Vai de pâinea noastră: fără sare iodată, cu etichetă săracă în informaţii şi mult mai mică decât scrie pe ambalaj

Vai de pâinea noastră: fără sare iodată, cu etichetă săracă în informaţii şi mult mai mică decât scrie pe ambalaj

Sute de kilograme de produse de panificaţie au fost oprite de la comercializare. Foto: Adevărul

Inspectorii OPC Galaţi au controlat zilele trecute mai mulţi producători de pâine pentru a vedea dacă respectă prevederile legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii. Toţi cei 13 producători verificaţi au fost sancţionaţi contravenţional deoarece nu respectau legislaţia în vigoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

La verificarea, in mod direct, a parametrilor organoleptici (aspect, miros si gust, prezenta corpurilor straine in continut, a petelor de mucegai si a semnelor de alterare- boala intinderii etc) s-a gasit paine franzela alba cu un corp strain (sfoara) in continut, produs reclamat la CJPC Galati.  La controlul efectuat la producator s-a constatat ca banda  care transporta aluatul de la divizor la modelator prezenta destramari ale materialului, bucati din acesta ajungand in aluat. 

Avand in vedere ca legislatia in vigoare prevede ca in industria de panificatie sa se utilizeze doar sarea iodata,  comisarii CJPC Galati au constatat ca mai exista la comercializare produse de panificatie care contin in  lista de ingrediente „sare”, fara a se preciza daca este sau nu sare iodata.
Referitor la respectarea prevederilor legale privind cantitatea neta , s-au gasit la comercializare diverse sortimente de paine avand cantitatea neta de 200 grame, desi pâinea trebuie sa aiba cantitatea netă de minimum 300 de grame, creşterea acesteia fiind permisă numai din 100 în 100 de grame.

Cele mai multe abateri s-au constatat la informarea consumatorilor in structurile de vanzare cu amanuntul unde trebuie sa se afiseze obligatoriu denumirea furnizorului de paine, denumirea produselor livrate , cantitatea neta si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora, exprimat in lei/kg si lei/bucata. De asemenea, trebuie sa existe un afis cu informatii referitoare la ingredientele alergene utilizate la fabricarea produselor.

Aproape 85% dintre produsele verificate nu aveau aceste informatii. În urma controlului efectuat au fost aplicate zece amenzi in valoare de 32.400 lei si trei avertismente. S-au oprit temporar de la comercializare produse in cantitate de 364.9 kg in valoare de 941 lei si definitiv cantitatea de 24. 3 kg in valoare de 73,5 lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: