Angajaţii din penitenciare atrag atenţia: „Deţinuţii nu prea stau în celule, sunt mai liberi decât cetăţenii”

Angajaţii din penitenciare atrag atenţia: „Deţinuţii nu prea stau în celule, sunt mai liberi decât cetăţenii”

Curtea unui penitenciar                                                                     FOTO: Arhiva ziarului Adevărul

Angajaţii din penitenciare, prin vocea sindicatelor, arată că ordonanţele militare nu se aplică şi în interiorul închisorilor. Acolo sunt oameni „mai liberi decât cetîţenii aflaţi în libertate”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ordonanţele militare se execută, nu se discută, nu se interpretează pentru restrângere sau extindere, se aplică aşa cum sunt dispuse, pe tot teritoriul României”, spun angajaţii unui penitenciar, membri ai Sindicatului „Fraternitatea” Giurgiu.

Sindicaliştii reclamă faptul că în penitenciare regulile se aplică altfel, deşi chiar Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a lansat un clip video prin care deţinuţii cereau cetăţenilor liberi să stea în case şi să reziste, cum rezistă ei în celule.

„În practică ce constatăm? Contrar mesajul transmis, deţinuţii nu prea stau prin celule, au chiar o libertate mai mare decât cetăţenii liberi, astfel că:

– deţinuţii au voie să stea în aer liber în grupuri de 50-70 de persoane, în funcţie de câţi sunt cazaţi pe o secţie de deţinere (cetăţenii nu au voi în afara casei în grupuri mai mari de 3 persoane şi pentru motive de subzistenţă)

– deţinuţii pot practica activităţi sportive în aer liber în grupuri echivalente ca număr grupurilor de plimbare (50-70)

– deţinuţii merg la frizerie şi îşi fac siesta (persoanelor libere le este interzis acest lucru)

– bisericilor din penitenciare le sunt permise slujbe cu participare a cinci enoriaşi, deţinuţi, sau câţi sunt într-o cameră de deţinere (în comunitate, bisericilor le-au fost interzise slujbele cu participarea enoriaşilor)

– deţinuţii bagaţi în izolare preventivă de 14 zile le este permis să iasă zilnic din cameră, 1-2 ore, pentru a se plimba în aer liber (oamenilor din comunitate le este interzis acest lucru, sunt sancţionaţi şi, în funcţie de circumstanţe, li se întocmesc dosare penale).

Aceste măsuri impuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor,  prin interpretări proprii a ordonanţelor militare, pot produce efecte negative. Dacă A.N.P. nu schimbă rapid regulile putem avem o situaţie foarte neplăcută, cu foarte mulţi colegi în izolare şi cu alţii obosiţi de la atâtea ture”, spun sindicaliştii.

În urmă cu câteva zile a fost înregistrat şi primul caz de îmbolnăvire cu COVID 10 în Penitenciarul Giurgiu. Toţi colegii de tură ai angajatului au intrat în autoizolare.

Pe aceeaşi temă:

Un angajat al Penitenciarului Giurgiu, confirmat cu coronavirus/ Bărbatul este asimptomatic, dar a fost internat în Spitalul ”Victor Babeş”

Scandal încheiat cu un mort, de Crăciun, la Penitenciarul Giurgiu 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: