VIDEO Revolta unui profesor care face naveta pe un drum judeţean lăsat de izbelişte de zeci de ani: „Va trebui să ne cumpărăm bărci sau tancuri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ipostaze din ultimii ani ale drumului de coşmar FOTO Ionuţ Dumitraşcu
Ipostaze din ultimii ani ale drumului de coşmar FOTO Ionuţ Dumitraşcu

Pentru a ajunge la muncă, profesorul Ionuţ Dumitraşcu trebuie să parcurgă zilnic un drum de 15 de kilometri care, atunci în plouă, devine traseu de cursă off-road. Autorităţile promit de câţiva ani că vor reabilita drumul judeţean 240A.

Un drum dezastruos din judeţul Galaţi este, de câţiva ani, „vedetă” pe internet, însă „succesul” la public nu-i foloseşte la nimic deoarece, în ciuda repetatelor promisiuni, autorităţile nu s-au apucat niciodată să-l reabiliteze. Amintita şosea, care leagă localităţile Ghidigeni, Tăplău, Gârbovăţ, Cârlomăneşti şi Cerţeşti, are rang de drum judeţean (DJ240A), dar n-a mai văzut picior de constructor de dinainte de 1989.

Supărarea miilor de oameni a căror existenţă depinde de amintita cale de comunicaţie - pe acolo trec, când pot, autobuzele, Pompierii, Salvarea samd - a ajuns la cote înalte, căci ploile şi ninsorile închid de fiecare dată şoseaua, uneori pentru săptămâni întregi, iar varianta ocolitoare e mai lungă decât varianta normală cu mai bine de 20 de kilometri.

Ionuţ Dumitraşcu (30 ani) este de şapte  ani profesor de sport în comuna Ghidigeni, unde face naveta, pe DJ240A, deoarece locuieşte în Cerţeşti. Pentru a ajunge la muncă, el parcurge zilnic, cu maşina, acest drum de 15 kilometri dus şi 15 kilometri, iar deseori se pomeneşte în situaţii extreme.„Va trebui să ne cumpărăm bărci sau tancuri!”, a exclamat acesta în momentul în care o uriaşă baltă, de circa 100 de metri în diametru, i-a blocat calea.

Şoseaua nu este asfaltată, ci doar parţial pietruită, iar în multe locuri este pur şi simplu din pământ. Mai mult decât atât, nu a fost reparată de decenii. Aşa se face că ploile o transformă într-un traseu de off-road, cu bălţi imense, ravene, noroi şi multe zone care în zilele ploioase sunt imposibil de trecut cu maşina zile la rând.

https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2019/06/23/5d0f5b1a892c0bb0c6b34cce/646x404.jpg
https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2019/06/23/5d0f5b1a892c0bb0c6b34cce/646x404.jpg

Porţiunea din DJ240A lăsată de izbelişte INFOGRAFIE

Profesorul Dumitraşcu a ţinut, în ultimii şase ani, un adevărat jurnal al stării drumului. Din fotografii se vede clar că drumul nu a fost niciodată reparat, nici măcar de formă. De altfel, în ultimii 30 de ani a fost o singură intervenţie, în 2015, când sătenii, exasperaţi de ineficienţa autorităţilor, au pus mână de la mână şi au astupat gropile mai mari cu nişte pietriş.

Potrivit sătenilor, înainte de fiecare alegeri, politicenii vin şi promit că vor repara şi asfalta drumul, însă niciodată nu se ţin de cuvânt. „La Europarlamentare au venit ultima dată cu 4x4, că au... Au promis că ne dau tichete să ne ducem copiii la teatru la oraş. Pe unde să ne ducem tovarăşi? Nu sunt sătui copiii noştri de «teatrul» vostru? Câtă umilinţă sa mai îndurăm?”, a spus Ionuţ Dumitraşcu.

„Aşa arată şi drumul Cotoroaia-Adam, şi Fundeanu-Drăguşeni-Bursucani, şi Cotoroaia-Bălăbăneşti. Pe unde să mergem la teatru? Pe unde să ajungem la fonduri europene?”, a mai adăugat acesta.

Primarii din cele două comune vecine recunosc că drumul este impracticabil, însă spun că nu pot interveni pe un drum judeţean, care este în administrarea Direcţiei de Drumuri din subordinea CJ Galaţi. Ei spun că au făcut zeci de sesizări cu privire la starea DJ240A şi că li s-au promis investiţii.

La rândul ei, conducerea CJ Galaţi a precizat că amintita şosea este pe lista priorităţilor şi că există şanse să fie reparată chiar în cursul acestui an, dacă se vor găsi fonduri. Trebuie spus că instituţia are în derulare trei proiecte majore de reabilitare a trei drumuri judeţene importante, suma alocată fiind de peste 20 de milioane de euro. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite