VIDEO Un taximetrist se debarasează în bătaie de joc de gunoiul menajer pe trotuarul aferent unui bloc din Galaţi

VIDEO Un taximetrist se
debarasează în bătaie de joc de gunoiul menajer pe trotuarul aferent unui bloc
din Galaţi

Taximetristul scoate pungile cu gunoi din portbagaj şi le aruncă pe trotuar Foto: captură video Poliţia Locală Galaţi

Bărbat a fost filmat de o cameră de supraveghere amplasată în zonă în timp ce aruncă mai multe pungi din plastic pline cu deşeuri menajere pe trotuarul unui bloc de pe strada Stadionului din Galaţi. Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional.

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului Galaţi au constatat că un gălăţean, N.I., a aruncat dintr-un autoturism, pe trotuarul aferent unui bloc de pe strada Stadionului din Galaţi, patru pungi din plastic ce conţineau deşeuri menajere.

”Persoana în cauză a fost identificată şi chiar dacă iniţial a negat fapta, în faţa dovezilor filmate a recunoscut şi a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 500 lei, conform prevederilor HCL 260/2018”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

În conformitate cu prevederile HCL 260/2018, pentru depozitarea deşeurilor pe domeniul public, sancţiunile pot ajunge până la 1.000 de lei. Pe parcursul anului 2019, poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului au aplicat peste 100 de sancţiuni contravenţionale persoanelor fizice dar şi celor juridice pentru depozitare/abandonare deşeuri, aruncarea pe spaţiile verzi de mase plastice, hârtii, sticle, deşeuri menajere şi orice alte deşeuri. Valoarea sancţiunilor depăşeşte suma de 36.000 de lei.

De amintit este că Legea 211/2011, privind regimul deşeurilor, a suferit unele modificări. Astfel, este interzisă abandonarea deşeurilor, iar încălcarea acestor prevederi legale, se sancţionează cu amendă de la 3.000de  lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi cu amendă de la 20.000 de lei la 40.000 de lei pentru persoane juridice.

De asemenea, în cazul nerespectării dispoziţiilor art. 19 alin. (3) se aplică şi următoarea sancţiune contravenţională complementară: ridicarea deşeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curăţarea terenului, precum şi eliminarea acestora conform legislaţiei în vigoare.Nerespectarea măsurii dispuse se sancţionează conform prevederilor OUG 195/2005 art. 96 alin. 3. În această situaţie, amenzile variază între 7.500 de lei şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi între 50.000 de lei şi 100.000 lei pentru persoane juridice.

Conform OUG 195/2005, privind protecţia mediului, art. 7 alin. 3, controlul respectării măsurilor de protecţia mediului se realizează de: lit. b - autorităţile administraţiei publice locale, prin personalul împuternicit, în cazul municipiului Galaţi fiind vorba despre poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţia Mediului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: