VIDEO Cele mai ECO troleibuze din lume circulă pe străzile din Galaţi. Sunt împinse de călători, cu poluare zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troleibuz pe bază de forţă umană pe o stradă din Galaţi FOTO captură video
Troleibuz pe bază de forţă umană pe o stradă din Galaţi FOTO captură video

Miercuri, 21 noiembrie, un alt troleibuz a rămas în pană, fiind nevoie de intervenţia călătorilor pentru a putea fi aliniat cu firele de contact. Un incident parcă tras la indigo a avut loc în octombrie. Societatea de transport public este într-un adevărat dezastru tehnic şi financiar.

Deşi are o dotare materială de tot râsul, cu maşini ce depăşesc frecvent în exploatare 500.000 de kilometri, societatea publică de transport din Galaţi se poate mândri cu o performanţă notabilă: cele mai ecologice troleibuze din lume.

Pe străzile oraşului au fost filmate în ultimele două luni, două situaţii în care troleibuzele Transurb SA au cedat pe traseu, fiind nevoie de intervenţia călătorilor, care le-au împins pentru a le alinia cu liniile de contact.

Ultimul incident a fost filmat miercuri, 21 noiembrie, pe linia 102, în zona cartierului Ţiglina, iar postarea materialului video pe un site de socializare a stârnit multe reacţii, distribuiri şi inerentele ironii.

„Harfa” zilei ni s-a părut următorul comentariu: „Suntem campioni mondiali la transport ecologic! Zero poluare atunci când troleibuzele sunt împinse de călătorii ce plătesc doi lei pe bilet. Faci şi mişcare, la un preţ care bate orice tarif de la sălile de fitness”.

Dincolo de ironii, însă, situaţia de la Transurb SA este departe de a fi hazlie. Societatea se află de decenii sub control politic (PC/ALDE/PSD), iar performanţele ei economice sunt extrem de slabe, fiind nevoie de subvenţii colosale (peste 12 milioane de lei anual). Mai mult decât atât, Primăria a înregistrat în ultimii doi ani restanţe mari la achitarea subvenţiilor, ca urmare societatea a acumulat datorii.

Cea mai importantă datorie restantă, de peste 3 milioane de lei este către Fisc, societatea fiind în risc de executare silită începând cu 25 noiembrie 2018. Este de spus şi că Transurb SA şi Primăria Galaţi se judecă în două dosare, care au ca obiect o subvenţie restantă (pe ultimii ani) de circa 24 de milioane de lei.

Dotarea societăţii este, de asemenea execrabilă. În ultimii 20 de ani, 90% din achiziţiile de autobuze, troleibuze şi tramvaie au fost la mâna a doua (din Germania, Danemarca şi Cehia), autovehiculele aduse având peste 250.000 de kilometri la bord fiecare.

Mijloacele de transport public din Galaţi nu au aer condiţionat şi majoritatea nu au nici rampă pentru persoanele cu handicap (aşa cum prevede legea).Conducerea societăţii (director general este, de câteva luni, Mihai Cadinoiu, un fost poliţist local, care are zero experienţă în transporturi) spune că a sesizat în mai multe rânduri situaţia la Consiliul Local.

Primăria municipiului Galaţi are în derulare mai multe proiecte de finanţare ce presupun achiziţia de troleibuze şi de autobuze electrice, însă deocamdată promisiunile sunt cu mult mai mari decât faptele.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite