Şefii IGPR au cerut anchetă la Giurgiu, în urma bătăii de la Bolintin Vale. Cazul violent a fost prelucrat cu toţi poliţiştii

Şefii IGPR au cerut anchetă la Giurgiu, în urma bătăii de la Bolintin Vale. Cazul violent a fost prelucrat cu toţi poliţiştii

Un bărbat a fost bătut cu violenţă de reprezentanţi ai Poliţiei la Bolintin Vale

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat că a cerut o anchetă internă în urma incidentului de la Bolintin Vale. Un cetăţean a fost bătut cu bestialitate de şeful de post, deşi era culcat la pământ.

„Urmare a evenimentelor petrecute pe raza localităţii Bolintin Vale, Inspectorul General al Poliţiei Române a dispus specialiştilor Direcţiei Control Intern să analizeze activitatea şi managementul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu.

Cazul respectiv a fost prelucrat cu toate efectivele de poliţie, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii.

Totodată, precizăm că poliţiştii sunt instruiţi să aplice procedurile conform legislaţiei actuale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

De asemenea, Poliţia Română sprijină instituţiile abilitate pentru clarificarea situaţiei şi va pune la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu toate documentele solicitate.

Asigurăm cetăţenii că Poliţia Română va sancţiona orice abuz şi va sesiza penal ilegalităţile, iar orice caz de discriminare şi instigare la ură va fi temeinic investigat şi sancţionat.

În această perioadă extrem de dificilă, prioritatea noastră este siguranţa comunităţii şi vom arăta, întotdeauna, toleranţa zero faţă de faptele antisociale.“, a transmis IPJ Giurgiu. 

O înregistrare video în care un bărbat întins pe jos este lovit în repetate rânduri de un civil, înconjurat de mai mulţi poliţişti, dintre care unii în uniformă de intervenţie, este distribuită intens joi pe reţelele sociale. 

Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional!

 

Bărbatul în civil este chiar şeful Poliţiei Bolintin Vale, comisar de poliţie Costel Marian Şerban, care între timp a fost schimbat din funcţie. În plus, Ministerul de Interne va trimite Corpul de control la IPJ Giurgiu.

„La data de 17 aprilie a.c., am fost sesizaţi cu privire la faptul că pe o stradă din oraşul Bolintin Vale, din judeţul Giurgiu, are loc un conflict între două familii.

Politistii s-au deplasat la fata locului, ocazie cu care au aplanat conflictul, însă acesta a continuat şi in ziua de sâmbătă, în timp ce persoanele în cauză se aflau pe strada, la un grătar si consumând băuturi alcoolice.

Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional conform prevederilor ordonanţelor militare cu amendă în cuantum de 13.000 de lei.

Cu privire la modul de interventie al poliţiştilor, a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, fiind sesizată unitatea de parchet competenta”.

Ciprian Necula, activist pentru drepturile romilor, afirmă, ca reacţie la aceste imagini, că „poliţia a redevenit miliţie”.

„Nu mai urmăreşte intelectuali, ci "ţigani" pentru a se răzbuna şi pentru că, probabil, au ordin să distragă atenţia publică de la criza profundă si incompetenţa guvernului. Altfel, nu îmi imaginez cum este posibil ca toată armata întreaga să calce în picioare nişte oameni care petreceau la ei în curte, deci nu făceau nimic ilegal. Aştept ca ministrul Vela să îşi ceară scuze şi să îi demită pe agresorii din poliţie, iar justiţia militară sau civilă să îşi facă datoria. Platforma Aresel a sesizat deja Avocatul Poporului, a scris Comisiei Europene si Presedintelui României”, a declarat acesta, pentru HotNews.ro.

Sociologul Gelu Duminică, unul dintre cei care a făcut publice aceste imagini, spune că nu are o explicaţie logică pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. „Un om nu poate să facă asta. Se vede şi pe imagini: oamenii erau întinşi, în poziţie culcat, cu mâinile la spate, încătuşaţi. Erau vreo cinci. Să te urci efectiv peste ei cu bocancii şi să le dai picioare în ficaţi pentru că ei sunt întinşi la pământ, cu cătuşele pe mâini, cu mâinile la spate - asta nu e lege! Eu nu ştiu unde scrie în legea României că trebuie să se întâmple aşa ceva. Bun, au greşit, le-ai dat amendă, habar n-am, aplică legea! Pentru că legea este şi pentru infractor, şi pentru autoritate” - a declarat sociologul Gelu Duminică la Digi24.
 
„Mâine s-ar putea să se întâmple cu tine, mă, aplaudacule!”
 
„Ştiţi ce mă surprinde? Că sunt atât de mulţi aplaudaci în momentul de faţă care spun: Bine le-a făcut, bă! Nişte ţigani nenorociţi care trebuiau călcaţi în picioare. De ce? A încălcat legea, aplică legea! Nimeni n-o să le ţină parte vreodată. Însă în momentul în care tu abuzezi de legea ta şi-i calci în picioare pentru o chestie pe care nimeni nu o înţelege, nu putem să zicem: Da, mă, ce bine a fost, mă! Pentru că mâine, s-ar putea să se întâmple cu tine, mă, aplaudacule!” - a comentat Gelu Duminică, la Digi24.
 
Sociologul subliniază că este nevoie de o luare de poziţie fermă din partea ministrului de interne, Marcel Vela. „În lipsa intervenţiei statului, valul de ură va deveni din ce în ce mai mare. Dacă mâine, de exemplu, nu o să vedem o poziţie a ministrului Vela în care să spună: nu tolerăm astfel de chestiuni, ofiţerul de poliţie este suspendat... Apropo, ştiţi că nu este suspendat nici acum? Nu este suspendat domnul şef de poliţie-bătăuş-Spartacus-cu-epoleţi! Este bine mersi, este în cercetare. Ce cercetare îţi mai trebuie când ai imaginile astea? Aici e nevoie de intervenţia statului, care să nu tolereze astfel de acţiuni, aşa cum nu tolerează nici şmecherisme spartacusiene în Rahova!” - spune Gelu Duminică.
 
Pe aceeaşi temă: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: