Victor Marola afirmă importanţa educaţiei morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Omul este bun din pruncie, însă devine rău prin complacerea în medii îndoielnice, prin exerciţiul constant al compromisurilor", consideră profesorul

Este doctorand în teologie şi, din anul 2001, profesează la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Le predă studenţilor seminarii de omiletică, catehetică, cursuri de metodica predării religiei, axiologia educaţiei religioase.

A fost profund înrâurit de personalitatea Părintelui Constantin Galeriu, care i-a fost model spiritual şi conducător de doctorat între anii 1998 - 2002.

Victor Marola consideră că omul onest, cu principii, este privit în zilele noastre ca „un om ciudat, neadaptat, care se pune contra curentului". Până nu ne vom redobândi cinstea, prin comportament exemplar, şi până nu ne vom însuşi calităţi umane autentice, vom trăi într-un regim etic relativ, fiind copii distorsionate ale modelului hristic.

"Unii indivizi ignoră cinstea ca să supravieţuiască (nici acest aspect nu este moral), alţii încalcă virtutea pentru a-şi păstra puterea şi influenţa, neţinând seama de sfârşitul vieţii şi de urmările faptelor, atât pentru ei, cât şi pentru generaţiile cu care vin în contact. Uneori, găsim cinste la un rom, care împleteşte coşuri de nuiele din care îşi întreţine familia, decât la o parte dintre demnitari (care uită semnificaţia termenului demnitate)".

Politeţea este începutul Binelui social

Victor Marola crede că civilizaţia, asumată ca o conduită reală, şi nu de faţadă, este foarte importantă în relaţiile dintre oameni. „Şi politeţea mi se pare esenţială, însă, cu mâhnire am observat concetăţeni care o folosesc conjunctural, iar exprimările lor sunt ieftine complezenţe. Doar tăria de caracter îl poate ajuta pe om ca să nu alunece de la politeţe la obedienţă. Treptat, am înţeles că sunt de apreciat persoanele cu atitudine, însă nu am preţuit pe oportunişti, care tind să iasă în faţă prin orice mijloace".

Consideră că dincolo de pregătirea fiecăruia, importantă rămâne ,,universitatea celor şapte ani de acasă" şi că, de învăţat, se poate acumula pe tot parcursul vieţii de la orice om, indiferent de vârstă, gen, naţionalitate ori grad de instrucţie. Morala, în special, îl ridică pe adolescent din stadiul vegetativ în cel al valorilor umane. Poate fi şi instrucţie în matematici superioare, însă această instrucţie prin informaţie condensată poate sufoca/oculta educaţia morală.

Profesorul Marola apreciază că Religia este una din sursele culturii unui popor şi un pilon în configurarea spiritualităţii şi identităţii într-o anumită regiune geografică.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cel mai important lucru din viaţa ta?

Păstrarea legăturii cu viaţa bisericească, prezentă în Sărbători, la Sf. Liturghie pentru că aşa îmi pot menţine echilibrul necesar psiho-somatic si spiritual. Iubesc cartea care îmi oferă deschidere şi siguranţă în viaţă. Alt lucru important este comunicarea cu cei din jur (tineri, adulţi, vârstnici).

Cum era Părintele Galeriu în relaţie directă?

Era foarte amabil. De obicei, Părintele făcea primul pas. În 1992, pe holurile Facultăţii, după vacanţă, prin luna mai, ne-a salutat pe noi, un grup de studenţi, aplecându-se reverenţios şi spunându-ne salutul din perioada pascală „Hristos a înviat, domnilor studenţi !"

Ce-i place

Îmi place să mă informez din presă, din realităţi geografice,politice, sportive, culturale, religioase. Prefer opera si muzica clasică. Mă destind folclorul românesc şi muzica grecească. În largul meu mă simt, din aprilie până în august. Este perioada mea de optimism, natura fiind izvor de viaţă şi sănătate. Iubesc excursiile şi muntele pentru că îmi oferă libertate şi ascendenţă.

Ce nu-i place

Nu sunt punctual din păcate, nici insistent în rezolvarea unei situaţii care mi-ar aduce beneficii. Nu-mi plac favoritismele şi meschinăriile.

Profil:

Născut. 2 mai 1968, Galaţi.

Studii. Facultatea de Teologie-Ortodoxă (1990-1994), Universitatea Bucureşti;
Facultatea de Istorie-Filosofie (1994-1999), Universitatea ,,Dunărea de Jos" Galaţi.

Ocupaţie. Asistent universitar (Universitatea Bucureşti).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite