Uriaşa groapă de pe Faleză, din zona „La Elice” a fost astupată după şapte ani de chin. De luni se reia circulaţia rutieră

Uriaşa groapă de pe Faleză, din zona „La Elice” a fost astupată după şapte ani de chin. De luni se reia circulaţia rutieră

Trafic reluat de luni în zona La Elice FOTO PM Galaţi

În cei şapte ani în care autorităţile locale de la Galaţi au încercat să astupe surparea denumită de gălăţeni „Falezogaura”, din bugetul local s-au cheltuit, pentru studii şi lucrări, peste trei milioane de euro. Lucrarea care i-a venit de hac gropii de opt metri adâncime, de zece metri lăţime şi o sută de metri lungime a costat 800.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

În sfârşit, după şapte ani de chinuri, de şantier, de expertize şi de promisiuni, uriaşa groapă de pe Faleza Dunării de la Galaţi (zona „La Elice”) a fost astupată.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, luni, 21 august 2017, se va deschide traficului rutier porţiunea de pe Bulevardul Marii Uniri care a fost închisă în 2010 după ce sub asfalt s-a căscat, într-o noapte, un hău imens, de circa opt metri adâncime, zece metri lăţime şi o sută de metri lungime.

Deşi iniţial s-a crezut că surparea este una banală, dat fiind că la suprafaţă a apărut mai întâi o groapă de circa un metru în diametru,  după numai câteva ore crevasa (botezată de gălăţeni „Falezogaura”) s-a mărit la patru metri în diametru, iar echipa de intervenţie venită la faţa locului a constat că, de fapt, sub stradă era o grotă imensă, produsă de infiltrarea apelor dintr-o canalizare defectă.

Expertizele comandate ulterior de municipalitate nu au reuşit să ajungă la nicio concluzie privind persoanele responsabile de producerea surpării, vina fiind pasată până la diluare între compania de utilităţi (care are în administrare canalizarea) şi firma care a făcut o serie de lucrări în zonă, la un colector de ape uzate.

În cele din urmă, misiunea de rezolva lucrurile a fost asumată de Primăria Galaţi, care în ultimii şapte ani a cheltuit pentru studii şi lucrări aproape trei milioane de euro. În final, lucrarea care a venit de hac Falezogaurei, încheiată în urmă cu câteva zile, a costat circa 800.000 de euro şi a durat doar patru luni.


Aşa arăta groapa în 2010. FOTO Arhiva Adevărul

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a declarat că se putea redeschide traficul în zonă încă de vineri, însă că a preferat să amâne momentul din motive care ţin de confortul gălăţenilor. „Am propus Comisiei pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere ca pe perioada  weekendului această porţiune să fie închisă circulaţiei rutiere, iar traficul să fie deviat pe artera pe care se circulă acum, pentru ca gălăţenii să îşi poată petrece timpul liber în parcul de la Elice”, a spus Pucheanu.

Urmează, de luni, derularea celei de-a doua etape a lucrărilor de consolidare din zonă, care presupune reparaţii în zona Falezei Inferioare, acesta fiind motivul pentru care accesul cetăţenilor către zona de promenadă va fi restricţionat  pe scările din partea stângă (cum privim spre Dunăre).

citeste totul despre: