Varză ca la Sălcina, combinaţia delicioasă între două specialităţi deja celebre. Mici trucuri pentru reuşita preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amestecul de varză, carne de porc şi costiţă face deliciul preparatului Foto: clickpoftabuna.ro
Amestecul de varză, carne de porc şi costiţă face deliciul preparatului Foto: clickpoftabuna.ro

Reţeta este una foarte veche şi se pregăteşte în special în zona Ardealului. Seamănă într-o anumită măsură cu celebra reţetă varză a la Cluj, dar prin ingredientele folosite şi modul de preparare termică aduce mult şi cu plăcinta cu varză.

Vom folosi pentru pregătirea preparatului o crăticioară, în care vom aşeza o foaie de plăcintă, după ce am uns-o în prealabil cu ulei. Carnea de porc şi costiţa afumată se toacă, iar orezul se pune la fiert în 150 de mililitri de apă şi sare.

”Carnea se prăjeşte apoi în ulei încins alături de ceapă, până când se desprinde în bucăţi mai mici. Ne dăm seama de acest lucru pentru că la un moment dat se va albi, semn că s-a şi pătruns”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Carne de porc fără os-500 de grame;

-Orez-75 de grame;

-Varză acră-un kilogram;

-Ceapă-200 de grame;

-Costiţă afumată-100 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Boia-5 grame (o jumătate de linguriţă);

-Ulei de floarea soarelui-150 de mililitri;

-Smântână-200 de grame;

-Caşcaval-100 de grame;

-Sare, piper, după gust.

Ingrediente pentru foaia de plăcintă:

-Făină-200 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Sare.

Varza şi compoziţia se adaugă în straturi

Varza va fi stoarsă de zeamă şi va fi tăiată ca fideaua, în fâşii subţiri, şi se va căli separat. În acelaşi timp, vom pregăti şi foaia de plăcintă. Vom amesteca făina cu ouăle şi puţină sare, astfel încât să iasă un aluat puţin mai tare, dar şi elastic în acelaşi timp.

Vom pune o planşetă, peste care vom presăra puţină făină, după care vom pune aluatul, pe care îl vom lăsa puţin să respire. Tăiem apoi roşiile în cuburi şi le înmuiem puţin în ulei, la foc mic, urmând să le folosim apoi ca pe un sos, pe care îl vom adăuga înainte să introducem preparatul la cuptor.

”Se amestecă orezul cu carnea, punem sare, piper şi boia, gustând din compoziţie, după care punem foia de plăcintă în cratiţa unsă cu ulei. Adăugăm apoi un strat de varză şi unul de carne, până când epuizăm toată compoziţia pregătită anterior. Închidem foia de plăcintă, strecurăm sosul de roşii şi cu o lingură ungem foia de plăcintă cu acesta”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Caşcavalul va fi ras şi presărat deasupra foii de plăcintă, încingem cuptorul la o temperatură de aproximativ 160 de grade şi introducem preparatul, lăsăndu-l să se pregătească termic timp de 45 de minute.

Verificăm la final dacă compoziţia s-a pătruns bine, scoatem preparatul de la cuptor şi îl acoperim pentru câteva minute cu o folie, astfel încât să nu capete o culoarea închisă. Îl mai lăsăm apoi acoperit cu un prosop de bucătărie pentru alte 15-20 de minute, ca să se tempereze.

Desprindem apoi foaia de plăcintă de marginile cratiţei cu un cuţit, o răsturnăm pe un platou, punând deasupra smântână şi puţin pătrunjel tocat, şi feliem preparatul în funcţie de numărul de invitaţi pe care îl avem.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite