FOTO VIDEO Jaf la castrul daco-roman Bărboşi. Hoţii, prinşi în timp ce furau împrejmuirea cetăţii vechi de peste 2.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigiile arheologice ale castrului daco-roman de la Barboşi. Foto: C.Crângan
Vestigiile arheologice ale castrului daco-roman de la Barboşi. Foto: C.Crângan

Echipa de hoţi era formată din un vasluian, un constănţean şi un gălăţean, „ajutaţi” de o căruţă cu cai, dar şi de faptul că în zona castrului roman nu există pază, în ciuda faptului că ruinele cetăţii adăpostesc vestigii vechi de milenii.

De mâna hoţilor nu scapă, de la o vreme, mai nimic. Se fură calea ferată, rufele de pe aţă, capacele de canalizare, indicatoarele rutiere şi, în general, tot ceea ce se poate demonta şi transporta.

Mai nou, hoţii au pus ochii pe gardul din zona ruinelor castrului roman, situat  în apropiere de Galaţi, între drumul naţional DN 25 şi localitatea Barboşi. De altfel, castrul figurează în unele lucrări de specialitate şi sub denumirea de „Cetatea Bărboşi”.

Poliţiştii, alertaţi de un trecător cu simţ civic

Miercuri, 1 iulie 2015, echipa de intervenţie rapidă din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, sesizată prin dispeceratul unităţii, s-a deplasat în zona Castrului Roman, de lângă DN 25 (fostul restaurant Tirighina), unde existau informaţii că se fură părţi din gardul împrejmuitor.

S-ar părea că sesizarea a fost făcută de o persoană care trecea întâmplător prin zonă, dar care s-a temut să se ia de hoţi, având în vedere că aceştia se foloseau la demolarea împrejmuirii şi de o serie de obiecte potenţial contondente, respectiv o rangă de fier, un topor şi un baros.

Deşi numele persoanei care a făcut sesizarea la Poliţiei nu a fost făcut public, trebuie să recunoaştem că omul merită toate felicitările pentru demers. Mai rari, în zilele nostre, oamenii care să ia atitudine.

Hoţii au fost prinşi în flagrant

Poliţiştii au reuşit să-i suprindă pe hoţi chiar în timpul acţiunii, respectiv în timp ce începuseră să încarce prada în căruţă.

La vederea oamenilor legii cei în cauză au încercat să dispară prin fugă, însă au fost reţinuţi şi identificaţi . Ei sunt: Marian S., în vârstă de 28 ani, domiciliat în sat Popeni, comuna Zorleni, judeţul Vaslui; Daniel D., de 19 ani, domiciliat în oraş Negru Vodă, judeţul Constanţa şi Adrian S., în vârstă de 24 ani, din Galaţi.

În urma interogatoriului, a rezultat că şeful grupării era persoana din Galaţi, care-i plătise pe ceilalţi doi (indivizi fără ocupaţie, cae locuiesc fără forme legale în Galaţi) să-l ajute să transporte materialele furate acasă, unde intenţiona să-şi încropească un... coteţ. Şi nu orice fel de coteţ, ci unul din împrejumuire de castru roman, să crape vecinii de invidie.

Materialele furate au fost confiscate, iar cei trei hoţi s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat.

Hoţii prinşi, problema rămâne

Chiar dacă hoţii au fost (de data asta), prinşi, problema de fond rămâne. Vestigiile arheologice de la Barboşi sunt nepăzite, în ciuda valorii lor inestimabile. În esenţă, nici Consiliul local (care are o parte din terenul respectiv) şi nici Muzeul de Istorie (care deţine situl arheologic) nu au găsit soluţia legală pentru a aloca resursele financiare necesare pentru a păzi ruinele, aşa că s-a venit cu ideea înfiinţării unui muzeu.

De la vorbă la faptă este, însă, o oarecare distanţă, căci un eventual proiect cu finaţare europeană este blocat de faptul că terenul are un statut juridic neclar.

Reconstituire istorică la castrul Bărboşi - Galaţi

O parte din suprafaţa sitului arheologic se află în proprietatea Consiliului Local, iar o altă parte aparţine unei societăţi comerciale.

Autorităţile locale şi judeţene, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură, speră ca în cel mai scurt timp proiectul de construire a muzelui în situl de la Tirighina să primească toate avizele pentru începerea lucrărilor.

În ultimii doi ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia „Tinerii şi Viitorul”  au organizat Festivalul antic „Antiquitas Rediviva”, desfăşurat la Castrul roman de la Tirighina şi care a trezit un interes foarte mare printre gălăţeni.

Un patrimoniu cu o valoare imensă

Vă reamintim că printre ruinele castrului au fost descoperite numeroase obiecte de mare valoare ce ţin de civilizaţiile dacă, romană şi sarmată. De asemenea, aici a fost descoperit şi scheletul complet al unui daco-roman denumit Innocens şi considerat primul cavaler daco-roman încreştinat.

Mormântul lui Innocens, un tânăr de aproximativ 30 ani, a fost descoperit, în 1976, în timpul săpăturilor arheologice din necropola romană de lângă Castrul Roman de la Barboşi.

În mormânt au fost descoperite trei monede romane de bronz, de pe vremea împăratului Claudius al II-lea Goticul, care a domnit între anii 268 şi 270, după Hristos, o fibulă romană, obiect ornamental folosit la prinderea tocii, pe care este inscripţionat cuvântul 'Inocens', dar şi un căţui, obiect din inventarul dacilor, care nu era folosit în ritualurile romanilor.

Mormântul era orientat est-vest, iar mâinile erau aşezate pe piept, aşa cum este practica creştină.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite