UPDATE/Poluare gravă pe Dunăre.O pată de petrol de şase kilometri lungime avansează dinpre Brăila către Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit reprezentanţilor SGA Galaţi pata de orgine petrolieră se află la kilometrul 180 plus 500 vârf în aval, între Gropeni şi Brăila şi provine de la Împingătorul Mercur 304.  Petrolul reprezintă, de fapt, o deversare dintr-o santină, produsă dimineaţă.

UPDATE, ora 19.00. Autorităţile spun că pata poluantă va trazita zona Galaţi în această noapte. Există semne că se va reuşi să se facă o depoluare parţială a apei, având în vedere că este vorba  practic de o peliculă la suprafaţa fluviului. Cu toate acestea, autorităţile tulcene  -respectiv primarii din Tulcea şi Măcin - au fost alertate, astfel încât să îşi asigure stocuri de apă şi să oprească temporar toate captările de apă brută în vederea tratării pentru a fi furnizată ca apă potabilă.

Pata petrolieră se întinde pe 80 la sută din lăţimea albiei fluviului şi are o lungime de 6 kilometri. Înaintează cu o viteză de 4 kilometri pe oră. Potrivit specialiştilor, în jurul orei 20.00 aceasta va ajunge la Galaţi. În momentul de faţă autorităţile locale responsabile se află în alertă.

"Din datele pe care ni le-au dat colegii de la Brăila în jurul orei 18.00 unda trebuia să ajungă la noi. Noi am luat măsurile care se impun. Cei de la Combinat au întins nişte baraje pentru a opri pata de petrol şi a putea fi neutralizată. Cei de la APDM au trimis o navă de depoluare la Priza de Apă. Supraveghem întreaga situaţie. Nu este pericol pentru apa potabilă. Nu sunt substanţe care se se dizolve în apă. Ele rămân sub formă de peliculă la suprafaţa apei”, spune inginer şef SGA Galaţi, Aurica Ciornei.

 “Nu o să avem probleme cu apa potabilă în oraşul Galaţi. Oamenii noştri sunt pe poziţie”, spune şi Niţă Podaru, director tehnic în cadrul Apă Canal.

Este de menţionat că oraşul dispune de o rezervă de apă suficieneă până când unda de poluare va trece.

Populaţia Galaţiului este sfătuită de către autorităţile medicale să stea liniştită. “Nu există un pericol în momentul de faţă din punct de vedere al sănătăţii publice”, spune dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite