Zeci de firme au fost  sancţionate pentru că nu au apelat la operatori specializaţi în vederea ridicării deşeurilor

Zeci de firme au fost
 sancţionate pentru că nu au apelat la operatori specializaţi în
vederea ridicării deşeurilor

Foto: arhivă Adevărul

În intervalul februarie–martie 2018, poliţiştii locali din cadrul Serviciul de Protecţie a Mediului Galaţi au verificat 570 de operatori economici, aplicând 24 sancţiuni contravenţionale în sumă de 19.500 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Principala deficienţă constatată de poliţiştii locali vizează neîncheierea contractelor pentru ridicarea deşeurilor municipale şi deşeurilor reciclabile (hârtie şi carton, plastic şi metal) cu un operator economic autorizat, în conformitate cu prevederile HCL 307/2006, art.15, lit. a. În luna aprilie 2018, poliţiştii locali din cadrul Serviciul de Protecţie a Mediului au în plan verificarea a 210 agenţi economici.

Oamenii legii au în atenţie următoarele aspecte: profilul de activitate al operatorului economic; existenţa unor puncte de lucru, conform celor menţionate în certificatul constatator; dacă sunt generate sau nu deşeuri municipale, aşa cum sunt ele definite în legea 101/2006 privind salubrizarea localităţilor - deşeu municipal - deşeurile menajere şi similar (deşeu menajer - deşeurile provenite din gospodării/ locuinţe; deşeuri similare - deşeurile care, din punctul de vedere al naturii şi al compoziţiei, sunt comparabile cu deşeurile menajere, exclusiv deşeurile din producţie, din agricultură şi din activităţi forestiere); dacă este sau nu necesar încheierea unui contract de prestare a serviciului de salubrizare, încheiat în nume propriu cu operatorul licenţiat pentru prestarea serviciului în UAT Galaţi.

”În cazul în care se constată încălcări ale actelor normative cu privire la modul de gestionare a deşeurilor menajere, vor fi dispuse măsuri ferme. Astfel, în conformitate cu prevederile legii 101/2006 (articolul 30 alin. (5)) - constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

De asemenea, potrivit HCL 124/2016, privind aprobarea „Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare a Municipiului Galaţi”, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.500 lei, nerespectarea prevederilor art. 119 lit. i - „să încheie contracte pentru prestarea unei activităţi a serviciului de salubrizare numai cu operatorul căruia UAT Galaţi i-a atribuit, în gestiune directă sau în gestiune delegată, activitatea respectivă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările