VIDEO Un poliţist de frontieră ajuns contrabandist de ţigări a fost condamnat de două ori la închisoare cu executare în mai puţin de o lună

Poliţistul contrabandist şi complicii săi au fost prinşi în flagrant

Daniel Necula, agent de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Galaţi, a fost condamnat pe 10 octombrie la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru contrabandă de Tribunalul Galaţi. Aceeaşi instanţă îl trimisese după gratii pentru 6 ani şi 8 luni într-un alt dosar de contrabandă cu ţigări pe 22 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Galaţi a pronunţat verdictul în primă instanţă în cazul unui poliţist de frontieră care a decis să îşi dea mâna cu infractorii. Oamenii legii i-au prins în flagrant pe Daniel Necula, Constantin Spătaru, George Ţandără şi Gheorghe Cocoş, care acţionau în cadrul unui grup infracţional organizat, constituit în vederea introducerii în ţară a unor importante cantităţi de ţigări de contrabandă din cursul lunii martie 2016.

Daniel Necula, poliţist la Serviciul Poliţiei de Frontieră Galaţi, a fost trimis în judecată pentru contrabandă cu ţigări alături de alte şase persoane într-un prim dosar de contrabandă. Pe 18.10.2012, contrabandiştii au fost depistaţi în flagrant în timp ce introduceau în ţară importante cantităţi de ţigări, ocazie cu care în autoturismul poliţistului Daniel Necula au fost descoperite 22.000 de pachete de ţigări şi suma de 40.000 lei.

Pe 26.04.2016 colegii săi de la Poliţia de Frontieră Galaţi au avut surpriza să îl găsească pe Daniel Necula într-unul din cele trei autovehicule oprite în trafic pe DN 24 D, ce se deplasau dinspre zona de frontieră spre spaţiile de depozitare din municipiul Galaţi.

În urma percheziţionării  autovehiculelor, în două dintre acestea a fost găsită şi ridicată cantitatea de 55.912 pachete de ţigări. ”În urma investigaţiilor s-a stabilit că ţigările au fost introduse în România din Republica Moldova în noaptea de 25/26.04.2016 prin trecerea acestora, în mod ilegal, peste râul Prut”, au stabilit procurorii DIICOT Galaţi.

Obligat să plătească 1,2 milioane de lei în contul prejudiciului creat

În paralel, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Gărzii de Coastă – Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea, s-au efectuat 11 percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane de pe raza municipiilor Galaţi, Vaslui şi Craiova. În urma acestor percheziţii au fost găsite şi ridicate alte 21.441 pachete de ţigări de contrabandă de diferite mărci.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna martie 2016, inculpaţii Daniel Necula George Ţandără,  Constantin Spătaru şi alte persoane rămase neidentificate – cetăţeni ucrainieni şi moldoveni, au iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, la care a aderat ulterior şi inculpatul Gheorghe Cocoş, grup infracţional organizat în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu produse din tutun, provenite din Ucraina şi Republica Moldova”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la peste 625.000 lei. De menţionat este că, în perioada martie 2016 – 15.04.2016, Daniel Nedelcu, George Ţandără  şi  Constantin Spătaru i-au oferit suma de 2.200 euro, din care au remis efectiv suma de 1.100 euro, unui complice, ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă – Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea.

Acesta avea rolul să asigure descărcarea în condiţii de siguranţă a ţigărilor de contrabandă, ce urmau a fi introduse ilegal în România din Ucraina şi apoi asigurarea traseului până la ieşirea din raza de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea.

Pe 10 octombrie, Tribunalul Galaţi l-a condamnat la 5 ani şi 6 luni de închioare cu executare pe Daniel Necula pentru contrabandă. Asta după ce, pe 22 septembrie, aceeaşi instanţă îl trimisese după gratii pe Daniel Necula  pentru alţi 6 ani şi 8 luni, aceeaşi pedeapsă primind-o şi complicii săi.

În plus, poliţistul de frontieră şi partenerii săi de fărădelegi au fost obligaţi să achite şi câte 1,2 milioane de lei fiecare în contul prejudiciului cauzat statului prin neplata taxelor pentru ţigările de contrabandă introduse în ţară. Verdictul Tribunalului Galaţi nu este definitiv, putând fi atacat cu apel la instanţa superioară.

citeste totul despre: