Alina Chiosea - medicul care are grijă de frumuseţea giurgiuvenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Chiosea este unul dintre cei mai apreciaţi medici din Giurgiu, fiind specializată în dermato-venerologie. De aproape 20 de ani, femeia are grijă de sănătatea tenului şi a pielii oamenilor, anual efectuând aproximativ 10.000 de consultaţii.

Iniţial îşi dorea să îmbrăţişeze meseria de profesor, însă cărţile şi problemele de sănătate ale părinţilor săi au înclinat balanţa în favoarea medicinei. „Părinţii m-au sprijinit întotdeauna aşa că mi-am dorit să fac ceva pentru ei mai ales că am fost singurul lor copil. Sufereau de mai multe afecţiuni şi îmi doream să îi scap de toate problemele” afirmă Alina Chiosea.

A urmat Liceul Sanitar din Botoşani, după care a urmat cursurile Facultăţii de Medicină. „Era un domeniu foarte căutat şi respectat. Concurenţa era acerbă” îşi aminteşte Alina Chiosea care de-abia în anul şase de facultate a descoperit dermato-venerologia. „Mi-a plăcut din prima. Am ştiut că aceasta va fi specializarea mea” afirmă dr. Chiosea care s-a specializat în domeniu imediat după Revoluţie.

Primul loc de muncă l-a obţinut în anul 1990, în Policlinica Giurgiu, patru ani mai târziu profesând şi în cadrul spitalului judeţean după înfiinţarea secţiei de dermato-venerice. „În spital am lucrat până în anul 2001 atunci când a avut loc o restructurare, iar secţia desfiinţată” a mai spus medicul giurgiuvean care a investit în permanenţă în aparatură pentru un diagnostic cât mai precis şi un confort sporit al pacientului. „M-am străduit să achiziţionez aparatură cât mai performantă, de la dermatoscop la radiocauter” spune femeia care intenţionează ca în viitorul apropiat să reuşească să achiziţioneze şi o aparatură laser.

Educaţia sanitară, cea mai importantă
În opinia medicului giurgiuvean, ultimii douăzeci de ani au adus modificări în ceea ce priveşte afecţiunile. Dacă în anii ’90 numărul celor care se prezentau la cabinet cu boli venerice sau scabie era foarte mare, în acest moment numărul cazurilor s-a redus semnificativ. A crescut în schimb bolile de piele datorate în special alergiilor provocate de aditivii din alimente. „Educaţia sanitară din familie şi din şcoli a avut un rol hotărâtor în scăderea numărului de cazuri al bolilor venerice. Din păcate alimentaţia necorespunzătoare şi stresul au dus la înmulţirea alergiilor” susţine Alina Chiosea care spune că în Giurgiu printre cele mai des întâlnite afecţiuni se numără psoriazisul, infecţiile cutanate şi micozele.

Mândră de fiul său
Familistă convinsă, Alina Chiosea spune că nu a regretat nicio clipă faptul că a părăsit Botoşaniul natal pentru Giurgiu. „L-am urmat aici pe soţul meu care este de profesie inginer. Mi-am adus chiar şi părinţii pentru a fi alături de mine” spune Alina Chiosea care afirmă că fiul său, Bogdan, va duce tradiţia mai departe.
„Fiul meu este student în anul IV la Medicină. Nu i-am impus să devină doctor, a fost decizia sa. Încă nu s-a hotărât încă asupra specializării pentru că nu a descoperit încă toate secţiile” afirmă medicul.

Profil:
NĂSCUTĂ: 11aprilie 1963, Botoşani
STUDII: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1987), specializare în dermato-venerologie (1990-1993)
FAMILIE: căsătorită, are un băiat în vârstă de 22 de ani

CE-I PLACE: „Îmi plac foarte mult călătoriile. În România prefer zonele turistice mai sălbatice, în genul celei de la Căpâlna. Dintre ţările vizitate, Egiptul mi-a rămas cel mai aproape de suflet” afirmă Alina Chiosea, care mai are drept pasiuni lectura şi... bucătăria. „Gătesc cu drag pentru soţul şi fiul meu” afirmă aceasta.
CE NU-I PLACE: „Nu îmi plac exagerările şi tupeul dus până la nesimţire al semenilor noştri” spune medicul giurgiuvean care crede că înainte de a fi luate unele măsuri importante pentru sănătate, ar trebui să se ţină mai mult cont de părerea celor care lucrează în mod direct cu pacienţii.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce vă impresionează cel mai mult?
Mă emoţionez atunci când foştii pacienţi vin şi îmi mulţumesc pentru că am reuşit să îi vindec. Nu există satisfacţie mai mare pentru un medic.
Ce părere aveţi despre şcoala românească de medicină?
Actul educaţional din ţară este în continuare de calitate. Am convingerea că noile generaţii de medici nu vor dezamăgi. Sunt optimistă şi în ceea ce priveşte sistemul sanitar din România. Cred că peste câţiva ani vom intra în normalitate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite