VIDEO Percheziţii la o grupare specializată în furtul de produse fitosanitare din Franţa. Prejudiciul se ridică la un milion de euro

Percheziţii la o grupare specializată în furturi de produse fitosanitare

Procurorii  DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Direcţiei Investigaţii Criminale, au organizat, în colaborare cu Jandarmeria Naţională Franceză, o acţiune vizând destructurarea unei grupări infracţionale de criminalitate itinerantă, ai cărei membri sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat şi tăinuire.

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada iunie 2016 – iulie 2017,  membrii grupului au  săvârşit 10 furturi pe teritoriul Franţei, în regiunea Alsace. Mai exact, au sustras produse fitosanitare (pesticide şi seminţe) din depozitele  unor societăţi comerciale, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.000.000 de euro.

Pe 28 noiembrie, Procurorii DIICOT au efectuat 12 percheziţii domiciliare (9 în judeţul Galaţi, una în judeţul Arad, una în judeţul Iaşi şi una în judeţul Suceava) împreună cu anchetatorii francezi pe teritoriul României, au pus în executare şapte mandate de aducere şi au audiat  şapte dintre membrii grupării, ridicând şi mai multe bunuri şi înscrisuri de interes în cadrul urmăririi penale.

”Persoanele în cauză au fost reţinute în baza unor mandate europene de arestare, urmând a fi pentru prezentate  curţilor de apel, în vederea arestării preventive. Ulterior, aceştia vor fi prezentaţi instanţelor competente, în scopul predării lor autorităţilor franceze, respectiv Tribunalul de Mare Instanţă din Colmar”, au precizat procurorii DIICOT.

În cursul zilei de ieri, pe teritoriul Germaniei şi Belgiei au mai fost reţinuţi doi dintre membrii grupului. Oamenii legii au recuperat cantităţi însemnate de produse fitosanitare, în valoare de 258.580 de euro, sustrase din localităţile  Obersaasheim şi Saint Sauveur Marville şi peste cinci tone de seminţe de rapiţă în valoare de aproximativ 243.000 de euro, sustrase din localităţile Mons en Pevele şi La Chapelle D´Armentieres, precum şi 14.000 de rulmenţi.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul serviciilor de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Galaţi, Arad, Iaşi şi Suceava, care au beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale, criminaliştilor şi al poliţiştilor de la serviciile pentru acţiuni speciale.

La activităţile desfăşurate pe raza judeţului Galaţi, au asistat trei jandarmi francezi din cadrul Brigăzii de Cercetări din Colmar şi ai Secţiunii de Cercetări din Strasbourg, precum şi un analist din cadrul EUROPOL – A.P. FURTUM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: