VIDEO Oraşul reşedinţă de judeţ în care vacile, caprele şi caii se plimbă liberi pe bulevarde: „Oamenii sunt expuşi la microbi. E ca şi cum ar trăi la stână“

VIDEO Oraşul reşedinţă de judeţ în care vacile, caprele şi caii se plimbă liberi pe bulevarde: „Oamenii sunt expuşi la microbi. E ca şi cum ar trăi la stână“

Cai liberi pe drumul european E84 ce tranzitează oraşul Galaţi FOTo captura video

După ce o cireadă de vaci a păscut gazonul proaspăt pus pe scuarul unui bulevar, iar o turmă de capre a blocat traficul la ieşirea din Galaţi către DN2B, mai nou a fost filmată o adevărată herghelie plimbându-se alene pe Calea Prutului, strada care se suprapune cu drumul european E87, ruta care duce spre vama Giurgiuleşti.

Fenomenul animalelor lăsate de izbelişte pe domeniul public, prin parcuri şi pe marile bulevarde, se acutizează cu zi ce trece la Galaţi, semn că autorităţile au o mare problemă în a gestiona situaţia.

După în toamnă o cireadă de vaci a păscut gazonul proaspăt pus pe scuarul bulevardului Galaţi (aproape de ieşirea spre Brăila, pe dig), iar în decembrie o turmă de o sută de capre a ocupat o bandă de mers la ieşirea din Galaţi către DN2B şi DN25, mai nou a fost filmată o adevărată herghelie încurcând traficul pe Calea Prutului.

Este de remarcat că strada amintită se suprapune cu drumul european E87 (ce vine de la vama Giurgiuleşti), fiind o poartă de intrare în Uniunea Europeană (Galaţiul este prima localitate de la linia de frontieră). 

Starea carosabilului este şi aşa foarte proastă pe porţiunea dintre intrarea în Galaţi şi viaductul de la Gara CFR, iar caii lăsaţi liberi pe străzi nu fac altceva decât să întregească peisajul sumbru cu care sunt întâmpinaţi străinii care intră în România dinspre Est.

Aspectul de fermă zootehnică al celui de-al şaselea oraş ca populaţie din România a intrat deja în banal în cartierele mărginaşe Fileşti, Barboşi sau Bădălan (practic nişte sate alipite oraşului), acolo unde porcii, vacile şi caii sunt întâlniţi frecvent pe străzi.

Chestionat de media în privinţa bovinelor ce pasc spaţiile verzi, directorul Gospodărie Urbană s-a delimitat de situaţie, afirmând că responsabilitatea instituţiei pe care o conduce este să îngrijească spaţiile verzi şi nu să le apere de vaci, capre sau cai.

Vaci pe scuarul bulevardului Galaţi FOTO Grupul Şoferilor din Galaţi

Deocamdată nu se ştie cui aparţin caii filmaţi pe Calea Prutului, însă în privinţa caprelor şi vacilor misterul a fost rezolvat: ele aparţin unor proprietari de animale care au închiriat pentru păşunat, chiar de la Primăria Galaţi, o serie de terenuri neproductive aflate în afara localităţii, dar care fie şi-au scăpat animalele de sub pază, fie au considerat oportun să-şi extindă păşunea şi în zona spaţiilor verzi neîngrijite.

Capre la ieşirea din Galaţi spre DN2B FOTO Grupul Şoferilor din Galaţi

Pentru că problema nu este doar de imagine, ci şi de sănătate publică, am cerut şi părerea unui medic cu privire la riscul epidemiologic generat de faptul că animalele pasc şi îşi fac nevoile prin parcurile oraşului.

„În opinia mea, autorităţile n-ar trebui să lase animalele domestice în spaţiile publice din oraş. Nu vreau să cad în patima impohondriei, însă foarte mulţi paraziţi sunt purtaţi de animale şi eliminaţi prin fecale, iar de aici pot ajunge lesne la om dacă fecalele sunt prin parcuri sau pe trotuare. La fel, tot felul de microbi. De fapt, în condiţiile prezentate, oamenii sunt expuşi la microbi ca şi cum ar trăi la stână!”, ne-a spus medicul Mihai Popovici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: