VIDEO Apucăturile scandaloase ale poliţiştilor din Tecuci: pupături pe gură cu interlopii, anchete disciplinare superficiale, corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimente controversate s-au ţinut lanţ în ultimii ani în Tecuci, fără însă ca oamenii în uniformă care au „fraternizat” cu interlopii sau au încălcat flagrant normele interne să păţească ceva.

Scandalurile recente din sânul Poliţiei Române readuc în prim-plan, din nou, nevoia de reformă a sistemului poliţienesc.

Câteva cazuri revoltătoare întâmplate în ultimii ani în judeţul Galaţi, în municipiul reşedinţă de judeţ, dar mai ales în oraşul Tecuci, arată că problemele sistemului sunt acute. E vorba mai ales de cazuri în care oamenii legii au legat prietenii la cataramă, pigmentate cu chefuri şi gesturi cu iz mafiot, cu o serie de persoane care fac parte din ceea ce se numeşte „lumea interlopă”.

Sărutul mafiot, dat după perdea de Poliţie

La începutul lunii iunie a anului trecut, ziarul „Adevărul” prezenta, în exclusivitate, o serie de imagini filmate de un amator, din care se putea vedea cum poliţistul Daniel Călin, de la Biroul de Investigaţii Criminale Tecuci, se ţine de după umeri minute în şir şi se sărută pe gură cu un anume Silviu Bejan, zis „Cap de plumb”, un individ din lumea interlopă din amintitul oraş.

Petrecerea a avut loc în aprilie 2017 la restaurantul „Ocaua lui Cuza”, aflat la ieşirea din Tecuci, pe drumul european E581 (care merge spre Bârlad şi apoi către Vaslui şi Iaşi) şi a fost plătită de poliţistul Daniel Călin, care a fost amfitrion (se pare că era vorba de ziua de naştere a fiului său).

Printre invitaţi s-au numărat numeroşi şefi din poliţie, printre care comisarul Fănel Oprea (şeful Poliţiei Tecuci), comisarul Adrian Antohe (adjunctul lui Oprea), comisarul Mircea Rusu (şeful Biroului Investigaţii Criminale), Horaţiu Motoc (şeful Serviciului Arme şi Muniţii), Marinel Moscu, Marius Trotuş, Gică Niţu şi alţii.

Probabil că petrecerea ar fi rămas în anonimat dacă unul dintre participanţi nu ar fi filmat cu telefonul mobil o parte din ceea ce s-a întâmplat în interiorul restaurantului, imaginile devenind ulterior publice, prilej cu care publicul a putut vedea câteva scene în măsură să provoce controverse. Astfel, poliţistul Daniel Călin, cunoscut şi sub porecla de „Dan Buric”, se ţine de după umeri, minute în şir, cu un anume Silviu Bejan (cunoscut în Tecuci sub pseudonimul „Cap de plumb”), alături de care cântă mai multe manele.

Ba chiar, la un moment dat, cei doi se pupă cu foc, din imagini rezultând că, printre numerosele dovezi de afecţiune, poliţistul şi „Cap de plumb” se sărută, este drept, fugar, pe gură.

Chef la Tecuci, cu poliţişti de investigaţii criminale şi interlopi

Daniel Călin a devenit poliţist de ordine publică prin recrutare din surse externe (adică nu a absolvit în prealabil o şcoală de Poliţie, fiind trimis ulterior la cursuri de scurtă durată), după care a devenit şoferul fostului comandant al Poliţiei Tecuci, comisarul Florin Balcan. După ce funcţia de şofer al comandantului a fost desfiinţată (a existat un ordin al Ministerului de Interne în acest sens), Călin a fost transferat la Biroul de Investigaţii Criminale Tecuci, ca lucrător operativ (adică are în lucru dosare de cercetare penală), birou care este condus în prezent de comisarul Mircea Rusu (cunoscut şi ca „poliţistul fotomodel”, datorită numeroaselor parade de modă şi reclame la care a participat).

În ultimii doi ani, Daniel Călin a fost reclamat către superiorii săi de mai multe persoane din Tecuci, care au semnalat faptul că acesta îşi îndeplineşte în mod defectuos atribuţiunile de serviciu. Un exemplu este cel al firmei Podtec SRL, care a formulat reclamaţii (rămase fără efect, cel puţin deocamdată) cu privire al modul în care poliţistul a clasat, cu „autor necunoscut”, plângerea sa privind o spargere, omul legii refuzând să includă printre probe imaginile surprinse de camerele de supraveghere, în care se vedeau clar feţele făptuitorilor.

Celălalt protagonist al întâmplării de la restaurantul „Ocaua lui Cuza”, Silviu Bejan, este un personaj cunoscut în Tecuci prin traiul opulent şi limuzinele de ultimă generaţie cu care se afişează, deşi, oficial, nu deţine niciun fel de venituri fiscalizate în România. Cunoscuţii ştiu despre el că ar avea „afaceri în străinătate”, în mai toate ţările din spaţiu UE. Bejan este suspectat că ar desfăşura activităţi infracţionale, în acest sens fiind în lucru, pe numele lui şi a unor complici, două dosare penale.

În urma dezvăluirilor făcute de „Adevărul”, conducerea Inspectoralui de Poliţie al judeţului Galaţi ne-a informat, în iunie 2017, că a fost declanşată o anchetă disciplinară. În august 2017, la insistenţele ziarului, IPJ Galaţi ne informa că ancheta este în curs şi că vom fi informaţi cu privire la verdictul final. Între timp, au trecut mai bine de şapte luni de la dezvăluiri şi de la declanşarea cercetării disciplinare, dar rezultatul nu este nici acum disponibil. Mai mult, între timp Daniel Călin a fost avansat în funcţie.

Surse din cadrul Poliţiei ne-a mărturisit că ancheta în acest caz deosebit de grav s-a făcut formal, nefiind citaţi decât câţiva dintre poliţiştii care au participat la episodul controversat redat în materialul video alăturat.

Chefuri la garaj cu interlopii şi poliţişti ciomăgiţi la comandă

Un alt caz scandalos a avut loc, tot la Tecuci, chiar în debutul acestui an, pe 1 ianuarie 2018. Un subcomisar de Poliţie a fost bătut, în faţa soţiei şi a copiilor în zona industrială, de un interlop local despre care se ştie că este în graţiile unor şefi din conducerea Poliţiei tecucene. Un coleg al subcomisarului bătut, care a intervenit în apărarea acestuia, a fost la rândul lui înjurat şi bruscat, iar la câteva ore distanţă i-a fost vandalizată maşina.

image

Maşină de poliţist vandalizată la comandă de un interlop FOTO ziarulzona.ro

Agresorul, pe nume Mircea Panaite, este cunoscut în Tecuci ca având, după cum definesc oamenii legii interlopii, „un stil de viaţă parazitar”. A fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri, însă mai mereu a ieşit basma curată, fie pentru că poliţiştii tecuceni au „aranjat” ancheta, fie pentru că a făcut presiuni asupra victimelor pentru a declara în faţa judecătorilor că s-au împăcat cu agresorul.

Surse din Poliţia Tecuci ne-au dezvăluit că şi de data acesta s-au făcut presiuni mari ca Panaite, reţinut pe 2 ianuarie 2018 pentru două infracţiuni de ultraj, să nu fie pus sub acuzare. Recent subcomisarul de poliţie făcuse nişte declaraţii într-un dosar penal legeat de fapte de corupţie săvârşite de o serie de şefi ai Poliţiei Tecuci. În cele din urmă, agresorul a fost arestat preventiv, pe 3 ianuarie, pentru 30 de zile.

Sursele noastre ne-au mai spus că Panaite obişnuia să chefuiască cu o serie de poliţişti tecuceni, fie în restaurante din zonă, fie la garajele transformate de unii dintre oamenii legii în bodegi „underground”. Un astfel de garaj (care are anexată şi o grădină, ocupată ilegal) aparţine unui agent de la ordine publică pe nume Moscu.

Grupare de falsificatori de dosare penale de la Rutiera Tecuci

Un aspect important este legat de ancheta Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) în ceea ce priveşte implicarea a 11 poliţişti de la Rutiera din Tecuci în măsluirea unor dosare penale, respectiv de luare de mită şi abuz în serviciu.

Ancheta a fost declanşată în 31 ianuarie 2017 şi, între timp, dosarul a ajuns în instanţă, apoi din nou în faza cercetării penale şi apoi din nou la instanţă. Unul dintre poliţişti a fost scos de sub acuzare, acesta fiind şi motivul pentru care cercetarea penală a trebuit refăcută.

Din interceptări a rezultat că doi dintre oamenii legii au distrus cu bună ştiinţă aparatura de interceptare montată cu aprobarea magistraţilor, făcând în tot acest timp bancuri pe seama anchetatorilor.

La acest dosar penal a fost alipită o altă lucrare penală, care vizează împrejurările în care un tecucean pe nume Bogdan Banu a ajuns să fie condamnat la o pedeapsa cu închisoare în urma unei anchete penale presupus falsificate. Bogdan Banu a adus la cunoştinţa procurorilor faptul că i s-a înscenat un accident rutier cu doi morţi, scopul fiind acela de a scoate din culpă pe socrul unui dintre poliţiştii de la Rutieră.

În sprijinul lui, tecuceanul a depus câteva expertize tehnice care arată că ancheta poliţiei la faţa locului s-a făcut superficial şi că o serie de probe esenţiale au fost neglijate sau îndepărtate. Bunăoară, unul dintre anchetatori a dispus ştergerea imaginilor de pe camerele de supraveghere de la o benzinărie din zonă, cu toate că acestea erau cruciale pentru stabilierea exactă a împrejurărilor producerii accidentului.

Interlopul care făcea rost de permise şi de „varză” pentru procurori

În urmă cu şase ani (mai exact în ianuarie 2012), un anume Ion Pintilie (zis „Gym Ţăranu”) era reţinut de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care l-au prins în flagrant în timp ce încasa bani de la o persoană căreia îi promisese că va mitui „pe cine trebuie” pentru obţinerea unui permis de conducere auto. Arestat preventiv, Pintilie a fost condamnat, tot în 2012, la 16 luni de închisoare, pentru de trafic de influenţă.

Cauza a fost presărată cu incidente care au pus sub semnul întrebării chiar actul de justiţie. Principalul martor din dosar, tecuceanul Ionel Roşeţ, a primit în timpul procesul ameninţări cu moartea şi a fost bătut cu bâtele de doi interlopi, însă lucrurile au fost minimalizate, iar lucrătorii de la Poliţia Tecuci, sesizaţi cu privire agresiuni, au refuzat să pună faptele în conexiune cu primul dosar, dându-le agresorilor doar nişte amenzi pentru tulburarea liniştii publice.

În acelaşi timp, ancheta penală nu a lămurit câteva aspecte foarte importante. Primul aspect ar fi legat de provenienţa unor documente descoperite în maşina lui Ion Pintilie, în momentul arestării: este vorba despre acte originale din mai multe dosare aflate în lucru la Parchetul tecucean, printre care şi dosarul 3.016/P/2009, avându-l ca subiect pe un anume Dănăilă Costică. Al doilea aspect este legat de interceptările telefonice făcute în cauză.

Potrivit unei stenograme anexată la dosarul penal Ion Pintilie a fost înregistrat în timp ce dialoga cu un personaj identificat că ar fi procuror la Parchetul din Tecuci (telefonul aparţine, conform procesului-verbal, procurorului Neculai Jalbă). Cei doi vorbesc, într-un limbaj codificat, iar procurorul îi cere interlopului să-i aducă „verze înfoiate”, „castraveţi netrataţi” şi alte lucruri ce par să fie într-un cod secret. Pentru acest aspect al cauzei a fost făcută, la acea vreme, o disjungere, însă dosarul nou format nu s-a mai soldat, cel puţin deocamdată, cu nicio soluţie.

Stenograma discuţiei cifrate dintre interlop şi procuror FOTO Dosarul cauzei

Stenograma interceptărilor discuţiilor dintre interlop şi procuror FOTO dosarul cauzei

În fine, un al treilea aspect neelucidat, nici la ancheta penală şi nici la judecată, a fost cel legat de complicii din Poliţie ai interlopului. Deşi asupra lui au fost găsite o serie de documente ce proveneau de la Poliţia Rutieră Tecuci, filiera prin care au fost procurate acestea nu a fost desluşită, iar Ion Pintilie a susţinut, cu consecvenţă, că a găsit actele pe stradă şi că nu avea niciun complice la Poliţia Rutieră. Omerta a funcţionat, deci.

Un alt element interesant este că penultimul şef al Poliţiei Tecuci, respectiv comisarul şef Florin Balcan, este cercetat penal în dosare privind fapte de corupţie, mai exact pentru abuz în serviciu, acesta fiind şi motivul pentru care şi-a pierdut postul în urmă cu trei ani.

CITEŞTE Şi:

Culisele unui accident bizar cu doi morţi. Cum a dispărut o probă crucială şi de ce se contrazic flagrant martorii şi poliţiştii

Poliţiştii şpăgari de la Rutieră ştiau că-s ascultaţi. Au distrus aparatura montată de procurori şi au continuat să ia mită

VIDEO Poliţist de la Investigaţii Criminale surprins la petrecere cu un şef interlop. Cei doi se sărută chiar pe gură

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite