DSP.

Nimeni nu ştie de unde s-a putut îmbolnăvi prima persoană, spun locuitorii.

În acest moment, localitatea Cartojani este în carantină timp de 14 zile. Apoi, în funcţie de situaţia epidemiologică, carantina poate fi prelungită.

În zona de carantină din localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, se instituie următoarele măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menţionată:

•    În/din zona de carantină din localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfa, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.
 
•    În/din zona de carantină menţionată este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor.
 
•    În/din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, asistenţei şi protecţiei sociale, serviciilor de utilitate publică, energetic, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor, gospodăririi apelor, doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice operaţionale.
 
•    În/din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care activează în domeniul agriculturii, pomiculturii, creşterii animalelor şi apiculturii, pe baza documentelor justificative emise şi certificate de autorităţile competente, care să ateste natura activităţii, doar pentru desfăşurarea acestor activităţi. Persoanele mai-sus menţionate vor putea părăsi zona de carantină, fie ca urmare a solicitării angajatorului, fie ca urmare a solicitării persoanelor în cauză cu aprobarea angajatorului, numai după ce obţin aprobarea scrisă a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Giurgiu.
 
•    În/din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice (materiale, financiare, umane), precum si aprovizionării populaţiei, pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Localitate din Giurgiu, în carantină. „Riscul epidemiologic este de o gravitate maximă”

Este oficial. Un sat dintr-o comună prahoveană intră în carantină. Ce măsuri au fost impuse. Este a doua localitate carantinată miercuri pe baza noii legi

Cu „COVID-ul“ la instanţă. Decizia radicală a autorităţilor din comuna prahoveană băgată în carantină


 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite