VIDEO FOTO Mii de oameni au participat la ceremonia de Bobotează de la Galaţi. Momentele cheie, în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 12.000 de litri de agheasmă au fost pregătiţi pentru a fi împărţiţi credincioşilor. Crucea sfinţită aruncată în apele Dunării de către Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost recuperată în acest an de un gălăţean în vârstă de 36 de ani.

Câteva mii de gălăţeni au participat, luni, 6 ianuarie 2020, la ceremonia specială de Bobotează. La evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos au pus umărul, într-un fel sau altul, mai multe instituţii din Galaţi, începând cu cele de responsabile cu siguranţa cetăţenilor (Garnizoana, Jandarmeria, Poliţie Locală, ISU), continuând cu cele din domeniul culturii (Centrul Cultural Dunărea de Jos, în special) şi încheind cu autorităţile locale.

GALERIE FOTO

Merită amintit faptul că la Galaţi a fost singura slujbă de Bobotează din acest an unde preoţii au putut aduce în faţa credincioşilor o cruce din gheaţă, conform tradiţiei, acest lucru fiind posibil mulţumită ajutorului dat preoţilor de către o firmă locală specializată în depozitarea produselor alimentare.

După slujba specială de sfinţire a apelor, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi, gălăţenii au putut primi noua agheasmă. S-au sfinţit cei 20.000 de litri de apă, aşezaţi în 12 butoaie din lemn, decorate cu cetină şi tricolor şi „păzite” de credincioşi în costume populare.

După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi prin care, odată cu sfinţirea cea mare a apei ni se oferă şi posibilitatea sfinţirii sufletelor şi trupurilor noastre şi despre importanţa familie creştine în societatea românească şi despre educaţia sănătoasă pe care cei doi părinţi, tata şi mama, cu credinţă în Dumnezeu o oferă copiilor. 

”Acesta este un prilej bun să ne amintim cu toţii că venim din familii şi totul îl datorăm familiilor noastre la care s-a adăugat lupta şcolii, a educaţiei, a culturii, zdroaba patriei care prin Dumnezeu ne-a crescut şi ne-a hrănit.[...]

Familia fără rădăcini în credinţă şi în patrie, în limba şi în cultura românească, în tradiţiile sănătoase şi esenţiale ale acestui popor îşi poate pierde sensul. 

Rădăcina esenţială a acestui popor este dragostea, ca temelie de nezdruncinat dintre soţ şi soţie, iar ‹‹şcoala şcolilor›› este formată din mama şi tata, din care care nu trebuie exclus Dumnezeu. Păstrându-ne rădăcinile şi familia curată, ajutând familiile mai mult, mai ales pe cele monoparentale, lovite de sărăcie lucie şi pe cele dezbinate vom fi cel mai luminos şi strălucitor popor al Europei şi al lumii ”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Apoi, oamenii au  putut asista la tradiţionala întrecere între cei mai curajoşi gălăţeni, pentru a scoate din apele Dunării o cruce sfinţită aruncată de ierarh. Dacă anul trecut isprava de a recupera crucea a aparţinut unui fotbalist din judeţul Iaşi, anul acesta onoarea localnicilor dunăreni a fost reparată de Ionuţ Bolea, un gălăţean în vârstă de 36 de ani, care a avut alţi opt competitori. Bărbatul este agent de pază, dar momentan este şomer.

Un alt moment interesant a fost cel al inaugurării „unui altfel de brad, o coloană a făuritorilor de istorie şi de neam, a celor care au păstrat peste veacuri credinţa noastră ortodoxă”, după cum a mărturisit iniţiatorul proiectului, col.r. Didel Bădărău, preşedintele Asociaţiei Frontiera Gălăţeană.

În fapt, este vorba despre o coloană cu chipurile celor mai importante personalităţi istorice ale României care a fost amplasată în zona Falezei, cu sprijinul părintelui protopop Eugen Buruiană şi cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian, de către Aurelian Niculescu, ofiţer în retragere, administrator al Asociaţiei Frontiera Gălăţeană şi Marius Crudu, vicepreşedinte al Asociaţiei Danubiana Galaţi, lucrător activ în cadrul IJSU Galaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite