Vechile linii de tramvai din centrul distrus al Galaţiului, redescoperite cu ocazia unor lucrări edilitare. Societatea civilă: „Salvaţi-le! Fac parte din istorie!”

Vechile linii de tramvai din centrul distrus al Galaţiului, redescoperite cu ocazia unor lucrări edilitare. Societatea civilă: „Salvaţi-le! Fac parte din istorie!”

Vechile şine de tramvai din Galaţi au fost redescoperite FOTO Horia Suceveanu

Descoperirea a fost făcută pe 12 februarie, în zona centrală a Galaţiului, iar muncitorii au început deja să le taie şi să le îndepărteze. Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” face apel la autorităţi să oprească distrugerea vestigiilor şi să încerce să le pună în valoare în scop turistic.

Descoperire interesantă, pe 12 februarie, pe şantierul unde sunt în plină desfăşurare modernizările edilitare din centrul Galaţiului. Muncitorii au dat peste o serie de şine de tramvai foarte vechi (acest mijloc de trasport în comun s-a folosit pentru prima oară în oraşul dunărean acum 119 ani), ce par să facă parte din reţeaua aferentă centrului de altădată al municipiului.

De altfel, fotografiile de epocă arată că acolo, în apropiere de statuia lui Costache Negri, se afla Piaţa Regală, loc unde se întâlneau cele mai importante străzi ale Galaţiului (Domnească, Brăilei, Gen. Berthelot, Braşoveni şi Strada Mare). Tot acolo, se întâlneau şi liniile de tramvai care legau dinamica zonă a portului de restul aşezării.

După cum rezultă din lucrările mai multor istorici, clădirile din centrul vechi al oraşului au fost avariate grav în Al Doilea Război Mondial, liniile de tramvai infiinţate în august 1900 fiind închise şi apoi acoperite cu pământ pe măsură ce în zonă s-au construit apoi blocuri.

Descoperirea nu i-a impresionat însă prea tare pe muncitorii de pe şantier, care au continuat lucrările, şinele scoase la lumină fiind deja parţial tăiate şi date deoparte.

Reprezentanţii asociaţiei civice „Galaţi, oraşul meu” sunt de părere, însă, că este un moment oportun ca istoria oraşului să fie valorificată în interes turistic, făcând în acest sens un apel către Direcţia de Cultură şi către Primărie.

„De cele mai multe ori poveştile nu pot înlocui dovezile vii. Considerăm că aceste linii pot fi păstrate pe o anumită porţiune, fiind acoperite de sticlă în locul dalelor, pavajelor. Alături pot fi montate panouri cu ilustrate şi explicaţii. Investiţia ar fi minimă, dar efectele pozitive ar fi incomensurabile”, a declarat Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele de onoare al amintite asociaţii.

„Suntem convinşi că numai cunoscând istoria acestui oraş ne vom şi simţi legaţi de aceste locuri. Mai mult, şi turiştii atâţia câţi sunt, ar fi interesaţi. Important este să ştim şi să ne preocupe să ne promovăm oraşul. Suntem convinşi că veţi prelua mesajul şi propunerea noastră şi mizăm pe susţinerea dumneavoastră”, a adăugat reprezentantul asociaţiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: