VIDEO Colorantul făcut din gândaci care se găseşte în mii de tipuri de cosmetice şi de alimente consumate de români

VIDEO Colorantul făcut din gândaci care se găseşte în mii de tipuri de cosmetice şi de alimente consumate de români

Aşa arată un gândac coşenila strivit FOTO bugguide.net

Pe etichete nu se specifică niciunde că este vorba de un produs care are la bază resturilor unor insecte. Denumirile sub care apare sunt carmin (cel mai des folosit) coşenilă, carmine, acid carminic, E120 şi roşu natural 4. Produsul este conţinut la scară largă de produse alimentare uzuale: salam, parizer, cârnaţi, pateu, iaurt, îngheţată, suc şi multe altele.

Probabil că nu o dată v-aţi întrebat cum reuşesc producătorii de cosmetice şi de alimente să obţină nuanţe aşa de frumoase de roşu şi, totuşi, să nu folosească coloranţi de sinteză. Ei bine, răspunsul la această nedumerire s-ar putea să nu vă dea un sentiment chiar de confort, căci aflarea sursei culorii are toate şansele să vă întoarcă stomacul pe dos.

Este bine de ştiut că în peste 50% din preparatele din carne comercializate la nivel mondial colorantul de bază este carminul, un produs de un roşu strălucitor produs din... gândaci (se numesc coşenilă sau coşenilă poloneză) uscaţi şi  zdrobiţi. 

Carminul se regăseşte şi în sute de mărci de produse cosmetice, în special în rujuri, fiind preferat mai ales deoarece produsul cosmetic poate fi prezentat publicului în strategia de marketing ca fiind ecologic. Evident, pe etichete şi în campaniile publicitare nu se specifică nicăieri că vopseaua este făcută din gândaci, toţi producătorii preferând denumirile comerciale ale produsului: E120, coşenilă, acid carminic, carmin, carmine şi roşu natural 4.

Este interesant de reţinut că deşi în principal este o vopsea roşie, carminul se găseşte, în diferite gramaje şi amestecuri,  în multe alimente care sunt roz sau violet.

Potrivit clasificării întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Mondială a Alimentelor, produsul amintit este considerat un aditiv alimentar natural. Culoarea roşie provine de la acidul carminic pe care gândacul îl produce pentru a  se proteja împotriva altor insecte.


Aşa arată un gândac coşenila strivit FOTO bugguide.net

Pentru a obţine produsul final, această soluţie de acid carminic este apoi tratată în laborator cu substanţe pe bază de aluminiu. Aproximativ 70.000 insecte sunt necesare pentru a face 250 de grame de carmin pur, însă acesta se găseşte la comercializare în amestec cu substanţe de „suport”, în special amidon, pentru că este foarte greu de dozat în stare pură.

Insulele Canare şi Peru sunt cele două regiuni principale unde insectele sunt cultivate, Peru fiind cel mai mare producător.

Ce efecte poate avea consumul de E 120

În Uniunea Europeană carminul (E 120) se utilizează sub denumirile prezentate la începutul articolului. Deşi au fost raportate destul de multe cazuri de reacţii alergice la acest aditiv, utilizarea acestuia nu este interzisă în UE, ci doar restricţionată în cazul unor produse.

Medicul pediatru Iulian Iordache este de părere că produsul trebuie evitat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. „De asemenea, poate produce astm, alergii, rinite şi alte afecţiuni asemănătoare, ba chiar există în literatura de specialitate şi cazuri în care carminul a fost răspunzător de producerea şocului anafilactic”, spune medicul.

„Nu cred că este dăunător în esenţa lui, fiind făcut dintr-un gândac şi nu din chimicale, însă cred că oamenii au dreptul să ştie ce pun în farfurie, nu să fie păcăliţi cu tot felul de denumiri codificate”, mai spune medicul.

Trebuie spus că începând din ianuarie 2012 Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a schimbat metodologia privind carminul folosit la fabricarea produselor farmaceutice, pentru a evita cazurile de alergii. Astfel, carminul produs din insecte a fost înlocuit cu un colorant sintetic.

Folosirea carminului în industria alimentară este o sursă de îngrijorare pentru unele persoane – amintim aici vegetarienii şi adepţii unor religii cu restricţii alimentare - deoarece nu este mereu menţionat pe eticheta produselor alimentare, lucru demonstrat de un recent raport privind aditivii alimentari întocmit de EFSA.

În ce produse găsiţi E 120

Carminul  (E 120) este folosit la scară largă în produsele alimentare, cosmetice, industriale şi articole de uz casnic.

Produsele alimentare în care acest aditiv este prezent în marea majoritate a cazurilor sunt: iaurturi cu fructe, mezeluri, pateuri, bomboane, şerbet, îngheţată, produse de cofetărie, suc de grapefruit, suc de portocale şi căpşuni, sucuri din fructe tropicale, suc de rodie, băuturi energizante, gumă de mestecat şi altele.

ETICHETE de produse care conţin E120 FOTO Asociaţia Pro Consumatori (APC)

Poate fi întalnit şi în suplimente nutritive şi sirop pentru tuse. De asemenea, E120 se găseşte frecvent şi în produse cosmetice cum ar fi fardul de ochi şi rujul.

ETICHETE de produse care conţin E120 FOTO Asociaţia Pro Consumatori (APC)

Cum se obţine colorantul carmin (E120) din gândaci

Vă mai recomandăm şi:

Cum citim eticheta produselor. Lista alimentelor cu potenţial alergen

Cât de nocivi sunt aditivii alimentari în alimentaţia copiilor şi ce putem face pentru a evita apariţia problemelor de sănătate

În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: