Valentin Boldea afirmă că se impune o erată la comunicatul DIICOT care i-a prejudiciat imaginea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi
Doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, cercetat pentru complicitate la înşelăciune într-un dosar în care au fost reţinute cinci persoane, între care şi fratele său, Mihail Boldea, susţine că procurorii nu l-au acuzat de aderare la un grup infracţional şi nici de evaziune fiscală.

„Mass-media a reflectat cu obiectivitate informaţiile aşa cum le-a primit însă nu acelaşi lucru îl pot spune despre cei care au postat pe site-ul DIICOT comunicatul de presă prin care mi-a fost adus un prejudiciu de imagine. Conform acelui comunicat, eram acuzat de constituirea unui grup infracţional, dar, conform procurorilor, sunt acuzat doar de complicitate la înşelăciune. Între cele două acuzaţii, este distanţă mare şi prejudiciul de imagine a fost făcut. Sper ca DIICOT să prezinte o erată la acel comunicat întrucât această structură statală este formată din profesionişti", a afirmat Valentin Boldea.

Aşteaptă dovezi în sprijinul acuzaţiei

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a spus că aşteaptă ca anchetatorii să aducă dovezi care să susţină acuzaţia ce i se aduce.

„Sunt acuzat că s-a schimbat tâmplăria la două sedii ale DSP. Vă pot spune că această lucrare s-a făcut în baza unei achiziţii publice realizată pe baza unui proiect tehnic întocmit de SC Proiect SA. Achiziţia s-a făcut conform legislaţiei. Există la DSP un compartiment care se ocupă de achiziţii, există o comisie de evaluare a ofertelor din care nu fac parte, eu doar semnez, ultimul, contractul de prestare servicii. Nu mă interesează ce firmă prestează un serviciu la DSP atâta timp cât acel ofertant respectă caietul de sarcini. Nu mă intereseaza dacă are probleme cu legea, atâta timp cât respectă contractul încheiat cu instituţia", a declarat doctorul Boldea.

Directorul DSP Galaţi a mai spus că solicitarea adresată Ministerului Sănătăţii pentru acordarea finanţării în valoare de 150.000 de lei şi proiectul tehnic s-au făcut în anul 2010, când nu ocupa funcţia de director al DSP Galaţi.

„N-am făcut altceva decât să continui o procedură pentru reabilitarea sediului în care funcţionează Medicina Preventivă şi cel al Inspecţiei Sanitare de Stat. Înainte de a începe procedura de achiziţie, în 2011, am făcut reevaluarea proiectului şi a rezultat o sumă mai mică cu 10.000 de lei decât cea iniţială. Conform contractului, rezultă că am făcut o economie de 20.000 de lei. Ministerul mi-a alocat 150.000 de lei şi am cheltuit 130.000 de lei. N-am făcut parte nici din comisia de recepţie. Care este prejudiciul adus Ministerului Sănătăţii? Aştept ca domnii procurori să probeze acest prejudiciu" a mai precizat directorul DSP Galaţi.

În opinia lui Valentin Boldea, în România este periculos să schimbi nişte geamuri vechi de 30 de ani pentru că există riscul să fii anchetat.

„Ministerul Sănătăţii n-a solicitat lămuriri în legătură cu această anchetă întrucât toate solicitările de finanţare au fost însoţite de documente justificative şi profesioniştii acestei instituţii au analizat toate documentele, la momentul respectiv. Procurorii de la DIICOT m-au întrebat doar despre acest contract. Pe de altă parte, conform declaraţiei mele de avere nu am nicio legătură cu firma care a executat lucrarea şi nici nu am calitatea de acţionar sau orice altă calitate la vreo societate comercială. Este regretabil faptul că pe piaţă a fost aruncat un comunicat care îmi aduce prejudicii de imagine având în vedere că procurorii nu mi-au comunicat faptul că aş fi suspectat de a face parte din grupul infracţional anchetat", a mai declarat Valentin Boldea.

El a precizat şi faptul că procurorii i-au comunicat că nu poate părăsi ţara timp de 30 de zile şi a adăugat că nu va contesta această măsură şi că oricum nu avea în plan o plecare în străinătate.

Încă o solicitare de mandat pentru Mihail Boldea

Fostul deputat Mihail Boldea, aflat în arest, precum şi celelalte patru persoane reţinute de procurorii DIICOT Galaţi în acest dosar au fost duse, joi după-amiază, la Curtea de Apel Ploieşti, cu propunerea de arestare preventivă.

Mihail Boldea este acuzat de „constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la evaziune fiscală şi inducere în eroare a unor instituţii publice privind execuţia unor lucrări".

Au mai primit ordonanţe de reţinere Mircea Bivol (consilierul fostului deputat), George Hristu, Andrei Mădălin Petrea (fiul fostei secretare a avocatului Mihail Boldea) şi Eugen Roşu.

Procurori de la DIICOT Galaţi şi poliţiştii de la BCCO au percheziţionat miercuri dimineaţă locuinţele lui Mihail Boldea şi şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, precum şi la sediul DSP, într-un caz de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Afaceri cu firme „fantomă"

Conform unui comunicat de presă emis, miercuri, de DIICOT, învinuiţii Mihail Boldea şi Valentin Boldea au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
Membrii grupării sunt suspectaţi că au folosit opt societăţi comerciale pentru a înregistra operaţiuni comerciale fictive pentru diverse mărfuri cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip "fantomă", fapt ce a avut drept consecinţă directă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat.

Totodată, membrii grupării ar fi indus şi menţinut în eroare instituţii de stat, respectiv Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor unităţi de învăţământ şi spitaliceşti din municipiul Galaţi, "prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale si a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

"Învinuiţii au facturat lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri", potrivit DIICOT.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va începe în 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite