Bugetari ajunşi în pragul disperării: îşi amanetează bunurile ca să aibă cu ce trăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea salariilor, fără a creşte şi bugetul alocat instituţiei, a făcut ca DGASPC Giurgiu să intre în blocaj financiar. Angajaţii instituţiei sunt disperaţi şi anunţă că vor ieşi în stradă.

Peste 800 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu, reprezentaţi de Sindicatul Protecţia Copilului Giurgiu, afiliat la Federaţia PUBLISIND, au declanşat conflictul de muncă prin adoptarea unor măsuri de protest care vor merge până la blocarea totală a activităţii.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că de 2 luni nu şi-au mai primit salariile şi de alte 5 luni, DGASPC Giurgiu nu a plătit contribuţiile sociale. Astfel, începând cu data de 10 decembrie, toţi angajaţii DGASPC Giurgiu vor declanşa o grevă de avertisment prin purtarea unor banderole, urmând ca în data de 12 decembrie, începând cu ora 10:00 să protesteze în faţa instituţiei. De la ora 11:00 protestatarii se vor deplasa în marş spre Consiliul Judeţean Giurgiu unde vor rămâne până la ora 13:00.

Dacă până la finalizarea protestului, salariile şi contribuţiile sociale nu vor fi plătite, începând cu data de 13 decembrie, angajaţii DGASPC Giurgiu sunt decişi să blocheze activitatea pe termen nedeterminat.

„Bătaia de joc la adresa colegilor noştri nu poate să mai continue nici o zi! Membrii noştri au fost nevoiţi să îşi amaneteze obiectele personale, să se împrumute cu dobânzi foarte mari la instituţii financiare nebancare şi să trăiască zilnic cu frica executării silite pentru neplata ratelor bancare. Promisiunile deşarte din ultimele luni, au demonstrat că la nivelul instituţiilor din Giurgiu domneşte haosul iar incompetenţa atinge un nivel care este de natură să pună în pericol sute de beneficiari aflaţi în sistemul de protecţie socială”, se arată într-un comunicat al sindicatelor.

Situaţia la DGASPC Giurgiu este chiar mai gravă. În afara salariilor şi contribuţiilor neplătite, instituţia nu are bani de utilităţi, medicamente, parafarmaceutice şi produse igienico-sanitare. „Notificări cu privire la sistarea utilităţilor sunt primite săptămânal, iar lipsa materialelor de curăţenie obligă angajaţii să aducă produse de acasă pentru ca beneficiarii să nu stea în mizerie. Situaţia critică este greu de descris, însă este necesar să fie făcută publică pentru că nu ne dorim ca membri noştri să poarte responsabilitatea unor catastrofe generate de aceste lipsuri”, se mai arată în comunicatul PUBLISIND.

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, a anunţat vineri, 7 decembrie, că CJ a aprobat o redistribuire bugetară care să acopere o parte din salariile angajaţilor DGASPC Giurgiu. „Problemele care sunt, din păcate, de ani de zile, dar care s-au acutizat în 2018, vin, pe de-o parte din faptul că, de la nivel central, nu au fost reactualizate standardele de cost, iar pe de altă parte, salariile au fost majorate, însă bugetul alocat a rămas acelaşi. S-a ajuns aici inclusiv din cauza unei greşeli de calcul la Ministerul Muncii în ceea ce priveşte suma alocată DGASPC Giurgiu”, a mai precizat Marian Mina.

Pe aceeaşi temă:

Copiii instituţionalizaţi din Giurgiu, „ajutoarele” Poliţiei de Frontieră

Bădălău nu îşi mai asumă statutul de „pucist”: Eu nu am votat împotriva lui Dragnea la CEx. Nu am votat cu grupul pentru că nu era ceea ce gândisem 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite