Un produs chimic considerat cancerigen se vinde la liber pe net în România. În mai multe ţări europene este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roundup este cel mai folosit erbicid din România FOTO Arhivă Adevărul
Roundup este cel mai folosit erbicid din România FOTO Arhivă Adevărul

Este vorba despre un erbicid care se numeşte Roundup, este făcut pe baza controversatei substanţe „glifosat” şi este produs de grupul german Bayer. Compania a acceptat deja să plătească daune de 10,9 miliarde de dolari către reclamanţii din SUA, pe baza studiilor medicale legate de cancer.

Un erbicid folosit pe scară largă în România şi care se vinde la liber pe internet (se găseşte pe principalele site-uri de comerţ on-line, ca pesticid pentru grădinăritul ocazional) a declanşat un scandal mondial după ce sute de mii de clienţi din Statele Unite au reclamat în Justiţie că acesta ar avea efecte cancerigene.

Majoritatea plângerilor se bazează pe o serie de studii medicale (cu girul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) din care rezultă că substanţa activă din produsul comercial Roundup (se numeşte glifosat) fabricat de concernul german Bayer (prin subsidiara Monsanto din SUA) ar putea provoca boli autoimune deoarece se acumulează rezidual în legume şi fructe.

Scandalul a dus la o scădere importantă a preţului acţiunilor Bayer, motiv pentru care compania a decis să ajungă la o înţelegere cu reclamanţii (circa 125.000 de plângeri). „Acordul referitor la Roundup este acţiunea corectă la momentul potrivit pentru Bayer, care pune capăt unei lungi perioade de incertitudini”, a declarat pentru Reuters directorul general al Bayer, Werner Baumann.

În esenţă, grupul german a acceptat, pe 24 iunie 2020, un acord în afara instanţelor în valoare de până la 10,9 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor din Statele Unite în care este acuzat că erbicidul Roundup poate duce la cancer. Cazurile închise reprezintă aproximativ 95% din procesele care urmau să fie judecate.

Compania a adăugat că va efectua o plată de 8,8-9,6 miliarde de dolari pentru a închide litigiul actual legat de Roundup (inclusiv o sumă anticipată pentru acoperirea pretenţiilor financiare nerezolvate) şi 1,25 de miliarde de dolari pentru susţinerea unui acord colectiv separat legat de posibile litigii viitoare.

Ce se întâmplă cu Roundup în România

În urma amintitului scandal, folosirea tuturor pesticidelor pe bază de glifosat a fost interzisă în o serie de ţări europene, vârf de lance fiind Franţa şi Germania.  Şi autorităţile române au încercat, încă din 2017, să scoată glifosatul din lista produselor autorizate, însă fără succes, aşa că produsele fabricate pe baza acestuia (inclusiv controversatul Roundup) se vând în continuare în România.

Interesant este că produsul este disponibil la liber pe internet (inclusiv pe site-uri de vânzări foarte mari, precum e-mag ), fără ca eventualilor cumpărători să li se ceară să îndeplinească vreo condiţie de securitate în folosirea pesticidelor şi fără să fie avertizaţi asupra toxicităţii şi a eventualelor efecte secundare grave pe care le poate genera.

În schimb, fermierii din România par foarte convinşi, în continuare, că glifosatul este cel mai bun  erbicid posibil. Conform statisticilor Ministerului Agriculturii, erbicidele bazate pe această substanţă activă au reprezentat, în 2019, peste 35% din consumul total de erbicide din ţara noastră.

„Este un produs foarte eficient în stârpirea buruienilor. Dacă ar fi interzis, cum s-a întâmplat în alte ţări, agricultura va avea imens de pierdut”, ne-a spus inginerul agronom Valentin Momanu.

În ultima perioadă, mai multe asociaţii neguvernamentale au trimis la Guvernul Românei memorii prin care cer interzicerea glifosatului pe modelul din Franţa şi Germania. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite