VIDEO Ecologie distractivă. Cinci metode simple şi practice de refolosire a bidoanelor goale din plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reciclarea bidoanelor din plastic poate fi distractivă FOTO Shutterstock
Reciclarea bidoanelor din plastic poate fi distractivă FOTO Shutterstock

Un material video vă ajută să puteţi confecţiona, cu minimum de efort şi cu costuri ca şi inexistente, cinci dispozitive foarte folositoare în viaţa de zi cu zi. Reciclarea deşeurilor poate fi astfel şi distractivă, nu doar o dovadă de responsabilitate socială.

Nu este niciun secret că în orice gospodărie (ba aproape în orice maşină) găsiţi mereu câteva bidoane din plastic goale care, în majoritatea cazurilor, vor ajunge la gunoi. Iar dacă în zona în care locuiţi nu există puncte de reciclare, atunci totul ajunge la un depozit de deşeuri unde va dura câteva sute de ani până plasticul se va degrada în mod natural.

Având în vedere faptul că în ultima vreme omenirea a devenit mult mai preocupată de reducerea poluării şi de reciclare, ne-am ca acum, la început de An Nou, să vă recomandăm cinci metode neconvenţionale (unele chiar distractive) de refolosire a bidoanelor din plastic, ce pot fi refolosite pentru a construi o serie de dispozitive practice pentru casă şi gospodărie.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, adăugăm articolului şi un tutorial video, realizat de userul Thaitrick şi postat pe canalul lui de YouTube.

1 - Spălător portabil de mâini

Una dintre marile provocări, atunci când sunteţi la un picnic la pădure, este spălatul pe mâini. Cum în multe zone nu există nicio sursă de apă curentă sau nici măcar un pârâiaş, trebuie să improvizaţi.

Un bidon din plastic de 5 litri poate deveni, foarte uşor, o sursă de „apă curentă cu robinet”, pentru asta fiind nevoie doar să-i faceţi, în două secunde, o simplă gaură în lateral, la circa 1-2 centimetri de fund. Apa din recipient nu va curge decât dacă deşurubaţi puţin capacul bidonul.  Atunci când capacul este strâns bine, curgerea se va opri. În acest mod puteţi controla lejer jetul de apă.

2 – Adăpătoare pentru căţel

Dacă locuiţi la curte şi se întâmplă să lăsaţi căţelul singur câteva zile, o problemă destul de mare este să-i asiguraţi acestuia apa necesară. Dacă hrana sub formă de bobiţe rezistă fără probleme, apa are „prostul obicei” să se evapore, aşa că se poate întâmpla ca animalul să ajungă să fie însetat.

Un „automat” de apă făcut în câteva minute dintr-un bidon din plastic de doi litri poate fi soluţia la îndemână pentru a salva situaţia. Pentru asta, trebuie să aşezaţi vasul de apă al câinelui pe un loc drept, aproape de un zid sau de un gard. Umpleţi cam trei sferturi castronul câinelui, apoi aşezaţi un bidon plin cu apă, cu gura în jos, la nivelul suprafeţei apei. Veţi vedea că dacă gura bidonului atinge suprafaţa avei din vasul căţelului, apa nu mai curge.

Bidonul poate fi fixat pe zid sau gard cu ajutorul a două cercuri simple din tablă (sau chiar din sârmă), una (în partea de sus) cu diametrul un pic mai mare decât cel al bidonului, alta (cea de jos), mai îngustă (cam de 4 cm în diametru), pentru a susţine bidonul.

Datorită unui principiu foarte simplu de mecanică a fluidelor, apa din bidon va curge doar atât cât să umple castronul câinelui până la nivelul la care se află gura bidonului. Evident, se poate folosi şi un bidon mai mare.

3 - Suport de bureţi de bucătărie

Probabil că toţi dintre noi ne-am lovit măcar odată de dilema „unde pun buretele ud după ce am spălat vasele?”. Ei bine, dintr-un bidon gol din plastic se poate improviza un dispozitiv de scurgere inedit.

Tăiaţi cu un cutter sau cu un cuţit bine ascuţit partea de sus a unui bidon din plastic de un litru. Porţiunea trebuie decupată cam din zona în care începe să se îngusteze, în partea de sus. Mai tăiaţi o bucată de circa 15 centimetri lăţime şi din „burta” bidonului. Introduceţi partea superioară a bidonului (cu partea unde se înşurubează dopul în jos) în partea de jos a acestuia. Rezultă un dispozitiv destul de ingenios, după cum se poate vedea din materialul video alăturat.

4 - „Pară” de duş

Se poate întâmpla uneori să constataţi că „para” de la duş s-a stricat exact când te gândeai să te speli şi să pleci în oraş. Evident, poţi să mergi la magazin nespălat, mizând pe faptul că oamenii nu vor fi interesaţi de modul cum miroşi, dar poţi şi să improvizezi, în 30 de secunde, un soi de dispozitiv de „forţă majoră”.

Pentru asta ai nevoie de un bidon din plastic de 0,5 litri, căruia să-i faci vreo 20 de orificii mici, cu o şurubelniţă, în lateral, în jumătatea dinspre fundul recipientului. Atenţie însă ca orificiile să fie pe o porţiune de cel mult trei pe trei centimetri, că altfel iese fântână arteziană în loc de cap de duş.

Gura bidonului se cuplează la furtunul duşului foarte simplu, cu vreo 30 de centimetri de bandă adezivă. Nu este soluţia perfectă de a face un duş, dar în caz de avarie funcţionează.

5 - Uscătorul de umbrelă

Atunci când intri în casă cu umbrela, după o ploaie serioasă, nu de puţine ori ţi-ai fi dorit, probabil, să ai un dispozitiv care să te scape de băltoaca ce urmează să se formeze pe hol.

Ei bine, trei bidoane din plastic, de 0,5, 1 şi 1,5 litri pot fi de folos. Celui mic îi tai fundul, dar îi laşi partea de sus, cu tot cu dop. Celorlalte două le decupezi fundul, dar şi partea de sus, având grijă să laşi circa 1,5-2,5 centimetri din partea care se îngustează (ajustarea se face cât să intre perfect pe acolo bidonul cu o „treaptă” mai mic).

Crestaţi de 6-8 ori, pe o adâncime de 0,5-1 cm, partea dinspre fund a bidoanelor de 0,5 şi 1 litru. În acest fel, diametrul lor în partea respectivă va creşte un pic, ajutând la asamblarea finală (joacă rolul de opritor). În acest fel, introduse unele în altele, bidoanele vor forma un soi de tub flexibil, lung, în care intră perfect umbrela şi care preia surplusul de apă ce riscă să vă distrugă pardoseala.

Vă mai recomandăm şi:

România, codaşa Europei la reciclare. Prelucrăm doar 14% din gunoiul pe care îl producem

Gunoaiele „uitate“ pe dealuri de militarii NATO, strânse de un motociclist: „Nu cred că superiorii le-ar fi permis să lase indicii în urmă“ 

Ecologiştii care au curăţat plaja după terminarea sezonului: „Este cel mai murdar an de până acum“. Ce au lăsat turiştii în nisip 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite