Vai şi amar de conservele din comerţ. Inspectorii OPC Galaţi au găsit o grămadă de nereguli

Vai şi amar de conservele din comerţ. Inspectorii OPC Galaţi au găsit o grămadă de nereguli

Multe dintre conservele expuse au fost oprite de la comercializare. Foto: Adevărul

Timp de două săptămâni inspectorii OPC din Galaţi au verificat mai mulţi operatori economici care comercializau oţet şi conserve de legume-fructe pe raza judeţului Galaţi. Cele mai mari probleme au fost găsite la modul de informare a consumatorilor, dar şi la calitatea produselor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectorii au găsit la comercializare conserve mixte a căror denumire - „costiţă cu fasole”, „cârnaţi cu fasole” - induc consumatorilor ideea că ingredientul principal ar fi preparatul din carne (carnaţii sau costiţă), dar din verificările efectuate a rezultat că acesta este în proporţie de doar 15 la sută în timp ce fasolea se află în proporţie de 35-40 la sută din produs.

Inspectorii au mai găsit în timpul controalelor şi oţet care avea denumirea oţet din vin, deşi în realitate era fabricat din stafide, apă, drojdie şi zahăr. 

În ceea ce priveşte calitatea produselor verificate, s-au găsit la comercializare conserve cu ambalajul deformat (ambalaj metalic) sau care nu asigura etanşeitatea (ambalaj din material plastic). De asemenea, urmare a verificărilor efectuate la laboratorul Larex Galaţi, au fost declarate neconforme un număr de 56 de tipuri de conserve, la care cantitatea determinată de carnaţi era cu cinci la sută mai mică decât cantitatea înscrisă pe ambalaj (de exemplu: cantitatea de carnaţi înscrisă pe ambalaj: 20 la sută, iar cea determinată de laboratorul Larex Galaţi: 14 la sută).

Au fost aplicate nu mai puţin  de 17 amenzi contravenţionale în valoare totală de 64.750 lei şi un avertisment.

Potrivit informaţiilor oferite de OPC Galaţi, au fost oprite definitiv de la comercializare 98 de conserve (cele neconforme, cele cu ambalajul deformat sau neetanş), iar un număr de 136 de conserve au fost oprite temporar de la comercializare până la etichetarea corectă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările