Unul dintre cele mai frumoase cinematografe în aer liber din ţară, ruinat după Revoluţie. Filmul degradării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina de Vară este în stare avansată de degradare, sursa C.M
Grădina de Vară este în stare avansată de degradare, sursa C.M

De la glorie la ruină. Astfel ar putea fi descrisă situaţia celui mai mare şi frumos cinematograf în aer liber din ţară. De peste două decenii, locul este năpădit de buruieni, gunoaie şi nepăsare.

Construită pe locul fostului Teatru Alcatraz, Grădina de Vară din Galaţi a fost deschisă publicului în vara lui 1962 şi avea o capacitate de aproape 2.000 de locuri. Până la finalul anilor 90, locul era plin de iubitori de film sau spectacole în aer liber. 

Situată chiar în centrul oraşului, în vecinătatea Parcului Eminescu, Grădina de Vară a găzduit ani la rând spectacole şi concerte. Unul dintre artiştii gălăţeni celebri din acele vremuri este Theodor Munteanu. Vocea sa de excepţie a încântat personalităţi precum Richard Nixon, dar şi lideri comunişti ca Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.

„Îmi amintesc cu nostalgie de acele vremuri. Grădina de Vară era plină de oameni care veneau să asiste la spectacolele noastre. Cred că am urcat de sute de ori pe acea scenă, împreună cu artişti cunoscuţi locali, dar şi naţionali. Totul era nemaipomenit, se auzea bine, era veselie. Oraşul era un freamăt. Mi-a aduc aminte că într-un an la Grădina de Vară a fost invitat special să cânte artistul francez Luis Mariano. A cântat melodia Mexico.  După ce a plecat de la Grădina de Vară, a ieşit la balconul hotelului Galaţi, acolo unde era cazat, şi le-a cântat gălăţenilor.  Din păcate, Grădina de Vară nu mai funcţionează de ani buni. Am rămas doar cu amintirile frumoase”, spune artistul gălăţean Theodor Munteanu.

cinema

sursa: C.M

Filmul degradării unui cinematograf

La câţiva ani de după Revoluţie, a început degradarea Grădinii de Vară- Central. Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „Româniafilm” a intrat în faliment, iar cinematografele au fost date uitării. Aşa s-a întâmplat şi cu Grădina de Vară- unul dintre cele mai mari cinematografe în aer liber din ţară în perioada comunismului. Dacă, odinioară, Grădina era un loc plin de viaţă, forfotă şi veselie, acum totul este părăsit. În ultimii ani, locul a fost transformat într-o ghenă de gunoi de oamenii străzii care se adăpostesc în ruinele fostului cinematograf. Totul pare a fi desprins dintr-un film de groază : ecranul este deteriorat, scaunele sunt rupte, iar chioşcul de bilete vandalizat.

cinema

sursa: C.M

În timp ce Grădina de Vară aşteaptă să renască, gălăţenii nostalgici îşi mai amintesc de serile când vizionau proiecţii sau spectacole. Unul dintre ei şi Radu Brânzan, membru fondator al Asociaţiei „Galaţi-oraşul meu”, care a făcut nenumărate demersuri căre autorităţile locale pentru a prelua cinematografele de la RADEF şi le reda destinaţia iniţială. De altfel,  Asociaţia “Galaţi, oraşul meu” a fost cea care a lansat în urmă cu câţiva ani campania “VREM CINEMATOGRAF ÎN GALAŢI!”, unul dintre obiectivele ONG-ului fiind readucerea cinematografelor în oraş. 

„Ani la rând am făcut numeroase demersuri pentru readucerea cinematografelor în circuitul cultural cu statut de cinematograf. Am militat pentru modernizarea Grădinii de Vară şi organizarea de festivaluri de film, concerte, seri culturale, pe perioada verii.  Iată că aceste demersuri au fost încununate de succes în cele din urmă. Fostele cinematografe au fost câştigate de Primărie şi sperăm să vedem în scurt timp o modernizare. Acolo trebuie schimbat totul: ecranul, scaunele. De 20 de ani nu s-a mai făcut nimic”, spune Radu Brânzan.

cinema

sursa: C.M

De la glorie, la ruină

Un alt cinematograf în ruină este şi  ”Dacia”. Clădirea care era, odinioară, mândria unui cartier muncitoresc din Galaţi, oferă astăzi un  peisaj dezolant, desprins din filmele de groază. Fostul cinematograf a fost vandalizat şi a devenit un focar de infecţie plasat în inima cartierului. Bucăţi de tencuială se desprind de pe clădire. În interior, scaunele au fost arse de oamenii fără adăpost, uşile şi geamurile sparte, iar podeaua nu se mai vede din cauza gunoaielor.

Până în 1989, în Galaţi au funcţionat opt cinematografe şi o Grădină de Vară, însă după Revoluţie spaţiile au fost închise, abandonate şi lăsate în ruină. Mult mai târziu, locul lor a fost luat de cinematografele private. După ani de procese, Primăria  Galaţi a reuşit să obţină în instanţă fostele cinematografe RADEF. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca cinematografele să fie predate, în sfârşit, municipalităţii. Primăria Galaţi şi-a anunţat deja intenţia să reabiliteze şi să modernizeze cinematografele, aflate astăzi în ruină.

Vă recomandăm şi: 

De Dion-Bouton, maşina de epocă unică în România. Automobilul prindea o viteză „diavolească“ de 30 km/h

Cum este batjocorită istoria românilor. Monumentul lui Ioan Vodă cel Viteaz, ruinat de hoţii de piatră şi de fier

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite