VIDEO Naufragiu pe Dunăre. O navă sub pavilion străin a eşuat pe un banc de nisip în dreptul oraşului Galaţi

VIDEO Naufragiu pe Dunăre. O navă sub pavilion străin a eşuat pe un banc de nisip în dreptul oraşului Galaţi

Navă eşuată pe Dunăre în apropiere de Galaţi FOTO Costel Crângan

Nava lungă de 108 metri încerca să facă o manevră de întoarcere însă a atins, miercuri noapte, un obstacol nesemnalizat (un banc de nisip) de pe fundul Dunării. Zona este în grija Administraţie Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), instituţie care, cu nici 24 de ore înainte, anunţase că navigaţia pe fluviu se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incident naval pe Dunăre, în apropiere de Galaţi. O navă maritimă sub pavilion străin,încărcată cu 5.900 tone de porumb, a eşuat în cursul nopţii trecute în mijlocul Dunării, în timp ce încerca să efectueze o manevră de întoarcere. 

Nava se numeşte „Sithonia”, este sub pavilion St.Vincent Grenadines, are o lungime de 108 metri, o lăţime de 17 metri şi un pescaj de 7 metri, iar incidentul de navigaţie s-a produs în timp ce aceasta pleca din Portul Galaţi, pe porţiunea de fluviu dintre trecerea bac şi insula de nisip apărută în apropiere de malul dinspre judeţul Tulcea.

Potrivit martorilor la incident, cargoul nu a atins propriu-zis insula, ci s-a împotmolit într-un banc de nisip aflat sub apele Dunării, din porţiunea semnalizată de balize ca fiind sigură pentru navigaţie. Contactat de reporterii „Adevărul”, directorul general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru, nu a dat detalii despre incident, argumentând că este la Ministerul Transporturilor.

Am reuşit să aflăm, totuşi, că incidentul s-a produs în jurul orei 22.00, miercuri seara, în timpul efectuării unei manevre de întoarcere. Nava a atins uscatul, a încercat să iasă singură, prin forţa motoarelor proprii, dar nu a reuşit. 

În cursul dimineţii, AFDJ a intervenit cu un remorcher mai mic, dar pentru că acesta nu a reuşit să scoată nava, se va intervenii cu remorcherul „Buşteni”, de 2.400 CP, ce aparţine Şantierului Naval Damen Galaţi.

Conducerea AFDJ a precizat ulterior că navigaţia pe Dunăre nu a fost întreruptă, şenalul navigabil fiind în continuare practicabil, deşi din fotografia şi filmarea alăturată se poate vede cum cargoul este exact de-a curmezişul Dunării, în şenalul navigabil. La ora 11,20, după mai multe ore de încercări de tractare, nava „Sinthonia” se afla în continuare în mijlocul şenalului.

Cumva cinic este că, doar cu 24 de ore înainte, conducerea AFDJ Galaţi a organizat o conferinţă de presă în cursul căreia a anunţat că lucrurile sunt sub control şi că adâncimea şenalului este de 25 de picioare, adică mai mare decât cele 24 de picioare (7,6 metri) cerute de convenţiile internaţionale.

citeste totul despre: