VIDEO Zăpada portocalie nu-i o glumă a meteorologilor. A început să cadă peste România, stârnind uimirea oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată zăpada portocalie, fotografiată la Galaţi pe 23 martie 2018. FOTO Costel Crângan
Aşa arată zăpada portocalie, fotografiată la Galaţi pe 23 martie 2018. FOTO Costel Crângan

Locuitorii din Galaţi au reacţionat pe internet după ce au observat că atmosfera a căpătat o nuanţă portocalie în cursul dimineţii de vineri, 23 martie 2018, iar zăpada are şi ea aceaşi culoare cu tentă spre cărămiziu. Explicaţia fenomenului este dată de meteorologi.

Nuanţa de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul Gabriela Băncilă.

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentraţii semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei şi spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentraţii importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulaţie sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentraţii mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitaţii care să ajungă la sol”, a afirmat Gabriela Băncilă joi după-amiază.

„Foarte probabil, şi la sud de ţara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentraţii mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situaţie se datorează acţiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulaţia sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, a mai spus meteorologul.

FOTO Costel Crângan / Adevărul

Aşa arată zăpada portocalie FOTO Costel Crângan

Deşi iniţial se afirma că şansele ca acest fenomen să apară şi în ţara noastră sunt foarte mici, locuitorii oraşului Galaţi au putut observa vineri, 23 martie, fenomenul.

„Am descoperit pe pervaz că zăpada este portotocalie, iar în urma topirii ei rămâne o culoare intensă”, a scris pe internet unul dintre sutele de gălăţeni care au comentat că au observat fenomenul.
 

Zăpada portocalie cade peste România

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite