Zeci de preoţi ortodocşi, şcoliţi pentru a ajunge „lideri şi animatori de tineret“ competenţi. În ce constau cursurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care administrează parohiile ortodoxe din Galaţi şi Brăila, au început de câteva zile un program de formare profesională a preoţilor din cele două judeţe, cu scopul de a-i converti în „lideri şi animatori de tineret“, dar şi pentru a putea, la rândul lor, să descopere şi să şcolească lideri din rândul tinerilor.

Primul dintre cursuri a loc zilele trecute de Tecuci, unde au participat preoţii din zona de nord a judeţului Galaţi, iar al doilea este în derulare la Mănăstirea Lacu Sărat din Brăila, reunind 25 de preoţi din cadrul protoieriilor Brăila, Făurei şi Însurăţei.

Perfecţionarea preoţilor prin cursuri a fost soluţia aleasă după efectuarea unei anchete sociologice în parohii. „În săptămânile anterioare organizării acestor cursuri, inspectorul pentru cateheză din cadrul centrului eparhial a efectuat vizite misionare la mai multe parohii din cele opt protoierii ale Eparhiei Dunării de Jos, în vederea găsirii unor abordări din perspective moderne, de actualitate, în lucrul cu tinerii“, a declarat preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Potrivit preotului, experienţa de până acum a dovedit că activităţi extraşcolare care implică voluntariat sau deprinderea unor activităţi practice au succes în rândul copiilor de până la clasa a VIII-a. Pe de altă parte, liceenii şi studenţii se arată dezinteresaţi să ia parte la activităţi organizate de preoţi.

Programe de tip „afterschool“

„Pregătirea preoţilor ca lideri şi animatori de grup şi ca formatori de lideri şi de animatori pentru tineri constituie o necesitate şi o oportunitate pentru participanţii la aceste cursuri, în vederea identificării mijloacelor prin care aceste categorii de tineri pot fi implicate în realizarea şi gestionarea unor programe şi proiecte sociale de importanţă locală şi chiar naţională“, a mai spus preotul Bucur.

Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează de mai mulţi ani activităţi extraşcolare gratuite, fie sub forma unor servicii de tip „afterschool“ (care se ţin în peste 20 de centre parohiale din cele două judeţe, cel mai mare fiind cel de la Biserica Sfântul Spiridon din Galaţi), fie sub forma unor ateliere de pictură, muzică, gătit, origami şi alte îndeletniciri practice.


Cursuri de formare a preoţilor la Dunărea de Jos FOTO Costiuc Petrică

image

De asemenea, mai multe dintre parohiile din Galaţi şi Brăila organizează tabere de vară pentru copiii sărmani din mediul rural, cea mai cunoscută fiind cea de la Viziru, ajunsă la sezonul 21 şi la care au participat gratuit de-a lungul timpului peste 2.000 de copii din familii sărace. Astfel de tabere, în care copiii primesc gratuit cazare şi hrană şi participă la programe educative, se mai organizează, printre altele, la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, la Mănăstirea Cârlomăneşti sau la Mănăstirea Lacu Sărat.

Ce învaţă preoţii cursanţi

Cursurile pentru preoţi sunt organizate sub forma unor ateliere de formare grupate în şase module care urmăresc dezvoltarea personală prin: autocunoaştere, comunicare, gestionarea situaţiilor conflictuale, comportament, formare de lideri şi crearea echipei de lucru. Prin aceste acţiuni se urmăreşte şi dezvoltarea abilităţilor de voluntariat ale tinerilor.

La sfârşitul acestora, preoţii cursanţi primesc un atestat recunoscut de instituţiile româneşti, dat fiind că preotul care coordonează cursurile este certificat de Autoritatea Naţională de Calificare, aflată în subordinea Ministerului Muncii. Cursuri similare se vor desfăşura şi pentru preoţii din protoieriile Galaţi, Covurlui şi Târgu Bujor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite