Vezi aici stenogramele din dosarul lui Dinu Gâlcă-Afacerea ”Finuțul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizat fiind cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către mai mulţi magistraţi din zona Moldovei, Consiliul Superior al Magistraturii a respins cercetarea lor disciplinară. Abateri disciplinare grave, sesizate de DNA, în cazul fostului şef al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, dar şi ale altor magistraţi au fost îngropate de CSM.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, la 8 iunie 2010, acţiunea disciplinară solicitată de DNA împotriva lui Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Motivele respingerii au depins de proceduri, şi nicidecum de neregulile reclamate. Din convorbirile înregistrate de SRI a reieşit că Gâlcă a intervenit la mai mulţi procurori şi judecători pentru rezolvarea unor interese personale sau ale unor prieteni.

CITIȚI ȘI:

Dinu Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a fost trimis în judecată de DNA

„Înşelăciunea" Finuţului

Una dintre aceste cereri privea modul în care Gâlcă l-ar fi favorizat pe finul său, Cristian Cătălin Stăncic, cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Pentru a-l ajuta, el l-a sunat, la 1 aprilie 2009, ora 14.05, pe colegul său Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

„Auzi, Vasile! Te rog frumos, am pe finul meu, dar nu ţi-am zis niciodată. Are acolo un dosar, dar... se pare că fac un pic de abuz ăştia de la Poliţie! L-au chemat pentru 1 aprilie, dar dosarul e din 2006. S-au dat soluţii, cred că şi răs-soluţii! Îs cu nişte oameni influenţi acolo, adversari pe nişte terenuri. În sfârşit! O să afli dacă te uiţi! Acum... a rămas iar... Deci, dosarul 308/P/2007".

Vasile Bâc i-a răspuns amical: „Mă uit să văd şi după aceea îţi spun eu care e treaba". DNA susţine însă că intervenţia lui Gâlcă a avut efect, deoarece prin Rezoluţia 308/P/2007 din 6 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, dosarul a fost închis şi finul a primit neînceperea urmării penale.

În alte cazuri, Gâlcă ar fi influenţat complete de judecată, pentru urgentarea redactării unor hotărâri judecătoreşti. Este cazul dosarului 4070/91/2008, de la Curtea de Apel Galaţi, în care mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Vrancea au dat în judecată Ministerul Agriculturii pentru plata unor drepturi băneşti.

Silvicultorii voiau să încaseze aceste sporuri, dar aveau nevoie de hotărârea judecătorească, iar completul - format din judecătorii Vasile Susanu, Mariana Trofimescu, Vasile Dorina - întârzia redactarea. Rugămintea pentru urgentare a venit chiar de la Petrică Tudosă şeful Direcţiei Silvice Vrancea.

„Deci, am vorbit cu altcineva, Trofimescu e bolnavă, celălalt, Susanu, nu este în unitate, e plecat şi cealaltă e intrată în alt complet de judecată, dar am vorbit cu un alt coleg şi a zis că în două zile o să reuşească să o rezolve, cred că...", se lăuda Gâlcă.

VEZI AICI DISCUTIILE DINTRE DINU GALCA SI GABRIEL ENCIU

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite