VIDEO Cei mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. Recordul este deţinut de un morun care cântărea peste 900 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul” vă prezintă topul celor mai mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. Chiar dacă morunul de 900 de kilograme domină topul, nu sunt de lepădat nici uriaşii din lumea celor mici: şalăul de 21 de kilograme şi carasul de 5,2 kilograme.

Când vine vorba despre poveşti nemaipomenite, cu capturi urieşeşti şi suspans până la limita dramaticului, pescarii par să n-aibă rival. Singurii care mai ţin cât de cât pasul sunt „verişorii de pasiune”, adică vânătorii, care mai aduc şi ei, din când în când, lângă crapul cât Trabantul, iepurele de 40 de kilograme sau căprioara cât vaca Holstein.

Însă, dincolo de legende şi exagerări, există şi dovezile confruntării. Tocmai de accea, de data aceasta vom analiza lucrurile – mai precis poveştile despre cei mai mari peşti prinşi în Dunăre vreodată (căci unde altundeva?) - tocmai prin prisma dovezilor existente.

Cei mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. A existat morunul de 1.571 de kilograme?

Morunul este considerat de specialişti, unanim, cel mai mare peşte de apă dulce din lume, iar Dunărea este habitatul în care uriaşa făptură acvatică (ce atinge în mod frecvent 300-400 de kilograme) s-a simţit mereu foarte bine.

Povestea a devenit notorie în anul 1962, atunci când o echipă de jurnalişti britanici de la „Pathe” a filmat o captură de sturion uriaş în Deltă. „Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1725 de mile întâlneşte Marea Neagră”, începe reportajul britanic.

„Dunărea însăşi este ideea de paradis a fiecărui pescar. Sunt atât de multe ştiuci, bibani, crapi şi alte specii, încât pescari se adună aici şi pescuiesc alături de profesionişti. Dar numai în Deltă se găsesc peştii cu adevărat mari, pentru care sunt necesare aceste cârlige”, explică jurnalistul pe fundalul unor imagini ce arată un pescar român în timp ce pregăteşte un tip de cârlige de dimensiuni foarte mari.

Reportajul, care arăta captura unui morun de peste 900 de kilograme, a făcut valuri în Europa Occidentală, autorităţile române primind ulterior o adevărată avalanşă de solicitări de acordare a unor permise de pescuit pentru cetăţeni străini.

Morunii sunt peşti răpitori, în sensul că se hrănesc mai ales cu alţi peşti, dar exemplarele mari se pot hrăni chiar şi cu păsări acvatice. Monştrii Dunării sunt  longevivi şi ajung deseori până la vârsta de 100 de ani.

Cel mai mare exemplar de morun prins vreodată (însă nu în Dunăre, ci în Volga) cântărea 1.571 kg şi avea o lungime de 7,2 metri. Pielea acestuia a fost conservată şi este expusă la un muzeu din Rusia.

image

Cei mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. Somnul de la Moldova Nouă versus somnul de la Galaţi

Somnii se numără printre cei mai mari peşti ce pot fi prinşi în Dunăre- Potrivit unor surse locale, cel mai mare somn de pe Dunăre a fost prins de un cetăţean german venit pentru prima dată la pescuit la Moldova Nouă, mai exact în comuna Coronini. Peştele prins de el în 2008 avea 2,2 metri şi 99 de kilograme.

Somnul a fost tranşat în fântâna arteziană a unui hotel, iar pescarul (Alexander Freithoff, 62 de ani) a povestit că a stat o oră şi jumătate ca să obosească peştele, înainte de a-l scoate din apă. Şi nu l-a scos oricum, ci cu Jeep-ul, potrivit tvtravel.ro.

Povestea neamţului are o poveste rivală la Galaţi, acolo unde profesorul Mihai Cadinoiu (FOTO JOS) se laudă, cu pozele de rigoare, că a prins un somn de 115 kilograme.

De cinci ori medaliat la Campionatele Mondiale de popice, cea mai mare performanţă a sa fiind titlul suprem cu echipa României în 2000, gălăţeanul Mihai Cadinoiu (48 ani) a devenit şi un campion printre pescarii sportivi, mai ales după isprava din august 2013.

image

Pescuind la spinning (momeală artificială, nălucă) în Dunăre, la gura de vărsare a Prutului cunoscută ca zona Scurta, fostul popicar şi acum practicant de bowling în prima ligă naţională, a reuşit o captură de senzaţie, după 45 de minute de liptă cu mostrul: un somn de 115 kilograme, cu o lungime de 2,50 metri.

„Dau pe fundul apei, tehnica zigzag, la a treia mişcare a muşcat. Eram în larg, la ancoră, în jur de 15,30. Până pe la 14,00 dădusem la ştiucă, luasem câteva, cea mai răsărită de 1,5 kilograme şi m-am mutat inspirat la somn. A fost greu de tot, a plecat de cinci ori de lângă barcă, luând de fiecare dată cam 70-80 de metri de fir. A tras barca, în ancoră, cam 15 metri. Nici timp n-aveam, mă stresa şi apropierea unei nave de pasageri şi nu puteam reacţiona la valuri. Până să-l văd, credeam că este cam de 50 de kilograme, iar momentul când a apărut plutind deasupra apei a fost un şoc, vâzându-i gura imensă. Foarte greu a fost şi să-l bag în barcă, l-am tras de gură cu ambele mâini peste mine, 115 kile ale somnului peste cele 102 ale mele”, a povestit isprava Mihai Cadinoiu.

Somnul de 115 kilograme prins duminică a fost tranşat în trei ore de patru persoane, fiind nevoit să împrumute o ladă frigorifică. „Este doar o legendă că somnul mare este gras, acum m-am convins, are grăsime doar spre coadă”, a mai adăugat Mihai Cadinoiu.

Totuşi, recordul naţional la somn (şi în acelaşi timp mondial) pare să fie mult mai spectaculos. Potrivit siteului deltasfantugheorghe.ro, cel mai mare somn pescuit vreodată în Delta Dunării cântărea 400 de kilograme.

Cei mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. Crapul din Cinciş versus crapul de Scurta

Zona Scurta a Dunării, unde a fost prins, după cum arătam, cel mai mare somn prins vreodată (cu dovezi) în România, a dat şi un crap epic. Potrivit pescarului Iulian Coman, crapul capturat de el în 2007 avea 47 de kilograme şi s-a lăsat tras în barcă după o confruntare care a durat peste o oră.

image

Recordul lui este umbrit însă de un crap prins într-un lac montan!  În 2008, pe lacul Cinciş (Munţii Poiana Ruscă) a fost prins un crap (FOTO SUS) care este, se pare, cel mai mare astfel de peşte prins vreodată în România. Singura mare problemă este că din fotografie nu pare să fie un crap obişnuit, ci unul chinezesc, cunoscut şi sub denumirea de novac, aşa că recordul nu prea poate fi luat în considerare.

Chiar şi aşa, exemplarul cântărea 50 de kilograme, iar pescarul s-a chinuit să îl prindă timp de trei ore. Monstrul i-a rupt şi undiţa, dar până la urmă, ajutat de prieteni, bărbatul a reuşit să îl tragă în barcă.

Cei mai mari peşti pescuiţi în Dunăre. Şalăul de 21 de kilograme şi carasul de 5,2 kilograme

Potrivit deltasfantugheorghe.ro, cel mai mare şalău pescuit în Dunăre avea 21 de kilograme. Nu există însă vreo dovadă în acest sens, aşa că trebuie să dăm credit Guiness Book, care consemnează că recordul la şalău este deţinut de austriacul Friedrich Kraus (FOTO JOS), care a prins în Dunăre un exemplar de 18,7 kilograme.

image

Dacă tot vorbim despre cei mai mari peşti prinşi în Dunăre, merită să amintim aici şi carasul de 5,2 kilograme prins în Delta Dunării, în 2005, de un pescar din Bucureşti. Recordul mondial la caras este de 5,75 kilograme.

CITEŞTE ŞI:

Legendele neştiute ale Dunării: în căutarea misterioşilor monştri acvatici care se ascund sub apele fluviului

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite