„V.A.Urechia” îşi reia programul cu publicul. Restituirile se vor face, temporar, la o căsuţă din curte

„V.A.Urechia” îşi reia programul cu publicul. Restituirile se vor face, temporar, la o căsuţă din curte

Biblioteca VA Urechia, sediul central FOTO Arhivă Adevărul

Măsura a fost dispusă pentru ca volumele predate de cititori să poată fi dezinfectate prin carantinare. Unele dintre secţiile biblitecii rămân în continuare închise, iar în cele deschise accesul publicului se face cu respectarea unor reguli de protecţie.

Începând de luni, 25 mai 2020, ora 9,00, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi îşi va relua, gradual, activitatea cu publicul. Într-o primă etapă vor fi disponibile serviciile de restituire şi împrumut atât la sediul central cât şi la toate filialele bibliotecii. Serviciile la Sala de lectură, Compartimentul Colecţii speciale şi Compartimentul Referinţe electronice/Internet sunt deocamdată restricţionate.

„Pentru protejarea sănătăţii cititorilor noştri dar şi a personalului bibliotecii, în această perioadă de pandemie,  gălăţenii trebuie să respecte o serie de măsuri obligatorii. Spre exemplu, intrarea în bibliotecă este condiţionată de purtarea măştii de protecţie care să acopere şi nasul şi gura. Masca se va purta pe toată perioada petrecută în instituţie, iar biblioteca nu pune la dispoziţie asemenea materiale”, a precizat Corina-Emanuela Dobre, managerul bibliotecii.

De asemenea, la intrarea în bibliotecă se va verifica noncontact temperatura persoanelor, iar cei care refuză procedura sau a căror temperatură depăşeşte 37,3 grade nu vor avea acces în bibliotecă. O altă regulă obligatorie este aceea că la intrarea în bibliotecă utilizatorii trebuie să-şi dezinfecteze mâinile (materialele necesare se vor regăsi la intrarea în instituţie).

„Recomandăm ca toţi utilizatorii să păstreze distanţa minimă de 2 metri faţă de alte persoane şi să respecte marcajele şi indicatoarele existente. Asigurăm toţi utilizatorii că pentru pregătirea fiecărei solicitări se vor respecta toate normele de igienă şi prevenţie instituite de autorităţile competente”, a mai precizat amanagerul bibliotecii.

Restituirea documentelor se va face la punctele special amenajate, la sediul central fiind instalată o căsuţă în curte unde se vor primi cărţile. Publicaţiile restituite se vor decontamina prin carantinare, termenul de carantină fiind: pentru cele pe suport hârtie – 5 zile calendaristice; pentru cele pe suport electronic – 10 zile alendaristice. În acest interval de timp publicaţiile nu vor fi disponibile pentru public, ele fiind depozitate într-un spaţiu separat,  dar pot fi rezervate şi împrumutate după ce le expiră perioada de carantină.

Căsuţa de la VA Urechia unde se vor restitui cărţile FOTO BVAU

Pentru împrumutul de documente intrarea în incinta bibliotecii se va putea face treptat, trierea şi îndrumarea utilizatorilor fiind asigurată de personalul bibliotecii. Documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia cititorilor doar prin intermediul bibliotecarilor. Timpul maxim în care un utilizator poate rămâne în incintă este de 30 minute. Programul de lucru cu publicul va fi în intervalul 9,00-18.00, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, cu pauză de o oră pentru dezinfecţie generală şi aerisire în intervalul orar 13,00-14,00.

„Şi pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea solicitărilor de împrumut la domiciliu şi vrem să reducem timpul de staţionare în incinta bibliotecii în scopul evitării riscurilor de contaminare, îi încurajăm pe gălăţeni să facă o rezervare accesând catalogul bibliotecii la adresa http://193.231.136.4/opac unde pot să caute documentele dorite (după titlu, autor, etc.), să identifice locaţia acestora (sediu sau filiale) şi să ne transmită solicitările pe adresele de email sau facebook pe care le găsesc pe site-ul instituţiei www.bvau.ro la secţiunea Contact sau ne pot contacta telefonic, pentru sediul central fiind disponibil nr. 0236/411037 (interior 111 sau 112)”, a precizat instituţia.

În momentul în care contactează biblioteca prin intermediul internetului sau telefonic, cititorii trebuie să fie pregătiţi să ne furnizeze următoarele detalii: numele şi prenumele; număr de telefon; numărul permisului de utilizator al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi; autorul, titlul, editura şi anul lucrării/lucrărilor pe care doriţi să o/le împrumutaţi; alte informaţii pe care le consideraţi relevante.

Indiferent de modul în care a fost făcută rezervarea, angajaţii bibliotecii vor pregăti documentele solicitate şi vor anunţa telefonic cititorii care este intervalul orar în care sunt aşteptaţi să ridice documentele. Acestea vor fi rezervate doar pentru 24 ore. Programarea ridicării documentelor este o măsură necesară pentru evitarea aglomerării.

„Toate aceste acţiuni întreprinse de Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia” ţin cont de necesitatea intensificării măsurilor de igienă şi prevenţie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS-CoV-2, de contextul epidemiologic actual şi au ca scop evitarea unei posibile contaminări a persoanelor,  permiţând,  în acelaşi timp, şi asigurarea unui cadru funcţional sigur ce garantează sănătatea cetăţenilor, dar şi securitatea şi sănătatea în muncă a angajaţilor Bibliotecii”, a mai spus Corina-Emanuela Dobre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: