VIDEO Nou dezinfectant eficient pentru CoVid-19, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator la Universitatea din Galaţi FOTO UDJG
Laborator la Universitatea din Galaţi FOTO UDJG

Dezinfectantul realizat de cercetătorii universităţii gălăţene este unul special, potrivit rectorului Lucian Georgescu, îndeplinind un cumul de criterii pe care majoritatea produselor din piaţă nu reuşesc să îl atingă şi va fi produs iniţial pentru uzul universităţii, apoi şi pentru instituţiile publice care îl solicită.

Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos de la Galaţi au decis să se implice în dezvoltarea unor dezinfectate eficiente în cazul Covid-19. O echipă de cinci specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Facultatea de Ştiinţe şi Mediu şi Facultatea de Medicină şi Farmacie a anunţat că a conceput deja un dezinfectant pe bază de alcool, pentru uz individual, care este superior produselor disponibile în acest moment. 

Acest dezinfectant este gândit şi ca un produs revoluţionar (se va lucra în continuare la perfecţionarea lui), dar ar putea reprezenta o variantă de rezervă în cazul în care stocul existent pe piaţă se va epuiza, iar capacităţile de producţie standard nu vor mai face faţă. În acelaşi timp, dezinfectantul îndeplineşte un cumul de criterii pe care majoritatea produselor din piaţă nu reuşesc să îl atingă.

Anunţul a fost făcut de prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, care a precizat că ideea a apărut încă înainte de declararea stării de urgenţă şi de suspendarea cursurilor, pe fondul informaţiilor că nu sunt disponibile prea multe dezinfectante eficiente şi nici în cantităţi suficiente pentru a face faţă cererii.

„Avem formula completă, este un dezinfectant cu peste 70% alcool, dar care conţine şi substanţe menite să protejeze derma. În prezent, se efectuează teste în laboratorul SIA direct pe culturi, pentru a vedea activitatea sa microbiologică. La sfârşitul săptămânii (n.r.: mai exact până pe 20 martie) vom şti dacă avem deja o soluţie viabilă de rezervă pentru situaţii de urgenţă”, a declarat prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu (VIDEO, mai jos). 

„Ne dorim un produs superior în primul rând pentru uz propriu, în cadrul Universităţii, iar apoi, dacă vor exista cereri, îl putem face la scară largă. Avem capacitatea să producem cantităţi destul de mari. Dar pentru aceasta, produsul va avea nevoie de validare din partea instituţiilor specializate”, a adăugat prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu.

Până acum, s-au arătat interesate să achiziţioneze acest produs Primăria Municipiului Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi. Nu se cunoaşte deocamdată preţul unitar la care poate fi fabricat dezinfectantul dezvoltat de cercetătorii de la Galaţi, însă aceasta nu va fi mare, ci în media pieţei, după cum dau aceştia asigurări.

Potrivit conducerii Universităţii Dunărea de Jos, deocamdată dezinfectantul va fi produs în cantităţi limitate în laboratorul-şcoală de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor sau în cel de Chimie de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, dar pe măsura cererii producţia poate creşte. Nu este exclusă, de asemenea, varianta unei colaborări cu firme din industria chimică şi farmaceutică.

Echipa interdisciplinară de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a anunţat şi că lucrează în continuare la perfecţionarea dezinfectantului, deoarece îşi doreşte să obţină un produs care să asigure o securitate de 100% la nivel individual. Vineri, 20 martie, cercetătorii vor face o prezentare completă a noului dezinfectant.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite