Verdict definitiv în dosarul fostului deputat Mihail Boldea: 7 ani de închisoare şi sechestru pe avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au pus sechestru pe averea fostului parlamentar, care a fost obligat să plătească peste un sfert de milion de euro drept despăgubiri pentru  acoperirea prejudiciului creat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, pe 29.12.2020, verdictul definitiv în cazul fostului deputat de Galaţi, Mihail Boldea. Acesta a fost condamnat prin contopire la o pedeapsă rezultantă de 7 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, favorizarea infractorului şi complicitate la spălare de bani.

Mihail Boldea a primit şi interdicţia de a exercita profesia de avocat pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale. Judecătorii au menţinut şi sechestrul pe mai multe apartamente, bunuri mobile şi terenuri pe care le deţine fostul parlamentar pentru recuperarea prejudiciului estimat la un milion de euro.

Fostul parlamentar a fost obligat să achite 20.000 de lei în contul cheltuielilor judiciare efectuate în proces, care s-a întins pe perioada a 8 ani. De asemenea, judecătorii au confiscat 10.000 de euro de la Mihail Boldea, bani pe care instanţa a stabilit că acesta i-a primit de la Ştefan Lazăr pentru a comite înşelăciunile.

Caranfil Costică, recidivist, a primit 5 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dar prin contopirea cu alte pedepse pentru fapte comise anterior, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 9 ani şi 6 luni de închisoare. Acesta a executat deja pedeapsa şi a fost liberat condiţionat.

Despăgubiri record

Un alt recidivist, Tănase Petrică, a fost condamnat la 5  ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi 10 ani închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.  Pedepsele amintite au fost contopite cu o altă sancţiune penală, de 7 ani de închisoare, pentru tâlhărie, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare.

Petrea Elena, un alt inculpat din dosar, a primit 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Unul dintre inculpaţi a decedat în timpul procesului, iar faţă de ceilalţi s-a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris.

Judecătorii i-au obligat pe Mihail Boldea, Petrică Tănase şi Elena Petrea  să achite 210.000 de euro, la care se adaugă 56.268 de lei, cu titlu de despăgubiri civile materiale către SC Alt Stil Construct SRL, firmă aflată în insolvenţă, care fusese păgubită prin seria de înşelăciuni comise de cele 22 de persoane inculpate în acest dosar. Cei trei sunt buni de plată alţi 260.000 de lei, din care 170.000 de lei daune materiale şi 90.000 lei daune morale, către o persoană fizică, care a căzut, de asemenea, victimă escrocheriilor grupului infracţional.

Terenuri şi imobile, obţinute cu hotărâri judecătoreşti falsificate

Avocata Mihaela Bolboceanu a fost achitată de toate acuzaţiile, după ce, iniţial, Curtea de Apel Iaşi o condamnase la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat, uz de fals, complicitate la spălare de bani, mărturie mincinoasă şi fals intelectual.

Judecătorii au anulat toate înscrisurile şi actele falsificate, pornind de la hotărâri judecătoreşti, acte de identitate, copii de pe certificate de deces, adrese ale unor instituţii publice şi până la adeverinţe, chitanţe, cereri, antecontracte de vânzare-cumpărare şi rapoarte de expertiză tehnică judiciară.

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că din grupul infracţional făceau parte 22 de persoane,  care se specializaseră pe comiterea de înşelăciuni, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

„Membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, pe care le treceau în proprietatea unor membri ai grupului cu toate că o parte dintre acestea erau indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale. În acest scop, inculpaţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Ulterior, membrii grupării înstrăinau imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate prin care au obţinut beneficii financiare substanţiale", susţin anchetatorii.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Infractorii au inventat „înşelăciunea Covid-19”. Cum sunt înşelaţi bătrânii de anonimii care sună pe fix

Cele mai frecvente metode de înşelăciune cărora le cad victime românii: „străinul“, „deratizarea“ sau „detergentul“

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite