VOCEA MOLDOVEI Domnul Lăzărescu nu vorbeşte ungureşte

VOCEA MOLDOVEI  Domnul  Lăzărescu nu vorbeşte ungureşte

Marius Mototolea, redactor şef adjunct "Adevărul de Seară

În ministeriatul lui Cseke Atilla, evaluarea unităţilor sanitare a fost cel puţin indulgentă în Harghita şi Covasna, judeţe în care se vede treaba că nu există niciun spital „numai bun" de desfiinţat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mă refer, evident, la tragicul personaj din filmul românesc premiat la Cannes, bătrânul cărat cu ambulanţa de la un spital la altul pentru a fi tratat doar cu indiferenţă şi care, în cele din urmă, îşi dă duhul pe pragul unei săli de operație.

Domnul Lăzărescu a murit din cauză că sunt prea multe spitale în Bucureşti, căci altminteri am putea presupune că ar fi fost operat la timp. Aşadar , iată de ce răreşte spitalele ministrul Cseke Atilla, ca să scurteze itinerariul ambulanţelor astfel încât să crească şansele de supravieţuire ale bolnavilor. Raţionamentul ar putea fi corect doar dacă demnitarul n-ar fi desfiinţat şi spitalele mici, aflate la zeci de kilometri de „civilizaţie".

Lăsând la o parte ironia amară, de acord că unele dintre unităţile spitaliceşti pe ale căror porţi s-a pus lacăt nu aveau nici personal, nici dotare, nici mai mult de una, două specialităţi acoperite cu medici şi consumau fonduri, dar, de bine de rău, celor care locuiesc departe de oraşe încă mai avea cine să le facă o injecţie şi, la nevoie, chiar şi masaj cardiac, atunci când cabinetul medicului de familie are uşa ferecată.

Oricum, desfiinţarea - şi nu restructurarea şi eficientizarea - spitalelor mici pare să fie singura măsură reformatoare care, la noi la români, dă măsura competenţei miniştrilor Sănătăţii. Şi ca dovadă că nici ei nu sunt foarte convinşi de beneficiile acesteia, o fac selectiv.

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, n-a desfiinţat niciun spital din Mureş, judeţul al cărui deputat era, ba chiar le-a modernizat până şi pe pe cele comunale, în timp ce în restul ţării le-a ras fără ezitare. Sub actualul şef al Sănătăţii, Cseke, evaluarea unităţilor sanitare a fost cel puţin indulgentă în judeţele Harghita şi Covasna, care se vede treaba că nu prea au ce desfiinţa.

Deh, domnul Lăzărescu nu cunoaşte limba maghiară. Dar asta este o altă discuţie...Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările