În Policlinică, mai frig decât afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii tremură de frig pe holurile Policlinicii
Pacienţii tremură de frig pe holurile Policlinicii

Autorităţile judeţene au plătit anul acesta din bugetul propriu către SCUT o restanţă a medicilor în valoare de peste 40.000 de lei. CJ a reuşit să recupereze o treime din sumă, medicii rămânând datori cu 11.000 de lei. Chiar dacă ar reuşi să achite restanţa, medicii trebuie totuşi să se constituie într-o asociaţie ca să poată primi căldură.

În aceste zile, când temperaturile au coborât până la -10 grade Celsius, Policlinica Giurgiu poate fi comparată cu un iglu uriaş ce pune în pericol sănătatea pacienţilor şi a cadrelor medicale. Din cauza frigului, mulţi dintre medici au fost nevoiţi să-şi scurteze programul şi să pună în funcţiune reşouri, calorifere electrice sau aparate de aer condiţionat. Pentru că s-au săturat de frig, unii şi-au pus chiar centrală electrică.
Anul trecut, 40 de medici care erau chiriaşi în cabinetele Policlinicii, au cumpărat spaţiile respective de la Consiliul Judeţean (CJ) Giurgiu. Devenind proprietari, medicii trebuie să se gospodărească singuri. Numai că înainte să cumpere spaţiile, unii dintre ei au rămas cu datorii la căldură, iar unul dintre articolele contractului de cumpărare a cabinetului de la CJ Giurgiu stipulează faptul că medicii au obligaţia să îşi plătească cheltuielile curente.
Traian Paraschivescu, directorul executiv adjunct al Serviciului de Logistică, Aprovizionare şi Deservire  (SLAD) din cadrul CJ Giurgiu explică faptul că de fapt medicii au datorii către Consiliu şi nu către Uzina Termoelectrica. CJ a reuşit să le achite restanţele cadrelor medicale, dar trebuie să îşi recupereze banii.
“Policlinica nu are absolut nicio datorie către SCUT. Noi am plătit de fiecare dată la timp. Problema este alta, şi anume aceea că nu am reuşit să recuperăm aceşti bani decât de la o parte din medici. Restul ne sunt datori cu 11.000 lei” afirmă Paraschivescu.

Este necesară apariţia unei asociaţii
Pentru că deocamdată, Policlinica are contract cu CET prin intermediul CJ, până nu-şi înfiinţează asociaţie proprie, medicii nu pot încheia contracte individuale cu Centrala Termoelectrica şi deci nu pot primi agent temic.
Aşadar, achitarea restanţelor nu este suficientă pentru ca medicii să aibă caloriferele calde în cabinete. “Am făcut demersurile necesare pentru a ne constitui într-o asociaţie de proprietari. Dosarul se află la Judecătorie, a fost acceptat, iar acum aşteptăm sentinţa” afirmă dr. Amalia Dobrică, unul dintre medicii care profesează în Policlinică şi care a luat iniţiativa pentru înfiinţarea asociaţiei.
Dobrică susţine că este pentru a doua oară când se încearcă constituirea asociaţiei, şi că prima încercare nu s-a materializat din cauza reprezentanţilor CJ. “Ei au demarat procedura de înfiinţare a asociaţiei în luna aprilie. Am aşteptat degeaba, pentru că în august dosarul a fost respins din cauza faptului că o instituţie publică nu poate face acest lucru. Noi nu suntem jurişti, dar ei, care au mulţi specialişti, de ce nu şi-au dat seama din timp?” se întreabă Dobrică.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite