Unic în ţară prin aspect, ansamblul urban „Strada Domnească” din Galaţi şi-a pierdut din farmecul pe care îl avea în secolul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul era un oraş modern, cu concepţii de viaţă pe măsură. La sfârşitul secolului al XIX-lea, dar mai ales la inceputul secolului XX, în oraşul de la Dunăre s-a construit mult. Clădirile erau gândite de arhitecţi cu studii în marile oraşe europene. Aceştia au adus idei inovatoare, care frământau continentul dar pe care le-au îimbinat cu puternica tradiţie românească.

În 1983 a fost aprobat Regulamentul pentru construcţii şi alinieri al oraşului nostru, fapt care a transformat centrul Galaţiului. În primii ani ai secolului al XX-lea, pe strada Domnească au fost construite clădiri reprezentative pentru oraşul de la Dunăre, dar şi pentru portofoliul arhitecţilor creatori ai stilului neoromânesc. 

„Palatul administrativ, azi sediul Instituţiei Prefectului judeţului Galati, a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu şi s-a construit sub directa lui îndrumare. Palatul Justiţiei, azi sediul rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos", a fost proiectat de arhitecţii Grigore Cerchez şi Anton Varnav. Împreună cu Ştefan Burcus, Petre Antonescu a proiectat Catedrala Ortodoxă din Galaţi”, a declarat Marius Mitrof, consilierul Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi.

Numeroase personalităţi ale culturii româneşti au fost impresionate de frumuseţea străzii Domneasca.

„Strada principală este Strada Domnească, largă, lungă, plantată, pavată cubic, bordată în partea centrală de clădiri mari europene, regulate; ori magazine şi hoteluri frumoase, iar mai sus, de locuinţe particulare elegante şi ornate de grădini îngrijite”, spunea istoricul Ion Bulei în cartea „Atunci când veacul se năştea".

image

De asemenea, Nicolae Iorga scria în „România aşa cum era până la 1918” că „strada se face tot mai frumoasă. Acum vitrine strălucitoare adaugă lumina lor: cofetăria centrală, berării, hoteluri, cafenele, prăvalii de tot felul, băcănii.”

Potrivit Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi, „lungimea Străzii Domneşti de la Piaţa Regală la Parcul Carol este de 4 kilometri. De la noul Palat al Justiţiei şi până la capăt este plantată cu tei. De la Piaţa Regală la Palatul Justiţiei sunt magazinele cele mai mari şi mai luxoase aşa cum se văd în marile oraşe occidentale.”

Strada Domnească a fost comparată în acele vremuri cu Calea Victoriei din Capitală, „dar îndoit mai largă, cu trotuare mai largi, plantate cu tei mirositori şi castani stufoşi”, scria Gheorghe Cristescu în „Farmecul Dunării şi Galaţii.

Unică în ţară prin aspect, strada Domnească era foarte frumoasă. Nici nu e de mirare că aici au fost construite case aristocratice până în apropierea Grădinii Publice.

Astăzi strada Domnească păleşte prin nepăsarea autorităţilor şi mâzgâleli, aşa-numitele graffiti.

image

„Nici eu nu îmi dau seama de ce murdăresc majoritatea clădirilor”, a spus o gălăţeancă.

„Ne-am învăţat cu ele. Le-am mai vopsit o dată, le mai vopsesc ei din nou. Poate fac parte din peisaj”, a mai spus o femeie care trecea prin zonă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite