Ziua Mihai Eminescu. Mâna muzei marelui poet, montată în fiecare an de 15 ianuarie şi 15 iunie, doar pentru festivităţile de omagiere a lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muza lui Eminescu se va bucura de „mână” doar câteva ore. Foto: Adevărul
Muza lui Eminescu se va bucura de „mână” doar câteva ore. Foto: Adevărul

Ziua Mihai Eminescu este celebrată joi, 15 ianuarie 2015, când se împlinesc 165 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor. Cu această ocazie, muza lui Eminescu se va bucura de „mână” doar pentru câteva ore, asta pentru că indivizi necunoscuţi vandalizează sistematic cea mai veche statuie a lui Eminescu din România.

Autorităţile locale sunt copleşite şi preferă să o scoată în timpul anului şi să o monteze în cele două zile în care este sărbătorit marele poet. Unii politicieni fac chiar glumiţe pe seama acestui moment penibil.

Până acum, mâna Veronicăi Micle, care ţine o făclie, a fost furată de peste 20 de ori. Din păcate, niciun hoţ nu a fost prins. Autorităţile locale au dezbătut problema pe toate părţile, iar consilierii locali au propus montarea unui sistem de monitorizare video a întregului parc, dar până acum nu s-a făcut nimic. Artistul plastic Gheorghe Andreescu a reconstituit de fiecare dată mâna muzei, iar ultima dată, autorităţile au decis să-i monteze şi o brăţară metalică, astfel încât să fie cât mai greu de furat. 

Oamenii politici din Galaţi, care nu împărtăşesc în totalitate acţiunile întreprinse de edili, au început chiar să facă glume pe seama neputinţei autorităţilor locale. Senatorul Paul Ichim a propus ca autorităţile să facă brelocuri cu mâna muzei lui Eminescu, poate-poate vor fi atraşi mai multi turişti în Galaţi. 

Ziua Mihai Eminescu: patrule în preajma statuii 

Poliţiştii Locali s-au mobilizat ca pentru un eveniment important şi spun că vor face patrule în permanenţă în jurul statuii, astfel încât mâna muzei să nu fie furată din nou. Cel mai probabil, la finalul evenimentelor omagiale de astăzi, mâna va fi scoasă şi va fi pusă în sertarele vreunui birou din Primărie.

Dezvelită la 16 octombrie 1911, statuia era amplasată în colţul de sud-est a parcului, undeva lângă "Casa Albă" de astăzi. În perioada interbelică, opera de artă a sculptorului Friederic Storck a fost mutată pe amplasamentul de astăzi. Undeva prin anii '60, la decizia autorităţilor culturale din Galaţi, statuia marelui poet a fost mutată în faţa actualului Parc Eminescu, exact pe locul unde astăzi se află magazinul Modern. A stat acolo cam 10 ani, dar noua sistematizare a oraşului a impus, la momentul respectiv, construirea magazinului Modern. În acel moment, statuia a fost mutată în Grădina Publică, undeva aproape de intrarea dinspre strada Domnească, într-un scuar frumos, cu vedere bună de la stradă.

statuie eminescu galati

„Atunci, la câţiva ani de la mutarea ei în Grădina Publică, au apărut şi primele vederi, cărţi poştale din Galaţi, cu statuia lui Eminescu fără mâna muzei", ne spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Tot atunci se pare că s-a rupt şi o porţiune din baza statuii, care astăzi se cunoaşte unde este lipită.

Undeva prin anii '80, statuia lui Eminescu a ajuns în parcul care-i poartă numele, acolo unde se află şi astăzi. De-a lungul timpului, statuia a fost vandalizată, mâna muzei dispărând de 26 de ori. De fiecare dată, sculptorul Gheorghe Andreescu lucra manual câte o nouă mână şi o punea la loc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite